Omat rahat katsaus: Onko vähemmän demokratiaa enemmän?

Käyttäjän Lars Stormbom - Homo Economicus kuva

Japanin uusi päministeri Yoshihide Suga

Arvonmuutokset: 2020  -16.7%, alusta (27-05-2010) +86.5%

Salkkusivu jossa lisätietoja

Yleistä

Maailmassa on tällä hetkellä kaksi uutisaihetta, joita mutustellaan viikosta toiseen, ja siten vaikuttavat osakekursseihin:

 • Covid-19: Sijoittajat ovat vähitellen tajuamassa, että vanhaan normaaliin ei palata muutamassa kuukaudessa ja talousvaikutukset ovat huolestuttavia. Tämä on saanut viime kuukauden aikana jopa lyömättömiltä tuntuvat jenkkiteknot tutisemaan. Pahimmin kärsimässä ovat Amerikan ja Euroopan maat joissa virus on voimissaan, mutta kansalaiset väsyneitä rajoitustoimiin.
 • USA:n presidentinvaalit, joista voi odottaa ennennäkemättömiä ”huutoäänestyksiä”. Kaikki Valtaapitävän presidentin toimet tulee tarkastella arveltujen vaalivaikutusten kautta. TIK-TOK pakotetoimet ja ”diili” ovat aivan ala-arvoisella tasolla. Kerrotaan että pahan Kiinan vakoilutoimien takia pitää appi kieltää tai siirtää amerikkalaiseen omistukseen. Samalla kopioidaan aikaisempia kiinalaisia toimia, joilla on häädetty mm Google ja Facebook pois Kiinasta. Lopputulos ei saavuta tavoitteita. Appi on edelleen kiinalaishallinassa eikä algoritmeista ole tietoa. Jos on jotain joka on pahempaa kuin valtion sekaantuminen liiketoimintaan se valtion tunaroitu sekaantuminen liiketoimintaan.

Valuuttapuolella euro on nyt vahvempi kuin pitkään aikaan. Tämä tietää eurooppalaisille vientiyrityksille tuplataakkaa virustaantuman päälle. Euroopan painoa voi nyt vähentää salkussa.

Paremmin tuntuu menevän idässä, jossa tuntuu siltä, että tehdään asioita vähemmän huutelun saattelemana. Japanissa kivikasvoinen byrokraatti Yoshihide Suga nousi vähin elkein päämisteriksi. Japani jatkaneekin pragmaattista linjaansa tasapainoillen Kiinan ja USA:n välillä.

Olen näkevinäni filosofisen eron Japanilaisessa ja Amerikkalaisessa liiketoiminnassa. Japanissa pyritään vähitellen pienin parannuksin ja oivalluksin parantamaan tuotetta ja siten turhia riskejä ottamatta parantamaan tulosta. Amerikassa korkein tavoite on markkinan disruptoiminen eli luovan tuhon kautta kokonaan uudistamaan markkina. Minusta tuntuu, että tällä hetkellä talous kärsii liian monesta karismaattisesta markkinan disruptoijasta ja voisi hyötyä useammasta kärsivällisestä kehittäjästä.

Olenkin lisännyt Japanin painoa salkussa, viimeksi Buffet-sedän innoittamana salkkuun tulo kauppatalo Itochu. Muutenkin tuntuu (edelleen) siltä että uusia sijoituskohteita tulisi etsiä idästä. Kiinasta Japanista, Singaporesta, Australiasta ja miksei Malesiasta, jonka pörssi on jossakin vaiheessa tullut välittäjäni Saxo-pankin valikoimaan.

Onpa esitetty myös, että hieman vähemmän demokratiaa voisi pelastaa länsimaat. Kaiken ei tarvitse olla koko ajan kansalaisten valinnan kohteena. Hieman pidemmät vaalikaudet rauhoittaisivat politiikan. Tarvitseeko kaiken olla demokraattisen ohjauksen kohteena? Onko suuri vääryys, että kansalaiset eivät pääse vaikuttamaan esimerkiksi keskuspankkien toimintaan? Tarvitaanko mieluummin Sugan kaltaisia rauhallisia teknokraatteja vai korokkeelta kansaa kiihottavia sanan julistajia?

Mutta käteisen pitäminenkään ei taida olla nyt huonoin vaihtoehto, ainakin kunnes nähdään mikä myllerrys USA:n vaaleista tulee.

 

 

Indeksifuturit (Eurostoxx50 (FESXc1), SP500 (ESc1), Hangseng (HSIc1), FTSE (FFc1) ja Topix (JTIc1) . Lähde saxo bank

 

Kuukauden nousijat: Ihara Science (+25.5%), Agro-Kanesho (+15.7%), Toll Brothers (+14.1)

Kuukauden laskijat: BNP Paribas (-20%), Marston (-19.5%), Paragon (-16.7%)

Osingot: Apple

Lisätty: Berkeley Group, Colex, Byggma, Intel, Agro-Kanesho, Samsung, Hour Glass

Uutena salkkuun: ItochuSuurin Japanilainen kauppatalo. Osittain Buffet-sedän innoittamana (joskin hän on varmaan saanut paremman diilin). Arvostus on melko matala usealla mittarilla ja Japanilaisen mittapuun mukaan maksetaan jopa kohtuullista osinkoa. Miinuksena nämä ovat niin monimutkaisia olioita ettei niistä ota selvää.

 

Muutamia keskeisiä salkkuvaluuttoja

Pelkoindeksit: VIX (VXc1 - USA) ja VSTOXX (FVSC1 - Eurooppa). Lähde Saxo bank 

 

Artikkeli: 

Kommentit

Comment: 

>hieman vähemmän demokratiaa voisi pelastaa länsimaat

Totta. Ja hyvinhän tuo näyttää toimineen esim. Ranskassa, jossa keltaliivit ym. ovatkin tunnetusti käyttäytyneet varsin rauhallisesti - kuten poliisitkin.

Mikä ihme pistää aikuisen ihmisen suoltamaan tuollaista tuubaa? Koska jos ihmisiltä viedään vapaus, ei heillä oikeastaan mitään enää jäljellä olekaan.

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Comment: 

Kerroit:

"Onpa esitetty myös, että hieman vähemmän demokratiaa voisi pelastaa länsimaat. Kaiken ei tarvitse olla koko ajan kansalaisten valinnan kohteena."

Tämä on minunkin mielestäni tilanteeseen nähden käytännöllinen ajatus. Jotta asiassa päästäisiin eteenpäin niin seuraavassa muutamia ajatuksia:

 • Poliittinen koneisto (Eurooppa Neuvosto) nimittää EKP:n neuvoston jäsenet kahdeksan vuoden kaudeksi. Heitä ei voi poliittinen koneisto erottaa. Vain EU tuomioistuin voi erottaa. Tämä mielestäni riittää takamaan riittäävän riippumattomuuden. Ongelmien korjaus ei löydy täältä.
 • Jäsenvaltioiden korkeimmat, perustuslakia tulkitsevat oikeusasteet, tulisivat olla poliittisesta koneistosta riippumattomia tai ainakin kohtuullisen riippumattomia. Tämän ongelman korjaaminen ei kuitenkaan antaisi helpotusta oleellisimpiin ongelmiin joiden takia maamme näivettyy ja joihin artikkeli viittaa. Muutakin pitäisi korjata.
 • Ongelmien ydin taitaa olla valtiokoneistossa - eduskunnassa ja hallituksessa. Olisiko mahdollista, että valtion rahankäyttölle ja kohtuuttomalle populistiselle tuhlailulle säädettäisiin perustuslailliset rajoitukset. Realisaatio voisi olla jonkinlainen raamibudjetti, jota ei voisi ilman korkeimman oikeuden päätöstä ylittää. Kansalaisille pitäisi perustuslailla turvata kohtuullinen osuus siitä lisäarvosta, jota he työllään ja yrittämällä saavat aikaan. Valtio ottaa tuosta lisäarvosta kohtuuttoman osuuden: 24% arvonlisäveron, 24,2% eläkevakuutusmaksun, vajaan 10% työnantajan ja työntekijän sosiaaliturvamaksut, 30 % ansiotuloveron ja näiden päälle vielä haittaverot. Tämä on liikaa. Valtio orjuuttaa tällä kohtuuttomalla kuormalla kansalaisiaan eikä valtiolle edes riitä tämä vaan vielä pitää näiden päälle ottaa vielä velkaa.  Tälle on saatava loppu.  

Näiden kaikkien ajatusten ydin esiintyi jo artikkelissa. Riippumattomien päättävien tahojen luominen yhteiskuntaan. Vallanjako, joka estää kohtuuttomien valtakeskittymien syntymisen. Valtaa siirrettäisiin eduskunnalta riippumattomille päättäville elimille - keskuspankille, korkeimmalle oikeudelle....

Comment: 

On monta muuta aluetta, kuin vain budjetin koko, joilla eduskunta on ollut kykenemätön tekemään uudistuksia:

 • Maakunta ja sote uudistukset ovat olleet tekeillä jo kohta kaksikymmentä vuotta
 • Kansalaiset ja yritykset eivät edelleenkään saa sopia omien työehtojensa yksityiskohdista
 • Eläkkeitä ei ole vieläkään sidottu lapsilukuun vaikka tämä muutos saisi luultavasti syntyvyyden kasvuun
 • ...

Eduskunta lähinnä vaan riitelee ja tekee populistisia näennäisuudistuksia.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
 • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

 • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.