Puolelle suomalaisita riittää 100'000€ varallisuus, kymmenesosa halajaa miljoonaa

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Paljonko sinulla pitää olla varallisuutta, jotta tuntisit olosi taloudellisesti turvatuksi?

LähiTapiolan maaliskuussa teettämässä Arjen katsaus –kysellyssä yli tuhannesta vastaajasta 43 prosenttia sanoi enintään 75 000 euron varallisuuden riittävän taloudellisen turvan tunteeseen. Peräti kolmasosa vastaajista olisi tyytyväinen jo 25 000 euron varallisuudella.

-Merkillisimmät tulokset mitä arjen katsauksissa olen nähnyt. Kun huomioi hyvinvointivaltion turvaverkot ja lakisääteisen eläkejärjestelmän kaikille työssäkäyville tuottavan eläkkeen, noin 100 000 euron kokoluokkaa olevan varallisuuden luulisikin tuovan rauhoittavan lisäturvan useimmille. Mutta yllättävän moni, miltei kymmenesosa, vaatii yli miljoonan varallisuutta tunteakseen itsensä turvatuksi. Ja joillekin edes viisi miljoonaa ei tunnu riittävän, LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro ihmettelee.

-Tulokset ovat hämmentäviä siinäkin mielessä, kuinka paljon ne eroavat todellisuudesta. Keskimääräinen turvaavaa varallisuus on noin 360 tuhatta euroa per vastaaja, mikä on miltei 1,5-kertaisesti kotitalouksien todelliseen 250 tuhannen euroa varallisuuteen (Kotitalouksien varallisuus 2016, Tilastokeskus) nähden. Ja kun huomioi, että kotitalouksissa on keskimäärin vähän yli kaksi henkilöä, niin kyselyssä turvaavaksi sanottu varallisuus on keskimäärin noin 3-kertainen arkitodellisuuteen verrattuna.

Eri ikäisillä suomalaisilla tunne riittävästä varallisuudesta vaihtelee selvästi. Nuoremmille alle 35 –vuotiailla taloudellisen turvan tunne on keskimäärin alle 300 000 eurossa. kun vanhemmilla turvalliseen tunteeseen vaaditaan reippaasti yli 300 000 euroa. Vaativimpia olivat 45-54 –vuotiaat vastaajat, joilla taloudellisesti turvattu tunne tuli vastaan keskimäärin vasta yli puolessa miljoonassa eurossa.

-Nuorena oma talous koetaan turvatuksi pienemmällä varallisuudella, kun työura on pääosin vasta alussa. Keski-ikäisenä elinkaarituloja on jo ehtinyt kertyä, mutta turvan tarvekin on tällöin huipussaan. Vanhemmat ikäluokat tuntevat olonsa turvatuksi maltillisemmillakin summilla, kun samalla heidän varallisuuskin alkaa huveta. 

Myös oma tulotaso selittää paljon taloudellisen turvan tunnetta. Suurituloisilla vaatimustaso turvattuun tunteeseen on huomattavasti korkeammalla kuin pienituloisilla. Yli 85 000 euroa vuodessa ansaitsevista enemmän kuin joka viides vastaaja sanoi tuntevansa olonsa taloudellisesti turvatuksi vasta yli miljoonan euron varallisuudella.

 Taloudellinen turva rakentuu pankkitilistä ja tuloista

Suomalaisten mielestä taloudellisen turvallisuuden tunteeseen tarvitaan kaksi keskeistä rakennuspalikkaa – riittävästi rahaa pankkitilillä ja riittävät tulot. Myös oma asunto ja vakituinen työ koetaan tärkeiksi.

Hämmästyttävää on se, että oma auto tuo useammalle suomalaiselle taloudellista turvan tunnetta kuin esimerkiksi arvopaperit tai rahasto-osuudet tai muu kiinteä sijoitusomaisuus, kuten kiinteistöt tai metsä.

 Useat suomalaiset rakentavat riittävän taloudellisen turvan säästämällä. Turvan rakentaminen esimerkiksi perintöjen varaan on harvinaista. Yksityistalouden ekonomisti Nummiaro muistuttaa, että johdonmukaisesti ja riittävän pitkään säästäen, esimerkiksi rahastoon voi saavuttaa taloudellisen turvan ilman huipputulojakin.

-Miljoonan voi onnistua säästämään ilman huipputulojakin. Esimerkiksi säästämällä 522 euroa koko 40 vuoden työuran ajan osakkeisiin 6 prosentin tuotolla kerryttää miljoonan. Säännöllisesti ja pitkäjänteisesti korko korolle voimia hyödyntäen hyvä tulee, Nummiaro muistuttaa

LähiTapiolan teettämän kyselyn toteutti Kantar TNS. Kysely on toteutettu 27.maaliskuuta ja 2. huhtikuuta välisenä aikana. Kyselyyn vastasi kaikkiaan 1 196 suomalaista, jotka olivat iältään 15-74 –vuotiaita. Virhemarginaali on +/- 2,9 prosenttiyksikköä.

 

Lisää tietoa: Arjen katsaus

 

Artikkeli: 

Kommentit

Comment: 

Onhan suomalaisten tietotaito ja ymmärrys tunnetusti aika heikoilla kantimilla mitä rahaan ja talouteen tulee, mutta jos oma auto luo enemmän turvaa kuin arvopaperit tai tuottava omaisuus on syytä olla huolissaan. Muutaman kymmenen tuhannen varallisuus pankkitilillä ja auto pihassa ei ainakaan itselle takaa talouden turvallisuuden tunnetta. 

Comment: 

Kyllä ymmärtää miksi auto loisi enemmän turvaa, onhan se monelle konkreettinen tapa päästä töihin tai kauppaan.

Ensiksi pitäisi kysyä vastaajalta mitä tarkoittaa taloudellisesti turvattu? Onko se seuraavan kuun palkkaan asti turvattu vai 20 vuotta eläkkeellä tai jälkipolvienkin lapset turvattu?

25 tuhatta on jo tavallaan taloudellisesti hyvin turvattu. Voin olla vuoden tai enemmän poissa töistä, jos sattuisi menettämään työpaikan. 400 - 700 tuhannen varallisuudella voisin sanoa olevani taloudellisesti turvattu loppuelämäni.Tuokin on kuitenkin ilman asuntovarallisuutta. Jos laskee mukaan asunnon, niin ehkä päälle puoli miljoonaa olisi vastaukseni.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.