Historia kertoo tulevaisuutemme

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Monet nykypäivän ilmiöt ovat helpommin ymmärrettävissä jos ymmärtää historiaa.  Minulle oli jäänyt mysteeriksi se miksi läntinen Rooma tuhoutui. En ymmärtänyt tuota tapahtumien kulkua kouluopetuksen perusteella enkä myöhemminkään vaikka luin asiaan liittyvää kirjallisuutta, tutkimuksia ja kuvauksia.

Nyt vihdoinkin ymmärsin, kun tutustuin Rooman syntyyn ja vaiheisiin vuosina 509 - 110 ennen ajanlaskun alkua. Tuo aika oli tasavallan aikaa ja tuon ajan "perustuslaki" selittää mielestäni hyvin sen miksi Rooma menestyi.

Mikä tuossa tasavallan ajassa oli niin kilapailukykyistä? Asian selittää lainsäädännön tehokkuus. Lainsäädäntö ja laintulkinta tapahtuivat demokraattisesti kansalaisten toimesta. Roomalainen yläluokka oli oikeastaan lainsäädäntötyön ulkopuolella. Vuoden 450 eKr saatiin aikaan ensimmäinen yhtenäinen lakikokoelma. Nämä lait olivat sittemmin Rooman menestyksen perustana. Jälkimaailma tuntee Rooman lait enemmänkin yhdeksän sataa vuotta myöhemmin kirjatusta Justinianuksen  versiosta  Corpus Juris Civilis (AD 529) joka on ilmeisesti toiminut Saksalaisen ja myös Suomalaisen lainsäädännön perustana. Lait ja säännöt ovat loppujen lopuksi se, joka määrää mikä valtio on. Ja Roomalainen valtio oli yhtä kuin Rooman lait ja perustuslaki. Kansalla (kansalaisilla) oli aika pitkälle valta Roomassa aina tasavallan loppupuolelle saakka ja valtio toimi sääntöjen mukaisella tavalla. Kyseessä oli sääntöyhteiskunta aivan samaan tapaan kuin Suomi 1800 luvulla ja kansalaiset olivat valmiita puolustamaan tuota monimutkaista sääntöjen järjestelmäänsä.  Kyse oli kansalaisvaltiosta jossa kansalaisuus merkitsi laajoja oikeuksia ja vastuita ja kansalaisluetteloista tuli arvokas asia. Nimi kansalaisluettelossa oli haluttu asia.

Rooman erittäin kilpailukykyinen lakikokoelma eli koko Keisariajan ja loi perustan Rooman kukoistukselle. Mutta lain käyttö ja säädäntö rapautuivat. Poliittisista murhista tuli arkipäiväisiä jo vuonna 100 eKr jolloin Gaius Marius hallitsi Roomaa käytännössä yksinvaltiaana. Laki ei enää ollut sama kaikille ja mielivalta valtasi alaa. Voidaan syyttää sitä että Roomalaiset eivät keksineet kunnollista edustuksellista demokratiaa ja kansankokoukset eivät olleet enää tehokkaita lainsäädäntöelimiä tai tuomioistuimia miljoonakaupungiksi kasvaneessa Roomassa.

Mitä historia antaa meille tämän päinvän ihmisille. Ainakin tutustuminen Rooman historiaan antoi minulle näkemystä ja ymmärtämystä lähiympäristössämme käynnissä oleviin prosesseihin. On helpompi ymmärtää esimerkiksi EU:ssa, USA:ssa ja Venäjällä käynnissä olevia ilmiöitä kun ymmärtää historiaa. Minut yllätti se kuinka pitkään nuo käynnissä olevat prosessit vievät. Ihminen ehtii elämänsä aikana nähdä vain hetken silmäyksen. EU:n suhteen olen toiveikas. Menestystä tulee niin kauan kuin yksinkertainen sääntöyhteiskunta takaa kansalaisille samat säännöt ja vaikutusmahdollisuudet - Roomalaisen oikeuden.

Lisää uusi kommentti

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt png jpg.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.