Omat Rahat Katsaus: Riskit fokuksessa- Korona ja Vaalit

Käyttäjän Lars Stormbom - Homo Economicus kuva

Uusia teemoja ei tunnu tässä kuussa löytyvän sijoitusmaailmasta. Sensijaan nyt ovat nousseet etualalle painamaan kursseja ennen taustalla häämöttäneitä riskejä: Koronan toinen aalto ja USA:n vaalit. Näemme tuttuja pelokkuuden indikaattoreita: VIX-indeksi on noussut yli kolmenkymmenen ja taala on vahvistunut hieman. Yksi trendi on muuttunut – nyt eivät enää pärjää parhaiten isot teknoyritykset. Osasyy tähän on varmankin luonnollinen. Teknoyritysten kurssit ovat nousseet vuoden aikana muita enemmän, ja koetaan nyt varmaankin liian haasteellisina.

Koronan toinen aalto jyllää nyt Euroopassa ja Amerikoissa vakavin seurauksin taloudelle. Miten tämä on voinut tulla yllätyksenä kenellekään on arvoitus. Näet sitä mitä haluat nähdä. Viimeistään nyt on matkailu- ja palvelualalla uskottava että vanhaan ei ole palamista ainakaan vuoteen. Rokotetta odotetaan kuin kuuta nousevaksi, mutta suurten rokotemäärien valmistaminen ja jakelun logistiikka on vaativaa.

Päivittäistavarapuolen yritykset arvuuttelevat mitkä havaitut muutokset ostokäyttäytymisessä jäävät pysyviksi vai palatuvatko ne osittain tai kokonaan. Useassa maassa on Financial Timesin Nielsnillä tuottaman tutkimuksen mukaan havaittavissa yhteisiä trendejä:

  • Jauhojen myynti on lisääntynyt kymmeniä prosentteja – kotona leivotaan
  • Puhdistusaineita ostetaan enemmän
  • Deodorantteja ja Meikkejä käytetään etätöissä vähemmän

Myös brändien välillä on tapahtunut muutoksia. Parhaiten ovat pärjänneet isot tunnetut brändit.

USA:n vaalit aiheuttavat myös hämmennystä. Kaikkein huonoin vaihtoehto olisi epäselvä tulos, jota puitaisiin pitkään oikeusasteissa. Yritysjohtajat ovat myös yllättävän sankoin joukoin nyt hylänneet Trumpin ja konservatiivit Bidenin ja demokraattien hyväksi, ensi kertaa viiteenkymmeneen vuoteen. Epäjohdonmukainen ja arvaamaton Trump koetaan negatiiviseksi suuryrityksille huolimatta yritysveron laskusta. Epävarmuus on kaikkein pahinta yrityksille.

Kiinassa Trump on saanut aikaan sen minkä halusi estää: Kiina tulee riippumattomaksi USA:n teknologiasta. Uudessa viisivuotissunnitelmassa keskusjohto painottanee chippiomavaraisuutta. Huwaei tekee sopimuksen paikallisen suunnitteluyrityksen kanssa uudesta puolijohdetehtaasta jolla ainakin verkkolaitteissa korvataan parin vuoden sisällä boikotin alla olevia komponenetteja.

Toinen merkittävä uutinen on Ant Groupin ennätysiso 34.4 miljardin USD:n IPO Shanghaissa ja Hongkongissa. Tämä IPO mukaan lukien on Shanghaissa tänä vuonna listattu osakkeita suuemman arvon edestä kuin NYSE:ssä. Ei ole mitenkään selvää että kaikki innovaatio, varsinkaan finanssipuolella, tulisi jatkossa piilaaksosta.

Omassa salkussa otin ensi kertaa jalansijan Malesian pörssiin ostamalla position Formosa Prosonicista – kaiuttimia, kuulokkeita ja musiikki instrumentteja alihankintana tunnetuille brändeille valmista. Joskus myös valuuttojen seuraaminen kannattaa. Kuukauden nousija-listan kärjessä komeilee Etelä-Afrikassa listattu logistiikkayhtiö Santova, jolle randin vahvistuminen on antanut lisäpotkun.

Kaikesta huolimatta monet suuryritykset ovat pärjänneet yllättävän hyvin – ellei satu olemaan matkailualalla tai lentokonevalmistaja. Suurilla yrityksillä on voimavaroja setviä logistiikkakiemuroita ja hankkia raaka-aineitaan vaihtoehtoisista paikoista. Kyllä tästä selvitään. Tosin edessä saattaa olla muutama kaoottinen viikko.

 

Arvonmuutokset: 2020  -16.7%, alusta (27-05-2010) +86.5%

Salkkusivu jossa lisätietoja

Indeksifuturit (Eurostoxx50 (FESXc1), SP500 (ESc1), Hangseng (HSIc1), FTSE (FFc1) ja Topix (JTIc1) . Lähde saxo bank

 

Kuukauden nousijat: Santova (+29.2%), EOH (+15.9%), Byggma (+15)

Kuukauden laskijat: H&T (-17.2%), Austevoll (-12.8%), Toll Brothers (-16.7%)

Osingot: Sekisui House, Corning, H&T Group, China Overseas Land, China Waters Affairs, Toll Brothers

Lisätty: Santova, Itochu, Sekisui House

Vähennetty; Corning 

Uutena salkkuun: ProsonicTavoitteena oli löytää Malesian markkinoilta tavalliset kriteerini täyttävä yritys jottaa paino etelä-aasian markkinoilla kasvaisi.  Prosonic on kaiuttimia, kuulokkeita ja soittimia monelle tunnetulle brändille valmistava alihankkija. Ainakin pandemiaan asti onnistunut kasvattamaan eps:ää n. 10% vuosivauhtia 5 vuoden jaksolla. Arvostus tuntuu edulliselta. Vahvaa kassavirtaa ja korkea osinko.

 

Muutamia keskeisiä salkkuvaluuttoja

Pelkoindeksit: VIX (VXc1 - USA) ja VSTOXX (FVSC1 - Eurooppa). Lähde Saxo bank 

Artikkeli: 

Kommentit

Comment: 

>ei ole palaamista ainakaan vuoteen

Niin, etkös sinä jossain aikaisemmassa töräyksessäsi sanonut, ettei sitä palaamista tule olemaan koskaan? No tietenkin hienoa, että ihminen tulee järkiinsä, eikä nyt sentään aivan täyttä tuubaa jauha ihan joka postauksessaan...

Comment: 

Ostin eilen Biliaa kun se oli Lars:n listalla ensimmäisenä ja vaikutti börsdatan talouslukujen perusteella mielenkiintoiselta kaikin puolin muutenkin.  

Sen jälkeen Bilia antoi samana päivänä ilmoituksen että Volvo on lopettaa edustuksensa Biliassa.

Bilian kurssi on tänään 24% laskussa.       Nyt harmittaa  angry  

Käyttäjän Lars Stormbom - Homo Economicus kuva

Comment: 

..no niin harmittaa itsekin. Mutta aika lailla puskista kyllä tuo uutinen tuli.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.