Saudi-Arabian jalostamoiskun taustalla oli USA (?)

Käyttäjän Kai Nyman kuva

USA:n intressit lähi-idässä eivät liity öljyn maailmanlaajuisen saatavuuden varmistamiseen. USA on itse öljyomavarainen ja lähi-Idän tuontiöljystä ovat riippuvaisia USA:n taloudelliset kilpailijat Kiina ja Kaakkois-Asia sekä myös Eurooppa. On USA:n etu että öljyntuotanto takkuaa ja öljyn hinta nousee.

USA on Saudi-Arabian ja Israelin suurin asetoimittaja ja merkittävä asetoimittaja myös muille alueen maille. Alueen sotilaallinen epävakaus ja sotilaalliset jännitteet ja konfliktit ovat USA:n etu. Se varmistaa asekaupan sujumisen ja jatkumisen.

Iskut Saudi-Arabian suurimpaan jalostamoon hyödyttivät ennen kaikkea USA:n etuja. Myös Hormuzin salmessa tapahtuneet tankkeri-iskut hyödyttivät eniten USA:n etuja. Oliko USA näiden iskujen takana? Se ei ole mahdotonta. Se on jopa todennäköistä. Tekijät saattoivat olla Jemenin kapinallisia tai muita alueen levottomia ryhmittymiä, mutta on mahdollista että he saivat teknologian USA:sta. Tiesivätkö he mistä he teknologian itse asiassa saivat. Eivät. Kapinallisrymittymille toimitetaan teknologiaa niin että taustalla vaikuttava toimittaja peitetään. Kapinallisryhmälle on luultavasti annettu väärä tieto siitä kuka teknologia- ja ase- toimituksen takana oikeasti onkaan.

Näin raakaa on maailmanpolitiikka.

Mainitsemiesi kahden strategisen motiivin lisäksi USA:lla on ollut kolmaskin motiivi. Se on Trumpin henkilökohtainen motiivi.

Sodan aloittanut tai sotaan joutunut presidentti on USA:ssa aina valittu uudelleen. USA:n kansa on tällaisissa tilanteissa asettunut presidenttinsä tueksi. Trump tietää tämän saattaa haluta sodan.

Tuekseen sotaan Irania vastaan USA tarvitsisi tässä tapauksessa Saudi-Arabian, joka on alueen ainoa varteenotettava valtio jolla olisi riittävä kapasiteetti tukemaan USA:n sotatoimia. Ja Iraninin (lavastettu) isku Saudi-Arabiaan on riittävä sotatoimi, johon Saudien on periaatteessa vastattava sotavoimalla ja tällä tavalla Saudit voitaisiin kenties saada mukaan sotaan.

USA:n sotavoimat kykenevät ilman Saudien tukea korkeintaan pommittamaan Irania. Se ei olisi ehkä riittävän kaunista vakuuttaakseen USA:n äänestäjät Trumpin erinomaisuudesta. 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt png jpg.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.