Suomi on mahdollisessa kauppasodassa suuri ja vahva eikä paljon kärsi

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Julkisuudessa toistellaan väärinkäsitystä: "Suomi on pieni, viennistä riippuvainen maa joka on eturivin kärisijöitä jos syntyy kauppasota tai protektionismi muuten lisääntyy" . Väite on täysin virheellinen.

Väite oli totta kolmekymmentä vuotta sitten, ei enää. Suomi on EU vapaakauppa-alueen osa eikä ole tavaraviennin/tuonnin kannalta pieni maa vaan osa erästä maailman suurinta maata EU:ta. EU muotostaa tavarakaupan osalta yhden yhtenäisen kokonaisuuden joka tekee kauppsopimukset ja asettaa mahdolliset pakotteet kaikkien puolesta.  Kukaan yksittäinen EU maa ei ole kauppasodan osalta yksin vaan osa yhtä kokonaisuutta, käytännössä valtiota.

Suomi ja suomalaiset yritykset ovat itse asiassa yhtä hyvässä asemassa kuin USA tai Kiina ja paremmassa asemassa kuin useimmat muut maailman alueet. Kauppan osalta olemme maailman suurimpia tai suurin (osana EU:ta ja sen vapaakauppasopimuksia).  

Nyt kun kauppasota todella syttyy, niin kertoisivatko eurokriitiset nationalistipopulistit, millä mestarillisilla opeilla Suomi pärjäisi kauppaneuvotteluissa yksin vaikkapa Trumpin kanssa?

Käyttäjän J.Vahe kuva

... on toki lähtökohtaisesti huono asia, mutta totta on, että kumpaakaan ei pienen maan pidä käydä yksinään - ja mieluiten ei ollenkaan.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt png jpg.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.