Suomi ajautuu helposti rikkomaan puolueettomuuttaan

Ulkopolitiikka on ennustettavaa:

 1. Englanti kaappaa Iranilaisaluksen Gibraltarin salmessa
 2. Iran kaappaa vastavuoroisesti Englantilaisaluksen Hormuzin salmessa (Oli kaikkien tiedossa että näin tulisi tapahtumaan. Iranin reaktio oli kansainvälisen tavan mukaisesti mitoitettu vastatoimi Englannin kaappaukselle)
 3. Englanti kokoaa laivastoa lähetettäväksi Hormuzin salmelle.  (On yleisesti tiedettyä että tämä oli alkuperäinen tarkoitus, vaikkei sitä kukaan ole julkisesti kertonut)
 4. Suomi tukee Englantia. (Tämäkin oli ennustettavaa. Olemme sotilaallisessa yhteistyössä Englannin kanssa ja ystävää on tuettava jos haluaa että yhteistyö jatkuu)

Tässä tapauksessa Suomi on ajatunut ottamaan kantaa ja puolta sotilaalliseen konfliktiin. Emme ole asiassa puolueettomia.

Puolueettomuus rikkoutuu jos haluaa olla jonkun suuremman maailmanpolitiikan pelurin kanssa liitossa. Joutuu nielemään tuon pelurin politiikan karvoineen kaikkineen. Joudumme rikkomaan puolueettomuutemme aika monissa konflikteissa. Puolueettomuus särkyy helposti jos mukana konfliktissa on jokin sotilaallisista kumppaneistamme: USA, Ruotsi, Ranska, Viro,..

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Kävi niin kuin arvelit.

Ulkomiisterimme, Pekka Haavisto hehkutteli YLE haastattelussa sitä miten kauheaa on kun Hormuzin salmessa kaapataan alus ja oli harkitsemassa tapaa jolla lähdemme mukaan Britannian koaliitioon jossa kootaan sotilaallista voimaa Iranin lähivesille.

Pekka Haavisto ei sanallakaan muistanut sitä että kaikki alkoi siitä että Britania kaappasi yhden Iranilaistankkerin Gibraltarin salmessa.

Olemme jo harkitsemassa lähtöä konfliktiin joka ulkoministerimme mukaan on herkkä eskaloitumaan sodaksi. Joudumme laulamaaan niitä lauluja joita sotilaallinen kumppanimme laulaa. Moraalista tai oikeudenmukaisuudesta meitä ei voi kehua. Reaalipolitiikka  on sellaista. 

 

 

Suomi taisi tehdä kömmähdyksen siinä tavassa jolla Suomi EU- puheenjohtajamaana otti esille oikeusvaltioperiaatteen.

Olisi pitänyt ryhtyä luomaan määritelmä siitä mitkä oikeusvaltioperiaatteet ovat EU:lle tärkeitä ja tämän asian olisi Suomi puheenjohtajana voinut hyvinkin laittaa liikkeelle.

Sen sijaan Suomi ryhtyi, varmaan ihan aiheesta, syyttelemään Unkaria ja muutamia muita oikeusvaltioperiaatteiden rikkomisesta.  Ja Unkari vastasi ja ihan aiheesta syytteli Suomea oikeusvaltioperaatteiden rikkomisesta nostaen esille pari asiaa jossa Suomen ihen perustellusti voidaan katsoa noita periaatteita rikkovan (mainittiin Suomen perustuslakituomioistuimen (perustuslakivaliokunnan) riippuvuuden päivänpoliitikoista ja se että päivänpolitiikasta keskustelu tapahtuu nykyään lähes kokonaan valtiollistetun median, YLE:n kautta.   

Nyt ollaan EU:ssa sitten keskinäisissä syytöksissä sen sijaa että oltaisiin yhteistyössä määrittelemässä yhteisiä oikeusvaltioperiaatteita.

Unkari nosti esille myös sen että mediakenttämme on pääosin valtion kontrollissa ja valtiosta riippumattomissa medioissa käydään enää vähän päivänpoilitiikkaan liittyvää keskustelua.

On hyvin ymmärrettävää että tätä kritiikkiä ei tuotu juuri lainkaan esille mediassamme:

 • Valtiollinen mediamme YLE ei halunnut asiaa nostaa esille kun jokainen YLE toimittaja tietää että hänen työpaikkansa on riippuvainen valtiollsen mediamme aseman säilymisestä
 • Ulkoministerimme Pekka Haavisto halusi käydä nimenomaan YLE haastattelussa kun tiesi että vain YLE kautta saa merkittävän julkisuuden ja että YLE toimintaan voi luottaa. Se ei liikaa kritisoi valtiota, eikä siis myöskään ulkoministeriötä. 

Tämä kaikki osoittaa että Unkarin Viktor Orban on oikeassa. Valtiollisen mediamme riippuvuus valtiosta ja sen dominoiva asema aiheuttaa sen että valtiota ei Suomessa kovinkaan paljon arvostella. Valtiokoneistomme keskeinen asema ja sen vahva voima rajoittavat kokemukseni mukaan hiljaa ja näkymättömästi hieman myös muiden medioiden halua arvostella valtiota. 

Käyttäjän Tommi Taavila kuva

Koirat eivät yleensä pure niitä ruokkivaa kättä. Sama pätee YLE:n toimittajiin. Medioiden puolueettomuus on illuusio, vaikka jotkut toimittajat pyrkivätkin puolueettomaan tiedonvälitykseen. Oma näkemykseni valtamedioista on seuraava: YLE ja kaikki Sanoman omistamat valtamediat, kuten Helsingin Sanomat ovat eniten kallellaan punavihreään suuntaan. MTV ja Iltalehti taas ovat lähempänä kapitalistista näkemystä, mutta Nekin ovat maltillisesti kallellaan siihen suuntaan. Talousmedioista Taloussanomat ovat kallellaan punavihreään suuntaan ja Kauppalehti on lähempänä kapitalistista näkemystä, kuten Talouselämäkin.

Puolueellisuus ei välttämättä ole tietoista toimittajien tasolla, mutta omistajien tasolla siitä ei minusta ole epäilystäkään. YLEn pitäisi toimia kaikkien kansalaisten puolesta, mutta se ei toteudu kuin ihmisten unelmissa. Jokaisen suomalaisen olisi hyvä käydä kerran jossain tilaisuudessa missä kaikki valtamediat ovat paikalla ja tarkastella niiden kaikkien näkemyksiä siitä mistä on puhuttu. Sen jälkeen on helppo nähdä nämä aatteelliset vääristymät joita jokainen media edustaa joko tarkoituksella tai tahattomasti. Itselläni aukesi silmät vastaavassa tilaisuudessa jo vuosia sitten. Voin suositella kokemusta kaikille.

 

 

  

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
 • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

 • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt png jpg.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.