Maahanmuuttajille ei pitäisi maksaa samaa palkkaa kuin muille

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Milton Friedman, eräs 1900 luvun tärkeimmistä taloustieteilijöistä, kertoo oheisella videolla siitä miten vahingolllista on noudattaa "sama palkka samasta työstä" politiikkaa.

"Sama palkka samasta työstä" on oheisen videon mukaan omiaan lisäämään syrjäytymistä. Tämä periaate vahingoittaa Milton Friedman:n mukaan muun muassa maahanmuuttjien mahdollisuutta integroitua yhteiskuntaan, menestyä ja kokea elämässään saavuttamisen ilo.

Video on provokatiivinen mutta ajatukset tuoreita ja niiden perustelut kirkkaita. Ajatuksia ei tarvitse hyväksyä, mutta videon arvo ei olekaan ajatusten sisällössä vaan perusteluissa, jotka panevat ajattelemaan.

yritäppä soveltaa tätä nykyisen vihervasemmistolaisen ajatusmallin aikana - ei onnistu

on sitä mieltä, että kaikki tulo- ja varallisuus erot ovat pahasta. Ongelma vain on, että eri työt ja työntekijät eivät ole samanarvoisia. Etenkin tiede ja teknologia ovat mahdollistaneet massiiviset tuottavuuserot eri ihmisten välillä. Raaka fakta on, että jonkin ihmisen työpanos voi olla jopa tuhansia kertoja arvokkaampi kuin kuin jonkin toisen ihmisen.

Mutta jos jokaisesta työstä saa nettona saman verran käteen, niin mistä ihmeestä ne lääkärit, farmaseutit, koodarit, arkkitehdit, kemistit ym. tulevat, kun kenelläkään ei ole enää motivaatiota tehdä töitä kyseisiin toimenkuviin pääsemiseksi.

Vihervasemmistolle tuntuu kyllä kelpaavan nykymaailman iPhonet, läppärit, somet ym. mutta he eivät tunnu ymmärtävän, että jos näiden tuotteiden kehittäjille ei makseta nettona reilusti enemmän palkkaa kuin siivoojille, postinjakelijoille ym. niin nämä tuotteet loppuvatt aika nopeasti kaupan hyllyiltä.

"jukka17a": Eihän tässä nyt ollut kyse lainkaan siitä, että arkkitehdin ja postinjakajalle pitäisi saada samaa palkkaa.

Mutta jos palataan alkuperäiseen "Samasta työstä sama palkka" -aiheeseen, eivät Friedmanin perustelut olleet omasta mielestäni kovinkaan "kirkkaat". Päinvastoin hän hämmentää soppaa sanomalla, että vaikka joku jollain työn suorittamiseen liittymättömän ominaisuuden omaava (tässä tapauksessa sukuopuolen) työntekijä tekisi samaa tulosta kuin toinen samaa työtä tekevä.

Toki palkkauksessa voi olla eroja samasta työstä, jos työn tuottavuus on toisella työntekijällä selvästi parempi kuin toisella, mutta ei sitä tuottavuutta voi katsoa esimerkiksi pituuden, hiusten värin tai muunkaan työn tuottavuuteen liittymättömän ominaisuuden (kuten sukupuolen tai synnyinmaan) mukaan. Näin kuitenkin usein on. Esimerkiksi miesten palkat ovat korkeammat, oli kyse sitten rakennustyöläisistä, myyjistä tai sairaanhoitajista.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt png jpg.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.