Osakeyhtiön perustaminen

Käyttäjän Kalle Käyhkö kuva

Löytyisikö täällä asiantuntemusta sijoitusyhtiön tai sijoitusrahaston perustamiseen? Yhtiö on vasta idea-tasolla ja en ole vielä ottanut tarkemmin asioista selvää. Suomen verotus kohtelee listautumattomia osakeyhtiön omistajia varsin edullisesti. Yli 10% yhtiöstä omistava saa osingot verovapaana. Olen miettinyt, pystyisikö tätä hyödyntämään pienempänä sijoitajana? Ideana olisi siis perustaa sijoitusyhtiö, joka ostelee lähinnä osakkeita ympäri maailmaa. Omistajia olisi muutama sukulainen, kavereja ja tuttuja. Tilinpäätökset pystyisi hoitamaan itse, ainakin alussa.

Minkälaiset pääomat tulisi olla, jotta yhtiö tulisi kannattavaksi? Miten monta osakasta tulisi olla? Miten kulupuoli, mitä välttämättömiä kuluja yhtiöstä olisi? Onnistuuko osan voitosta (lähinnä osingot) jakaminen verottomana osinkona omistajille ilman suurempia ongelmia? Entä lainsäädänt sijoitusyhtiön kuluista? Menoja totta kai tulisi olla, jotta voittoa voisi jakaa.

Onko mitään järkeä yhtiön perustamisessa näin verotuksen kannalta?

Osakeyhtiön perustaminen pelkkään sijoitustoimintaan ei ole järkevää. Julkisuuden keskustelussa "edullisista pääomatuloista 26% verolla" unohtuu se tosiasia, että osinkoa voi nostaa 26% verolla vain 9% yhtiön matemaattisesta pääomasta. Matemaattinen pääoma on käytännössä teidän yhtiöön sijoittama summa + seuraavien vuosien voitot. Näin ollen sijoittamalla 100000€ voitte nostaa vain 9000€ osinkoja 26% verolla ja lopusta menee käytännössä palkkavero. Koska alkuperäinen sijoituksenne on ikuisesti kiinni yhtiössä ettekä sitä pois saa ilman veronmaksua, kestää todella kauan ennenkun hyödytte yhtiöstä edes menettämänne pääoman verran. Ja yksityisenä henkilönäkin maksatte veroja sijoitustoiminnasta vain 28%, joten yhtiössä ei ole mitään järkeä.

Tilanne muuttuu mikäli yhtiöllä on laskutusta (kuten minulla), jota ei tarvitse maksaa ulos palkkoina vaan se jää sijoitustoimintaan. Tällöin yhtiöstä on se hyöty, että laskutuksen voi jättää yhtiöön, jolloin sen rahan saa sijoitustoimintaan 26% vähennettynä (kun taas palkkana itselle nostettuna saat sijoitettavaksi enää noin 50%). Joskus sitten yhtiön sijoitukset tuottaa vakaasti sen verran kun voi 26% verolla maksaa ulos ja voi lopettaa laskutustyön tekemisen :-) Ja tässäkin on oikeastaan järkeä vain jos yhtiön laskutuksen lisäksi saa muualta palkkaa. Muutenhan veroprosentti ei ole 50% ja silloin yhtiöstä kannattaa ottaa palkkaa ainakin sen verran saa alemmilla prosenteilla.

Musashi:"Osakeyhtiön perustaminen pelkkään sijoitustoimintaan ei ole järkevää. Julkisuuden keskustelussa "edullisista pääomatuloista 26% verolla" unohtuu se tosiasia, että osinkoa voi nostaa 26% verolla vain 9% yhtiön matemaattisesta pääomasta. Matemaattinen pääoma on käytännössä teidän yhtiöön sijoittama summa + seuraavien vuosien voitot. Näin ollen sijoittamalla 100000€ voitte nostaa vain 9000€ osinkoja 26% verolla ja lopusta menee käytännössä palkkavero. Koska alkuperäinen sijoituksenne on ikuisesti kiinni yhtiössä ettekä sitä pois saa ilman veronmaksua, kestää todella kauan ennenkun hyödytte yhtiöstä edes menettämänne pääoman verran. Ja yksityisenä henkilönäkin maksatte veroja sijoitustoiminnasta vain 28%, joten yhtiössä ei ole mitään järkeä."

 

Nyt en kyllä allekirjoita noita väitteitäsi. Ensiksi pieni korjaus. 9% sääntö ei koske matemaattista pääomaa vaan matemaattista nettovarallisuutta. Normaalissa osakeyhtiössä korkean nettovarallisuuden saavuttaminen voi olla hankalaa, mutta sijoitustarkoitukseen perustetussa OY:ssä se pitäisi olla helppo juttu, koska eihän sellaisessa yhtiössä ole juuri muuta kuin pelkkiä arvopapereita. Yleensä ne paprutkin ovat julkisesti noteerattuja yhtiöitä, joten käypä arvo löytyy helposti.

 

Musashin mielestä 9% oli huono arvo. Minusta se on hemmetin korkea arvo. Kylläpä se on harvinaista herkkua, että kunnossa olevat pörssiyhtiöt makselee yli 9% meneviä osinkotuottoja. Yleensä saa jotain 3-5% luokkaa olevia osinkotuottoja, joten 9% sääntö riittää aivan mainiosti. (Eikä 9% ylimenevää osuttakaan välttämättä niin epäedullisesti veroteta, mutta en sotke sitä tähän, jotta viesti säilyisi yksinkertaisena)

Alkuperäinen sijoitus ei myöskään ole "ikuisesti kiinni yhtiössä" sen enempää kuin muissakaan osakeyhtiöissä. Viimeksi F-Secure maksoi marraskuussa "pääoman palautusta" omistajille takaisin. Siis ei osinkoa, vaan nimenomaan liikapääomia pois. Ne ovat verottomia. Ei se F-Secure ole osakeyhtiötä kummempi. Mikä onnistuu sille, onnistuu pienemällekin oy:lle tarvittaessa. Oy:n voi muuten myös halutessaan purkaa. Harvemmin käytetty vaihtoehto, mutta sellainenkin vaihtoehto laista löytyy.

Sijoitusyhtiön etuja on osinkojen kaksoisverotukselta välttymyminen. Myös sijoitustoiminnasta koituneita kuluja saattaa saada helpommin vähennettyä, jos toiminta täyttää ammattimaisen toiminnan mitat.

Ihan muistutuksena siitä missä mennään, kertoisin että nämä suuret gurut: Lindströmit,  Etolat, Jouhkit, Puolimatkat ja muut. Kaikilla niillä jyllää osakeyhtiöt taustalla. Kim Lindström on kirjassaan kertonut sijoitusyhtiön eduista.

 

 

 

Kyllä edelleen väitän, että oy:n perustaminen pelkkään sijoitustoimintaan ei yleensä kannata.

Toki matemaattinen nettovarallisuus voi olla nopeasti suuri, jos yhtiöön alussa pannaan iso sijoitusvarallisuus. Mutta on aika järjetöntä tunkea osakeyhtiöön omaa rahaa kauhea kasa, jotta sieltä saisi pienemmällä verolla taas omaa rahaa ulos. Varsinkin kun sijoitustoiminnassa ero on olematon (9% osuudestakin menee yhtiön voittovero 26% verrattuna yksityisen 28%). Takaisinmaksuaika tuossa lähentelee ikuista. EI KANNATA.

Alkuperäinen pääoma on aika lailla kiinni yhtiössä. Nuo pörssiyhtiöiden pääoman palautukset ovat poikkeustapauksia, joihin on haettava erityislupa. Ei onnistu pienosakeyhtiöllä. (Muutenhan voisi tosiaan panna kaiken irtoavan yhtiöön, saada halutuksia ajaksi iso 9% osuus ja sitten nostaa omaisuus takaisin. Ei takuulla onnistu.) Myös yhtiön purkanminen ilman veroseurauksia on hankalaa. Totta on, että noill apurkamisjutuilla kai pystyy jotain veroissa säästämään. Ainakin eräs kymmenien miljoonien konsernia pyörittävä tuttua joskus selitti, miten holding-yhtiöllä ja sen purkamisella tietyillä ehdoilla pystyi jotain veroja säästämään.

Mitenkä sijoitusyhtiössä välttyy osinkojen kaksoisverolta? Yhtiön saamat osingot ovat voittoa, josta menee 26% veroa.

Ainoat hyödyt sijoitusyhtiöstä on jo mainittu kulujen helpompi vähentäminen. Aika pieni etu kun sen kyllä voi yksityinenkin tehdä kun vaan tekee riittävät selvitykset. Sitten on tuossa yllä mainittuja erityistapauksia ehkä olemassa sukupolvenvaihdoksissa tms.

Jos haluaa porukalla sijoittaa, niin sen voi tehdä yksityisesti sopimuksilla ilman yhtiötäkin.

 

Yksi syy perustamiseen voi olla se että kun sijoitustoiminta hoidetaan keskitetysti niin ei kaikkien tarvitse olla ajan hermolla tekemässä kauppoja. Isompi joukko voi ikään kuin siipeillä kun muutama tekee duunit.

Yhtiöstä voisi olla etua esim. jos on siirtämässä omaisuutta sukupolvelta toiselle.
Tällöin yhtiössä voisi olla vanhemmilla äänivaltaisia osakkeita ja päätäntävalta ja lapsilla puolestaan vähä-äänivaltaisia osakkeista. Onko päätäntävallan pidättäminen sitten kasvatuksellisesti oikein, on oma visainen kysymyksensä.
Samoin joissain yhteiskunnan tukimuodoissa voi olla merkitystä onko omaisuus selkeästi arvostetuissa pörssiosakkeissa vai mahdollisesti verotusarvoltaan helpommin manipuloitavassa sijoitusyhtiössä.

Pieni etu yhtiöstä voi olla myös sijoitustoiminnan kaikkien kulujen huomioiminen verotuksessa. Jos toiminta on riittävän laajaa, ovat kaikki toiminnasta syntyneet kulut (kirjanpidon mukaan) vähennyskelpoisia. Rajoituksena on, että kulujen on oltava järkevässä suhteessa sijoitettuun pääomaan ja tehtyihin kauppoihin. Yksityishenkilön sijoituksissa syntyviin kuluihin, vaikka toiminta olisi laajaakin,  tuntuu verottaja suhtautuvan paljon tarkemmin. Esimerkiksi matka vaikkapa Kiinan markkinoihin tutustumiseen saattaa vaatia hyviä perusteluja yksiryihenkilöltä, mutta OY:n kirjanpidossa se on vain yksi kulu muiden joukossa. Edellytyksenä kulun hyväksymiseen kirjanpitoon on tietenkin, että siellä käydään kauppaa tai tutkitaan ko alueen mahdollisuuksia kaupan käyntiin.

Käyttäjän sergio kuva

Kulujen vähennysmahdollisuus yhtiön kautta on tosiaan paljon helpompaa. Merkittävä kuluerä voivat olla myös päivärahat ja km-korvaukset oman auton käytöstä matkalla yhtiökokouksiin, sijoitustapahtumiin jne. Osakeyhtiö voi maksaa paremmat korvaukset kuin toiminimi.

Miten työttömyysturva menee jos/kun sijoitusyhtiön vaatima työpanos pieni?

Käyttäjän sergio kuva

Työttömyysturvaa voi hankkia liittymällä Yrittäjien kassaan, itse en kuulu siihen. Katso tarkemmin:

http://www.ayt.fi/suomi/ayt.html

YEL-vakuutuksen tason mukaan määräytyvät sairauspäivärahat, työkyvyttömyyskorvaukset ja eläkkeet.

 

Lisää uusi kommentti

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt png jpg.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.