Maailman toiseksi onnellisin kansa ( vai verotetuin)

Käyttäjän Pekka Valkonen kuva
LiiteKoko
Image icon satisfaction.jpg49.48 KB

Akateemisen talousblokin Ari Hyytisen kirjoituksen “Tulot ja onnellisuus uudelleentarkastelussa” innostamana kävin tarkastelemassa millaisia tuloksia kansojen välisissä onnellisuustutkimuksissa on saatu.

Gallup yhtiön laajassa 155 maata käsittävässä tutkimuksessa Suomi oli päätynyt maailman toiseksi onnellisimmaksi maaksi Tanskan jälkeen. Tämä kolmiosaisen onnellisuusmittarin osuuden Thriving (onnistua, viihtyä, kukoistaa) mukaan. Tanskan prosentit itsensä  kukoistavaksi kokeneissa olivat 82 ja Suomen 75. Tässä vertailussa Norja 69 % ja Ruotsi 68 % jäivät seuraavksi taakse puhumattakaan suurista Euroopan maista.

Hyytisen artikkelissa oli puhe tulojen ja onnellisuuden välisestä suhteesta ja siitä löytyi Justin Wolfersin blogimerkinnästä “Debunking the Easterlin Paradox, Again” seuraava kuva.

Nations, satisfaction and BKT

Siinä näkyy Tanskan ja Suomen sijoittuminen BKT-tasoaan korkeammalle eli reilusta keskiarvoa kuvaavan viivan yläpuolelle.


Kun talouspalstoilla yleisesti puhutaan verojen vähentämisestä ja matalan veroasteen puolesta, niin miten tämä sopii yhteen sen kanssa. Ainakin Euroopassa näyttää korkea veroaste korreloivan voimakkaasti koetun onnellisuuden kanssa.

Toki tiedän, ettei kahden muuttujan (onnellisuus, BKT) johtopäätöksiä voida suoraa siirtää toisiin muuttujiin (onnellisuus, veroaste), mutta silti voisi pohtia taustalla olevaa selittävää tekijää. Mielestäni Kari Nars nostaa mainiossa kirjassaan Raha ja onni esiin mahdollisen yhdistävän tekijän: epävarmuus. Epävarmuus vähentää onnellisuutta. Kun korkean verotusasteen maissa sosiaaliturva on laitettu valtion hoitoon niin se vähentää taloudellisia huolia yksilötasolla. Jos sosiaaliturva on yksilön varassa, se johtaa kasvavaan epävarmuuteen ja vähentää onnellisuutta.

Jos me nyt ollaan suurin piirtein maailman onnellisin kansa niin täytyy olla tosi varovainen kun tekee muutoksia. Meillä on korkean veroasteen ohella myös aika hyvin toimiva julkinen sektori. Jotain magiaa tässä on ja kun ei tiedä mistä tuo onnellisuus tulee niin on hirveen vaikea osata toimia niin ettei onni jättäisi.

Onni syntyy rakkaudesta, luottamuksesta ja empatiasta. Miten ihmeessä valtiohallinnon kovilla toimenpiteillä voi vaikuttaa näihin? Varmasti voi, mutta vaikutusmekanismeja ei kukaan täysin ymmärrä. Onni on mysteeri.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt png jpg.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.