Piksu Oy lausunto Valtiovarainministeriölle

LUSUNTO KOSKIEN LAUSUNTOPYYNTÖÄ VM160:00/2019

Lausunnon antaja:   Piksu Oy  (LY-tunnus 2250876-1)   / Kai Nyman

Lausunnon saaja:  Valtiovarainministeriö

Valtionvarainministeriön esitys:    Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi kone-ja laiteinvestointien korotetuista poistoista vero-vuosina 2020—2023

 

VM:n esityksen sisältö: 

"Esityksen mukaan elinkeinotoimintaa tai maataloutta harjoittava verovelvollinen saisi tehdä kalenterivuosina 2020—2023 käyttöön ottamansa irtaimeen käyttöomaisuuteen kuuluvien koneiden, kaluston ja laitteiden hankintamenoista säännönmukaiseen poistoon verrattuna kaksinkertaisen poiston lain soveltamisaikana. Laissa tarkoitettujen koneiden, kaluston ja laitteiden vuotuinen enimmäispoisto olisi siten 25 prosentin sijasta 50 prosenttia. Ehdotettu veronhuojennus ei olisi kohdistettu aiempien veronhuojennuslakien tapaan ainoastaan tuotannollisessa toiminnassa käytettävään käyttöomaisuuteen, vaan se koskisi kaikkea uutta irtainta käyttöomaisuutta. Lisäksi korotetut poistot voisi tehdä enintään neljänä verovuonna aiempien veronhuojennuslakien kahden vuoden rajoituksen sijaan"

Lausunto:

Esitys rikkoo systemaattista ja sääntöpohjaista yhteiskuntaa tekemällä yritystoiminnan sääntelyyn määräaikaisen, yhden vaalikauden miittaisen, poikkeuksen.

Tämä poikkeus siirtää yritysten verotusta tapahtuvaksi poikkeuskauden jälkeen vuonna 2024. Yritysten verotuksen keventämisessä ei olisi sinänsä mitään pahaa, mutta keskittyminen tällaisten yritysverotusta myöhentävien pienten poikkeusten tekemiseen vahingoittaa yhteiskuntaa:

- Yrityksille tulee taas yksi uusi poikkeus huomioitavaksi liiketoimintansa suunnittelussa ja toteuttamisessa.

- Valtionhallinto ja eduskunta keskittyvät poikkeusten ja verotuksen porsaanreikien rakentamiseen. Aikaa ei jää oikeiden rakenteellisten muutosten tekemiseen kun älykkäiden ihmisten aikaa tuhrataan porsaanreikien suunnitteluun.

Yhteiskunnassamme on paljon tärkeitä asioita perustavanlaatuisella tavalla vialla kun yritysten investointien taso on kolmanneksen pienempi kuin kilpailijamaissa. Tarvitaan rakenteellisia uudistuksia ja hyviä pysyviä sääntöjä eikä väliaikaisia porsaanreikiä.

Monet rakenteelliset uudistukset olisivat julkisen sektorin kannalta kivuliaita ja yrittäjien ja lisäarvoa tuottavien ihmisten kannalta helpottavia. Julkisen sektorin tulisi jättää suurempi osa lisäarvosta niille, jotka lisäarvoa tuottavat (yrittäjille ja työtä tekeville) ja jätettävä oma osuuttensa pienemmäksi. Jotain pitäisi jättää niille ihmisille, jotka lisäarvoa tuottavat ja investoivat. 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt png jpg.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.