Pestävä raha ei ole aina likaista, ne ovat Venäläistyylisiä palkkioita

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Katselin Juha Vahe:n kehoituksesta YLE:n MOT ohjelman esittämät ns. paljastukset siitä että muun muassa pankkikonserni Nordea:n tilien kautta on pesty satoja miljoonia euroja rahaa.

Muutama havainto:

 • Kyseessä oli MOT:n mukaan Putinin lähipiirin rahoja. Ne eivät välttämättä ole rikollisella tavalla hankittuja. Ei kaikki Putinen lähipiiri ole rikollista. 
 • On ymmärrettävää että Putinin lähipiirissä liikkuu rahoja joiden alkuperää ei varsinaisesti haluta julkiseksi.
 • Jos kyseessä olisi rikos olisi Venäjältä tullut asiasta rikosilmoitukset. Ei ole tullut.
 • Ja jos kyseessä olisi Venäjän intressien (lakien?)  vastainen toiminta niin riittäisi että ilmoitetaan asiasta Venäjälle ja paikalliset viranomiaiset laittavat rikolliset ruotuun. Näin ei kuitenkaan ilmeisesti tapahdu. Ei ole rikosta jonka Venäjä haluaisi tuomita.
 • Summat ovat suuria, mutta mainittu 200M€ summa on kuitenkin järkevän kokoinen ajatellen niitä tehtäviä joita Putinin lähipiiri tekee.

Nordea on varmasti tehnyt työtä rahojen alkuperän selvittämiseksi. En kuitenkaan ihmettele ettei kaiken rahan äärimmäistä alkuperää tunneta. Valvottavaa on nimittäin paljon. Minuakin pitää valvoa. Joskus siirtelen rahoja sinne tänne muun muassa erilaisten pääomalainojen etc.. mukaisesti. Niitäkin pitää seurata. Ja jos jo minun valvominen on vaikeaa niin miten sitten ammattilaisen joka oikeasti haluaa peitellä rahojen alkuperän.

Käyttäjän J.Vahe kuva

Se nyt voi olla kyseenalaista, että Nordeasta tehdään tarinan suurin konna. Monta muutakin lähestymistapaa on olemassa. Katselin jotensakin ällistyneenä tuota viestiketjua http://paavovayrynen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/270353-kumoamme-vanhan-vallan . Siinä Väyrynen faktisesti ilmoitti olevansa Kremlin apupoika (jos se Vladimirovin jälkeen vielä epäselvää oli) ja aika moni kehui taitavaa taktiikkaa, kun otettiin Janistki mukaan. Tuskin nuo kaikki ovat Kremlin palkollisia, vaan ns. hyödyllisiä idiootteja.

Arvostelin 2003 tuon kirjan https://kiiltomato.net/anne-kuorsalo-salaisen-poliisin-valtakunta-kgb-fs...  , jossa oligarkeja (25 kpl.) kuvataan Putinin hallinnon täysin järjestäytyneeksi osaksi.

 

Mutta mikä on laillista? Oliko Hitlerin hallinto laillista? Putin on siirtänyt pinta-alaltaan maailman suurimman maan rikkauksia itselleen ja kavereilleen suunnattomasti. Se saattaa olla maailmanhistorian suurin varkaus, varkaus, jota USA kovasti hyväksyi Irakin ja Afganistanin sodan takia.

Nyt kun moralisoidaan, se on taannehtivaa moralisointia. Se ei ollut pahaa 2003, vaikka faktat olivat tiedossa jo silloin.

Lopuksi: Rahanpesun käsite ei edellytä sen todistamista, että rahojen alkuperä on rikollinen. Pelkkä  alkuperän salausyritys on rahenpesua, jonka torjunta kannattaisi keskittää suuriin offsohore-firmoihin. 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
 • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

 • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt png jpg.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.