Suomalaiset ostavat kilvan vapaa-ajan asuntoja

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Uusia vapaa-ajanasuntolainoja (mökkilainoja) nostettiin Suomen Pankin mukaan kesäkuussa 2020 enemmän kuin koskaan aikaisemmin, 154 milj. euron edestä, mikä on jopa 64 % enemmän kuin vuosi sitten vastaavana aikana. Uusien vapaa-ajanasuntolainojen sovittu vuosikorko oli kesäkuussa 0,96 %.

Myös asuntolainoja nostettiin vilkkaasti kesäkuussa tavanomaista hiljaisemman toukokuun jälkeen. Kesäkuussa uusia asuntolainoja nostettiin 1,8 mrd. euron edestä, mikä on 40 milj. euroa enemmän kuin vuosi sitten vastaavana aikana. Viimeksi asuntolainoja nostettiin enemmän kesäkuun aikana vuonna 2016. Uusien asuntolainojen sovittu vuosikorko oli kesäkuussa 0,73 %.

Takaisinmaksuajat pidentyneet

Suuren nostomäärän myötä vapaa-ajanasuntolainakanta kasvoi 3,9 mrd. euroon, ja kannan kasvuvauhti (6 %) oli kesäkuussa nopeinta sitten vuoden 2013 elokuun. Vapaa-ajanasuntolainakannan osuus kaikista kotitalouslainoista oli kesäkuussa noin 3 %.

Vapaa-ajanasuntolainojen takaisinmaksuajat ovat pidentyneet viime vuosina tavallisten asuntolainojen tapaan. Kesäkuussa 2020 nostettujen uusien vapaa-ajanasuntolainojen keskimääräinen takaisinmaksuaika, 17 vuotta 11 kuukautta, oli kymmenen kuukautta pidempi kuin vuosi sitten kesäkuussa.

Vuoden toisella neljänneksellä asuntolainoja nostettiin 10 % vähemmän kuin vuosi sitten huhti-kesäkuussa. Kokonaisuudessaan vuoden ensimmäisellä puoliskolla uusia asuntolainoja nostettiin vain hieman vähemmän (0,4 %) kuin edellisvuonna vastaavana aikana.

Lainat

Euromääräisten asuntolainojen kanta oli kesäkuun 2020 lopussa 101,5 mrd. euroa ja asuntolainakannan vuosikasvu 2,6 %. Kotitalouslainoista oli kesäkuun lopussa kulutusluottoja 16,7 mrd. euroa ja muita lainoja 17,9 mrd. euroa.

Uusia yrityslainoja (pl. tili- ja korttiluotot) nostettiin kesäkuussa 1,9 mrd. euron edestä. Uusien nostettujen yrityslainojen keskikorko laski toukokuusta 2020 ja oli 1,84 %. Yrityksille myönnettyjen euromääräisten lainojen kanta oli kesäkuun lopussa 96,9 mrd. euroa, mistä oli asuntoyhteisöille myönnettyjä lainoja 36,3 mrd. euroa.

Talletukset

Suomalaisten kotitalouksien yhteenlaskettu talletuskanta oli kesäkuun 2020 lopussa 100,5 mrd. euroa ja talletusten keskikorko 0,07 %. Talletuskannasta oli yön yli ‑talletuksia 87,8 mrd. euroa ja määräaikaistalletuksia 4,4 mrd. euroa. Uusia määräaikaisia talletussopimuksia suomalaiset kotitaloudet solmivat kesäkuussa 0,2 mrd. euron edestä. Uusien määräaikaistalletusten keskikorko oli kesäkuussa 0,15 %.

 

Kuvan lähde: pixabay

Artikkeli: 

Kommentit

Comment: 

> Uusia vapaa-ajanasuntolainoja

Trendi on kääntynyt. Nyt halutaan siirtyä maaseudulle, pois kaupungista. USA:ssa on sama tilanne. Ensimmäiseksi kysyntä kohdistuu mökkeihin, koska ne on jo valmiiksi rakennettu. Jatkossa pienrakentaminen lisääntyy (samalla, kun rakennusteollisuus sulkee oviaan).

Comment: 

Liioittelua. Ihmiset eivät kaupungeista pois tule lähtemään jo yksinomaan siksi, että työllistymis- ja elinkeinomahdollisuudet ovat ylivoimaiset. OKT-asuminen ydinten liepeillä sen sijaan on kasvattanut suosiotaan ja tn. kasvattaa sitä tulevaisuudessakin.

Comment: 

Vai puhuitko nimen omaan kesämökkien suosion kasvusta? Siltä osin olet varmaan oikeassa, mutta mitään ihmisten joukkopakoa pysyvästi maalle asumaan emme tule näkemään. Ei elinkeinoja, ja siten ei myöskään massamuuttoa.

Comment: 

Olen joskus liikkunut ja vähän asunutkin työn takia USA:ssa. Yhteiskunnan rakenne on siellä erilainen. Ihmiset asuvat aika paljolti omakotitaloissa. Tontit ovat kyllä pieniä ja talot ovat joillakin alueilla vaatimattomia, mutta omakotitaloja kuitenkin. Keskustan pilvenpiirtäjiä on suhteellisesti ottaen vähän ja niissä on lähinnä toimistoja.

Tästä säännöstä on poikkeuksia. New York:n keskusta on eräs selvä poikkeus. Siellä on paljonkin kerrostaloasumista. Washingtonista, ja Bostonista voi kenties löytää hieman kerrostaloasumista ja jotkin Friskon alueet ehkä muistuttavat Eurooppaa. Mutta nämä ja muutamat muut ovat poikkeuksia. Elokuvien tapahtumat sijoittuvat usein näihin poikkeuksiin - siellä on elämää ja liikettä.  

Minun on vaikea kuvitella että USA:ssa haluttaisiin varsinaisesti maalle. Voin hyvinkin kuvitella että ihmiset haluavat kerrostaloalueilta vähän väljempään ympäristöön, mutta varsinaisesi maalle, vaikea kuvitella. USA:n maaseutu on nimittäin todellista maaseutua. Ei  siellä todellakaan ole mitään mikä kiehtoisi ihmistä. USA:n maaseutu on todella harvaan astua - "middle of nowhere" .

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.