Työmarkkinajärjestöt ovat yhteiskuntaa vahingoittavia palkkakartelleja

Opetusalan ammattijärjestö OAJ on tuohtunut siitä että jotkin kuntatyönantajat ovat tehneet palkkakartellin ja sitoutuneet keskenään tiettyyn lastentarhanopettajien palkkatasoon. Suomen lain mukaan kyse on tosiaan palkkakartellista joka vahingoittaa työmarkkinoiden vapaata toimintaa ja yhteiskuntaa.

Mutta joku tolkun hiven näissä asioissa pitää olla. OAJ on itse oleelliselta toiminnaltaan palkkakartelli (työn tarjontakartelli) joka sopimalla palkoista estää työmarkkinoiden vapaan toiminnan. Samanlaisia kartelleja ovat myös työnantajajärjestöt. Työmarkkinajärjestöt ovat itse asiassa kaikki palkkakartelleja jotka oleelimmalla toiminnallaan, palkoista sopimalla, vahingoittavat yhteiskuntaa. 

Vahinko näkyy niin kuin kartellien osalta yleensä:

  • Työntekijä ei voi sopia tulevan työnantajansa kanssa työehdoista sillä tavalla että työhön pääsy onnistuisi, syntyy syrjäytymistä ja työttömyyttä
  • Työntekijät eivät siirry aloille joilla on oikeasti tarvetta työvoimasta kun palkka ei ole enää mitta haluttavuudesta.
  • Tuotteiden ja palveluiden hinnat eivät muodostu optimaalisesti

Niiden kuntatyönantajien, jotka ovat tehneet laittoman palkkakartellin olisi pitänyt tehdä laillinen kartelli. Niiden olisi pitänyt perustaa lain mukainen työnantajajärjestö. Sitten ne olisivat voineet pyrkiä "yhteiseen hyvään" eli että kaikilla on tasa-arvoinen palkka. Suomen laki on siitä ihmeellinen että toiminta pitää laittaa oikeisiin kulisseihin niin laittomasta toiminnasta tulee laillista ja peräti yleishyödyllistä ja yleishyödyllisen toiminnan veroetuja nauttivaa. Pitää pukea toiminta oikeisiin vaatteisiin.

 

Lisää tietoa: kilpailulaki

Kartellit ovat sopimuksia joissa määräävässä markkina-asemassa oleva joukko markkinatoimijoista sopii osto- tai myynti- hinnoista keskenään.

 

Kylläpä osasit hyvin kiteyttää asian. Harvinaisen hyvin.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt png jpg.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.