Omat rahat katsaus: Teknomaailma jakautuu kahtia

Käyttäjän Lars Stormbom - Homo Economicus kuva

Teknologiamaailma on jakautumassa kahtia - Kiinan hallisemaan ja USA:n hallitsemaan

 

Arvonmuutokset: 2020  -18.3%, alusta (27-05-2010) +83%

Salkkusivu jossa lisätietoja

 

Yleistä

Näyttää siltä, että teknologiamaailman pirstoutuminen Kiinan-vetoiseen ja USA-vetoiseen osaan kiihtyy. Jo pitkään jatkunut anti-Huawei-kampanja saa seuraa, kun mm. Tiktok on vastatuulessa Jenkeissä. Voiko suuressa suosiossa oleva some-appi olla kiinalaisomistuksessa? Molemmilla puolilla jakolinjaa onkin jo melko lailla eri setit sovellutuksia. Samoin puolijohdemaailma on jakautumassa. Kun USA tuon tuostakin väläyttelee boikottikorttia, on Kiinassa varsin selvää, että omavaraisuus on keskeistä – mahdollisesti joidenkin aidan päällä keikkuvien ulkomaisten (esimerkiksi Japanilaisten ja Korealaisten) yritysten avittamana.

Kun kisa kovenee ja kärjistyy kovenevat kuitenkin keinotkin. Uskon että monella alalla on käytännössä valittava puoli, koska molempia osapuolia ei samanaikaisesti voi miellyttää. Intia on selkeästi jo kallistumassa USA:n suuntaan, onhan jo suuri määrä Kiinalaisia appeja julistettu pannaan. Eurooppa on luku sinänsä. Perinteet luonnollisesti vetäisivät Eurooppaa yhteiseen länsimaiden leiriin. Toisaalta on jo valmiiksi riita käynnissä pääasiassa amerikkalaisten teknoyritysten verotuksesta.

Juopaa leventää Hong-Kongin uusi turvallisuuslaki, joka on saanut monet epäilemään voiko HK säilyttää asemansa finanssikeskuksena. Yksittäiset alan toimijat ovat jo tehneet päätelmänsä ja siirtäneet toimintojaan pois, Singaporeen ja Japaniin. HK:n pörssi onkin ollut alavireinen. Tarkemmin analysoitaessa alavireisiä ovat olleet etenkin HK:ssa toimivat yritykset, eivät mannerkiinassa toimivat HK:ssa listatut yritykset.

Uskon että USA:n teknologiaylivoimaa on osittain yliarvioitu. Jopa Intel on nyt joutunut myöntämään olevansa ainakin vuoden jäljessä Taiwanilaista TMSC:tä.

Kiinassa osataan myös protektionismi. Luomalla omia standardeja esimerkiksi IOT-radioprotokollille joita ei ulkomaalaisille julkaista ennen voimaatuloaan saavat omat suosikkiyhtiöt etulyöntiaseman.

Toistaiseksi ei ole näkynyt merkkejä, että länsimaiset sijoittajat eivät olisi tervetulleita. Mediassamme käsitellään runsaasti amerikkalaisia teknologiajättejä. Niiden kurssit ovatkin kasvuhuumassa nousseet useassa tapauksessa käsittämättömille tasoille. Sen sijaan aasialaiset teknoyritykset ovat meillä suhteellisen tuntemattomia. Usein nämä ovat länsivastineitaan mutkikkaampia konglomeraatteja, joissa on runsaasi erilaisia rönsyjä. Uskon että länsisijoittajille tekisi hyvää tutustua näihin tarkemmin.

Itse avasin pajazzon ottamalla Alibaba:n salkkuun.

Toinen merkittävä trendi on, että euro on alkanut vahvistua, etenkin taalaa mutta myös jeniä vastaan. Tämä tuo lisää vastatuulta jenkkeihin vieville eurooppalaisille yrityksille ja heikentää mm jenkkiyrityksiin sijoittavan suomalaisen tuottoa. Ruotsin kruunu on sen sijaan vahva.

Kaikesta huolimatta USA on aivan keskeinen maa maailmantaloudelle. Siksi maan koronatilanne ja kiihtyvät mellakat hermostuttavat minua. Olkaa varovaisia!

 

Indeksifuturit (Eurostoxx50 (FESXc1), SP500 (ESc1), Hangseng (HSIc1), FTSE (FFc1) ja Topix (JTIc1) . Lähde saxo bank

 

Kuukauden nousijat: Toll Brothers (+22.1%), Bilia (+18.0%), Byggma (+16.3)

Kuukauden laskijat: Marston (-25.1%), Intel (-15.3%), KID ASA (-7.1%)

Osingot: Intel, KID Asa, Murata, Corning, Ipsos, Michelin, Axa, Colex, China overseas holdngs, ICBC, Villeroy&Boch, Toll Brothers

Uutena salkkun: AlibabaTeknomailma on pirstoutumassa kahtia USA/Kiina-akselilla. Yksi vahvimmista yhtiöistä Kiinan puolella on Alibaba. Se on kasvustaan huolimatta selkeästi halvempi kuin USA-vastine Amazon. EPS kasvu 5 vuoden yli 42%/vuosi. P/E: 31, P/CF: 26. Osinkoa ei makseta, mikä onkin järkevää kun kyseessä on kasvuyhtiö. Riskinä on että yhtiölla on lusikkansa aika monessa sopassa mikä hämärtää läpinäkyvyyttä. Myös laajentuminen muille aasian markkinoille ei ole sujunut aivan kuin Strömsössä.

 

Muutamia keskeisiä salkkuvaluuttoja

Pelkoindeksit: VIX (VXc1 - USA) ja VSTOXX (FVSC1 - Eurooppa). Lähde Saxo bank 

Artikkeli: 

Kommentit

Comment: 

Itse pidän mahdollisena, että täällä “lännessä” tulee tilanne, että “idän” sijoitukset konfiskoidaan valtiolle jollain tekosyyllä. Todellinen syy on valtion pohjaton rahan tarve.

Tietenkään mitään “vahinkoa” ei synny, koska noista kovista sijoituksista maksetaan täysi korvaus. – Euroissa.

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Comment: 

On tärkeää haastaa itseään pienempi ja heikompi silloin kun lähdetään rakentamaan vastakkainasettelua ja lopulta kenties kärjistetään tilanne "vihollisuuksiksi". Haastamalla itseään pienempi varmistetaan voitto.  USA haastoi 1980- luvun teknologiavientikielloillaan Neuvostoliiton ja voitti. Neuvostoliitto ei pystynyt vastaamaan haasteeseen eikä itäblokin piiristä syntynyt kilpailevia teknologisia vaihtoehtoja. USA:n menestys oli täydellinen. 

Miten tällä kertaa?

Tämän tyyppiset konfliktit voitetaan loppupeleissä omiin kansalaisiin kohdistuvilla positiivisilla teoilla:

- rakentamalla kilpailukykyiset yliopisto-instituutiot joissa yksilön menestys syntyy hyvän tieteen tuottamisesta

- luomalla yhteiskunta jossa ihmisillä on kannusteet tehdä työtä, yrittää ja rakentaa perhettään

- luomalla reilut yksinkertaiset säännöt, joiden puitteissa on yksilöiden on hyvä tavoitella menestystään

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.