Amerikasta tehtiin sitten jälleen suuri,

Käyttäjän J.Vahe kuva

 

markkinat eivät tosin reagoineet. Kuvan lähde

Linkissä on Mike Pencen kirje kongressin istunnolle, jossa hän ilmoittaa valansa velvoittavan häntä säilyttämään, suojelemaan ja puolustamaan USA:n perustuslakia. Oikeastaan Trump on vannonut saman valan. Valkoinen talo ei ainakaan keskiviikkona julkaissut kirjettä.

LiiteKoko
Image icon pien2.png114.38 KB

Kommentit

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Comment: 

Olemme saaneet seurata USA:n demokratian rapautumistprosessia. Tapahtumasarjaa, jossa maa on vähitellen jakautuu kahtia ja kansalaiset ja poliitikot ovat alkavat edistää ja hyväksyä yhä yksinvaltaisempia otteita ja etsiä johtajia jotka tämän tyyppisiä otteita käyttävät.  

Kussakin tilanteessa on kaksi polkua, toinen kohti yhteisesti sovittua sääntöpohjaista järjestelmää ja toinen kohti autoritaarista yhteiskuntaa. Kumpikin suunta on aina mahdollinen, joskin kerran alkanut muutostrendi tapaa jatkua. Otetaanpa muutama esimerkki:

  • Suomi liukui Kekkosen aikana autoritaariseen suuntaan. Suomessa ei aina noudatettu täysin edes perustuslakia jos perustuslaki uhkasi istuvan presidentin uudelleenvalintaa. Eduskunta nautti käytännössä presidentin luottamusta ja jos luottamusta ei ollut, niin presidentti erotti eduskunnan ja pidettiin uudet vaalit (näin tapahtui kolme kertaa). Mutta tästä palattiin ja perustuslaki muutettiin parlamenttikeskeiseksi. Eduskunnalle palautui korkeimman valtioelimen asema. Tämä osoittaa että kehitys voi kulkea autoritaariseen suuntaan ja sieltä voidaan rauhanomaisesti palata.
  • Ensimmäisen maailmansodan jälkeisen Saksa:n poliittinen ilmapiiri polarisoitui ja kaduilla nähtiin 1930- luvulla poliittista väkivaltaa. Kommunistien (sosialistien) ja Kansallissosisalistien välille jakautui railo, samalla tavalla kuin USA:ssa tänä päivänä. Kehitys johti loppujen lopuksi kansallissosialistien tekemään verettömään ja lain kirjaimen puitteissa tekemään vallankaappaukseen. Yhteisesti sovittuun sääntöpohjaiseen yhteiskuntaan palattiin vasta katkerien kokemusten ja ulkopuolisen pakon jälkeen. 

Minusta ei kannata tuudittautua varmuuteen siitä että USA:n kehitys kulkee takaisin kohti yhteisesti sovittuja sääntöjä. Toisenlainenkin kehityspolku on mahdollinen. On täysin mahdollista, että vaikka seuraavat neljä vuotta olisivatkin eheyttäviä, niin Joe Bidenin jälkeen tuleva seuraava presidentti käyttää samanlaisia keinoja kuin Trump ja kenties vielä menestyksekkäämmin. Kaikki riippuu siitä, mitä käytännön toimia tehdään. Muutetaanko USA:n perustuslakia ja toimintatapoja vähemmän presidenttikeskeiseksi ja/tai monipuoluejärjestelmää suosivaksi? Tehdäänkö onnistuneita sosiaalisia uudistuksia?  Tiedämme Suomesta että hyviä uudistuksia voidaan joskus tehdä onnistuneesti ja toisaalta tiedämme että uudistuksissa voidaan epäonnistua (kuten meillä on viimeisen viidentoista vuoden aikana tapahtunut).  

USA on meille lähinnä sotilaallinen kumppani ja tärkeys tulee osin sitä kautta. Kauppasopimuksemme ja kaikki muut kansainväliset sopimuksemme määrätyvät EU:n neuvottelemana ja EU:n kautta. USA:n kehityksellä on merkitystä tietysti muutenkin ja varsinkin meille sijoittajille.

 

Käyttäjän J.Vahe kuva

Comment: 

Vuoden 2000 vaalien tulos (Bush valittiin, Gorea ei), oli oikeastikin kovin täpärä ja jopa epäselvä. Goren kannattajat puivat jo silloin vaalitulosta oikeudessa ja todelliset ainekset suurempaakin kaaokseen olivat olemassa, vain Trumpin tapainen tyyppi puuttui.

Linkin "uudistukset" jäivät vähiin, sillä osavaltiot valvovat mustasukkaisesti asemaansa hinnalla millä hyvänsä. Esim. väestöltään pikkiriikkinen (0,6 milj) Wyoming valitsee 3 valitsijamiestä.

Käyttäjän J.Vahe kuva

Comment: 

Täsmennän omaa tekstiäni. Kun googlaa sanat "archaic electoral college", näkee ongelmat. 

Taustalla on muutakin kuin valtataistelu 50 osavaltiossa. Suomen perustuslaki uusittiin v. 2000. USA:ssa se on 250 vuotta vanha ja on ensin sallinut, sitten estänyt ja nyt taas sallinut kuolemanrangaistukset. Säädökset laativat "perustajaisät", valkoiset, keskiluokkaiset miehet, joukossa orjanomistajia ja näitä säädöksiä seuraavaksi suojelee Kamala Harris. On siinä kamala tehtävä.

Lisätukea antaa 2000 v. sitten Lähi-idässä viimeistelty lampaanhoito-opas yms.

Käyttäjän Tommi Taavila kuva

Comment: 

Kai on oikeilla jäljillä, mutta nykytilanne ja eilisen tai tämän yön tapahtumat ovat seurausta jo korruptoituneesta ja kahtiajakautuneesta maasta. Molemmat olivat jo totta Bush nuoremman aikaan eikä Obama muuttanut asioita mihinkään. Korruptoituneesta järjestelmästä todisteita löytyy satapäin, mutta ehkä selvimmät niistä ovat Yhdysvaltojen aloittamat kaikki turhat sotilaalliset konfliktit, kuten Husseinin syrjäyttäminen Irakista keksittyjen joukkotuhoasetodisteiden avulla ja NSA:n luoma omien kansalaisten massiivinen vakoiluohjelma, jonka Edward Snowden paljasti.

Trumpin mahdollinen poistuminen ei muuta korruptoitunutta järjestelmää mihinkään suuntaan. Se jatkaa matkaansa kohti vääjäämätöntä tuhoisaa ravistusta mikä tapahtuu joko sisällissodan kautta tai massiivisella konfliktilla jotakin toista maata  vastaan. Pääehdokas vastapuoleksi on nyt Kiina. Muita vaihtoehtoja ei oikeastaan ole. Kyse ei ole siitä tuleeko näin tapahtumaan vaan ajankohta, mahdollisen yhteenoton voimakkuus, kuinka laajalle se leviää ja mikä on sen lopputulema. Yleensä nämä tapahtumat päättyvät joko totalitarismiin tai sitten vapaampaan maahan. Mikään ei myös takaa sitä etteikö Yhdysvaltain äärivasemmisto toimisi pääsyyllisenä sisäiseen konfliktiin, vaikka tällä hetkellä se näyttää äärioikeista epätodennäköisemmältä vaihtoehdolta. Myös äärivasemmistolla on omat toimijansa jopa ainakin kongressissa. Yksi heistä haluaa mm. pyyhkäistä Israelin pois maailmankartalta. Hassuinta hauskaa on se, että näitä äärivasemmistolaisia jopa oma mediamme kutsuu "edistyksellisiksi", vaikka kyse on vasemmistototalitarismista. 

Fakta on se, että molemmilla ääripuolilla on hullunsa ja molempien toimet on syytä tuomita. Vain idiootti esimerkiksi kuvittelee, että kongressiin tunkeutumalla voisi saada aikaan muuta kuin vahinkoa omalle asialleen tai pienyrittäjien liikkeiden tahallinen tuhoaminen olisi oikein.

 

 

Comment: 

"Olemme saaneet seurata USA:n demokratian rapautumistprosessia."

Yhdysvallat ei ole (onneksi) demokratia. Yhdysvallat on tasavalta, tarkemmin ottaen, kuten wikipediassa asia esitetään, "Federal presidential constitutional republic".  Missään Yhdysvaltain keskeisessä dokumentissa ei ole edes sanaa demokratia. 

https://thefederalistpapers.org/us/democracy-vs-a-republic-perfectly-exp...

 

 

 

Käyttäjän sergio kuva

Comment: 

Trump sai aikaan myös hyviä asioita, esimerkiksi rauhansopimukset Lähi-Idässä, yritysten ja yksityisten veronalennukset jne. Ikävä kyllä hänen kaudestaan jää useimmille mieleen vain nämä viimeiset hullutukset.

Kannattaa lukea myös Sanna Ukkolan kolumni marraskuulta:

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/737f782b-1752-469a-8a22-da10d8621700

 

Käyttäjän Johannes Hidén kuva

Comment: 

Itselleni viime viikot on vain koko sekopäiseltä vaikuttaneen presidenttikauden kliimaksi. Kaiketi on hyviäkin asioita saavutettu, mutta esim. veronalennuksia en näkisi ainakaan yksiselitteisesti sellaisena: ei se yllätys ole, että talous voi lyhyellä tähtäimellä hyvin, kun veroja leikataan tuntuvasti, mutta onko se pitkällä tähtäimellä hyvää talouspolitiikkaa, että velkaantumistahtia vauhditetaan entisestään tilanteessa, jossa taloudella menisi muutenkin hyvin? Lyhyen tähtäimen politiikalta se musta haiskahtaa samoin kuin monet muutkin Trumpin päätökset.

Paitsi varsinaiset poliittiset päätökset, lyhyen tähtäimen toimintaa on myös koko Trumpin poliittinen presenssi. Jatkuva valehtelu, harhainen viestintä median toimista, vihainen kahtiajakoa edistävä retoriikka sekä mitä-sylki-suuhun-tuo-tason ulosanti on se, mikä Trumpista on jäänyt mieleen koko Trumpin kauden ajalta.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.