Sijoittajan kuolemansynnit: Tappioiden välttely

Käyttäjän Lars Stormbom - Homo Economicus kuva

Teemme kaikki virheitä sijoituksissamme - se kuuluu asiaan. Jotkut tosin tekevät niitä toisia enemmän. Hyvä sijoittaja tunnustaa toisasiat ja yrittää oppia virheistään.

Monelle meistä mokaaminen on kuitenkin niin noloa että kieltäydymme tunnustamasta tosiasiat. Tappio ei ole totta ennen kuin osake on myyty. Siksi hilloamme salkussa tappiollisia positioita. Josko se sieltä kuitenkin vielä nousisi....

Näitä kutsutaan sijoittajaslangilla turskaksi.

Haittaa näistä tappiollisista sijoituksista on monella tavalla. Yksi selkeä tapa on verojen lisääntyminen. Jos myyt vain voitollisia positioita joudut maksamaan voitoistasi veroa. Näitä voi vähentää tunnustamalla tosiasiat ja realisoimalla myös tappiollisia sijoituksia. Viimeistään ennen vuodenvaihdetta on syytä käydä salkku läpi ja perata turskat. Näin voitat selvää riihikuivaa rahaa.

Mitä keinoja avuksi? Tässä muutama idea jolla voit päästä eroon tunteellisesta suhtautumista tappioihin:

Ostaisinko nämä uudestaan? Tee ajatusleikki. Myyt tappiolliset arvopaperit pois tänään. Ostaisitko ne silloin huomenna takaisin? Ole rehellinen! Markkinat eivät ole aina oikeassa. Olet ehkä ostanut osakkeet edullisesti, mutta tänään ne ovat superedullisia. Todennäköisempää on kuitenkin että olet tehnyt huonon ostopäätöksen.

Piilota ostokurssit. Modernit kaupankäyntialustat tekevät tämän hankalaksi. Kaikki tieto on liiankin hyvin esillä. Itse siirrän osakekurssit viikottain taulukkoon jossa ei ole ostokurssia tai voitto/tappio-saraketta, ainoastaan tavoitekurssi. Tavoitekurssia sitten päivitetään kun uutta tietoa tulee ilmi. Silloin osto ja myyntipäätökset eivät perustu voittoon vaan muihin tekijöihin, kuten arvostustasoon verrattuna johonkin mittariin.

Tee sijoituspäiväkirja. Perustele siinä jokainen osto. Voit silloin tarvittaessa palata perusteluun. Pitääkö se edelleen paikkansa?

Kaikki teemme virheitä. Ostopäätös saattoi silloin käytettävissä olevan tiedon perusteella olla järkevä. Mailma kuitenkin muuttuu. Viisauden alku on oman erehtyväisyyden tunnustaminen.

Kommentit

Comment: 

Tärkeä pointti nostettiin jutussa esille. Tappiot pitää hyödyntää eikä vältellä virheiden tunnustamista

Samaa asiaa on myös ohessa:

http://www.salkunrakentaja.com/2012/07/tappiokammo-piensijoittajan-helmasynti/

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.