USA:n armeja ei enää kuuntele yliipäälikkönsä sanomisia

USA:n puolustusvoimien komentaja kertoi julkisuudelle että hän on painottanut esimiehelleen, USA:n puolustusvoimien ylipäälikölle, Donald Trumpille, ettei hän aio aloittaa ydinsotaa ellei käsky ole USA:n lain mukainen (sodalle tarvittaiin kongressin hyväksyntä).

Jos sotilas kertoo julkisuudelle että hän kieltäytyy jos hänen esimiehensä käskyttää tiettyyn laittomuuteen, niin sotilas silloin samalla peitellysti kertoo että laiton pyyntö on jo tehty. Jos hän vain epäilisi esimiehensä harkitsevan laittomuutta ja toisi tämän asian esille julkisesti niin hänet oikopäätä erotettaisiin.  Pelkkä epäilys siitä että esimies harkitsee laittomuutta ei oikeuta esimiehen julkiseen mustamaalaamiseen. Se että antaa ymmärtää esimiehensä harkitsevan laittomuutta täyttää mustamaalaamisen kriteerit.

Sain aikoinaan erittäin perusteellisen sotilaskoulutuksen erikoisjoukkoihin. Sen koulutuksen mukaan laittomatkin käskyt tulee toteuttaa, mutta jos epäilee käskyn rikkovan lakia, ihmisoikeuksia tai YK sopimuksia niin käsky tulee pyytää kirjallisena ja allekirjoitettuna. Myös muut tärkeät käskyt pyydetään kirjallisina ja allekirjoitettuna. Sotilaan velvollisuus on kuitenkin totella. USA:n puolustusvoimien komentaja on ollut rohkea. Sotilaalla ei useimmissa armejoissa ole oikeutta itse tulkita sitä onko käsky laiton. Kunnioitan USA:n puolustusvoimien komentajan rohkeutta, tuo rohkeus ylittää sen, mitä sotilaalta vaaditaan.

Kaikki tietävät nyt, että edes armeja ei enää tottele USA:n puolustusvoimien ylipäälikön sanomisia.

Käyttäjän J.Vahe kuva

EnWikipedian artikkelissa (nootit 5-8) on mielestäni kuvattu turhan synkästi tilanne. "Nappi" tarkoittanee symbolista valtaa päättää vastaiskusta (itärannikon tuntumasta ammuttu ohjus voi tuhota Washingtonin ilman reagointiaikaa, jolloin päätös siirtyy alemmas) Päätös aloittaa ydinsota vaatii puolustusministerin vahvistuksen, enkä perustaisi W:n väitteistä, miten vahvistus olisi vain muodollinen ja mitenTrump voisi erottaa puolustusministerin.Toisaalta POTUS voidaan vapauttaa varapresidentin ja kabinetin enemmistön yhteispäätöksellä (lähde), joten eiköhän vallanjaosta ja vallan tasapainosta ole huolehdittu. Edelleenkin Reaganin murhayrityksen aikoihin kabinetilla (tai sen osalla) oli "napin" kopio, vaikka suksessio olisi kuulunut Bush Sr:lle (lähde), mikä viitannee mahdollisuuteen peruuttaa toisaalla annettu käsky. Kun taas Gorbatsov yritettiin syöstä vallasta, "nappi" mitätöitiin eli "valta kasvaa kiväärin piipusta" (Mao).

Watergaten loppuaikoina Nixon ryyppäsi ankarasti ja oli ilmeisen epästabiilissa kunnossa. Pentagon piti tarpeellisena muistuttaa väkeään puolustusministerin vahvistuksen välttämättömyydestä.

Lisää uusi kommentti

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt png jpg.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.