Tulosennusteet Q3/2020

Käyttäjän Jyrki Toivonen kuva

Olemme jälleen laskeneet yhdessä Piksun, Talousmentorin ja Sergion kanssa Helsingin pörssin yhtiöitä koskevia konsensusennusteita. Konsensusennusteet perustuvat seuraavilta listoilta kerättyihin lukuihin:

  • Sergio
  • Piksu (Timon OMXH-lista ja Analyysit/Suomiosakkeet)
  • Talousmentor

Talousmentor-blogi on nyt suljettu, mutta tein ennusteet vielä Q3:lle.

Nyt listalla on liikevaihto- ja EPS-ennusteet Q3:lle ja vuodelle 2020. Lisäksi mukana on vuonna 2021 maksettavien osinkojen ennusteet. Nämä ennusteet perustuvat vuoden 2020 tuloksesta maksettavaan osinkoon eikä niissä ole mukana mahdollisesti tälle syksylle kaavailtuja tai tältä syksyltä ensi vuodelle siirtyviä osinkoja. Esimerkiksi Nordean syksylle kaavailema osinko siirtyi vuoden 2021 puolelle, jota ei siis ole huomioitu ennusteessa.

Monien yhtiöiden Q3 kärsii pandemiasta. Oleellista tuloskierroksella onkin se, millaisia arvioita yhtiö antaa Q4:sta ja yleisesti vuodesta 2020. Numeeriset näkymäarviot voivat vielä jäädä joiltakin yhtiöiltä väliin, mutta jonkinlaista sanallista kuvausta yhtiön tilauksista, kysynnästä ja markkinatilanteesta varmaankin saadaan. Jos raportissa niitä ei saada, niin viimeistään analyytikkotilaisuudessa kysymyksiä varmasti satelee. Yleensä analyytikkotilaisuus tulee saataville yhtiön internetsivustolle, joten itseä kiinnostavien yhtiöiden kohdalla tallenne on hyvä kuunnella läpi.

Taulukon lukuja ei pidä katsoa suuresta epävarmuudesta johtuen viimeiseen desimaaliin. Sen sijaan tulee katsoa sitä, onko raportoiduissa luvuissa yllätyksiä (positiivisia tai negatiivisia) ja jos on, niin mistä ne johtuvat. Lopuksi pitää pohtia sitä, että onko tarvetta oleellisesti muuttaa vuoden 2020 (tai 2021) ennusteita.

Telia Companyn vuoden 2020 tulosta rasittaa Turkcellin myynnistä aiheutuva 17 miljardin kruunun alaskirjaus. Q2:n raportissa yhtiö kertoo (sivu 35):
The remeasurement resulted in an impairment of SEK 3,488 million in the second quarter 2020. Accumulated foreign exchange losses in equity of SEK 17 billion (as per June 30, 2020), will be reclassified to net income at closing of the transaction. Closing of the transaction is subject to regulatory approvals and an annual general meeting in Turkcell and the transaction is expected to close in the second half of 2020.

Telia ilmoitti vastikään Telia Carrierin myynnistä. Tähän liittyvät transaktiot toteutuvat alustavan aikataulun mukaisesti H1/2021 aikana, joten sillä ei ole vaikutusta vuoden 2020 lukuihin.

Taulukon luvut ovat - raportointivaluutasta riippumatta - ilmoitettu eurona. Liikevaihto miljoonia euroja ja EPS ja osinko euroja.

Listan ennusteet koskevat pääsääntöisesti raportoituja lukuja, vaikka yhtiön oma tavoitteenasetanta koskisi oikaistuja lukuja tai vaikka analyytikkojen enemmistö ennustaisi oikaistuja lukua. Esimerkiksi Nokian tapauksessa tällainen raportoitujen ja oikaistujen lukujen ero on perinteisesti ollut merkittävä.

Täydentäviä tietoja löytyy yllä mainituilta Sergion ja Piksun sivustoilta. Sergion työkalusta löytyy runsaasti muita täydentäviä tunnuslukuja. Piksun taulukossa on mukana pääsääntöisesti vapaan kassavirran menetelmällä tuotettu tavoitekurssi. Kattavampi ennuste valituille yhtiöille, mukaan lukien vertailujakson Q3/2020 lukuja, ilmestyy Piksun twitteriin tuloskauden edetessä.

Yllä olevat ennusteet on tuotettu lokakuun 2020 alussa. Sen jälkeen annettuja yhtiöiden tulosten ennakkotietoja, kuten mahdollisia tulosvaroituksia ei välttämättä ole huomioitu listan tiedoissa. Suuresta määrästä johtuen listalle on voinut päätyä virheitä - pahoittelut niistä jo etukäteen. 

Ennusteet eivät ole sijoitussuosituksia eikä niitä pidä sellaiseksi tulkita. Listan tuottamisessa mukana olevilla tahoilla on sijoituksia useissa listalla mainituissa yhtiöissä. Mikään näistä positioista ei kuitenkaan tällä hetkellä ylitä 0,5 prosenttia yrityksen osakemäärästä.

Tarkemmat käyttöehdot Piksun osalta.

Artikkeli: 

Kommentit

Käyttäjän sergio kuva

Comment: 

Vertasin koko vuoden 2020 konsensuslukuja omiin ennusteisiini. Aika suuri konsensus on ollut. Vain Nokian Renkaiden osinko 1,20 erosi huomattavasti omasta pessimistisestä arviostani. Saa nähdä mikä tulee olemaan osinko. Saattaa hyvinkin olla 1,20. Se kuvastaisi luottamusta tulevaisuuteen ja jotain sellaista indikaattoria firmalta nyt kaivattaisiinkin.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.