Tulisiko kilometrikorvaukset määrittää sähköautoille erikseen?

Käyttäjän Johannes Hidén kuva

Kirjoitin 8 vuotta sitten pari kirjoitusta kilometrikorvauksista (kts. Kilometrikorvausten porrastus ja kohtuullistaminen sekä Kilometrikorvauskeskustelun punaiset sillit). Keskeisimpänä pointtina jutuissa on se, että kilometrikorvaukset eivät saisi toimia verottomana palkanlisänä, mutta käytännössä ne sitä nykyehdoin monessa tilanteessa ovat, koska kuljettu kilometri voi kuluttaa polttoainetta ja autoa huomattavasti vähemmän kuin mitä kilometrikorvaus antaa. Ongelma vain on, että autoja on hyvin erilaisia myös kilometrin aiheuttaman kustannuksen osalta. Vaikka halvalla autolla käytännössä pääseekin tienaamaan kilometrikorvauksilla, kilometrikorvauksen tulisi kattaa kulut myös jonkin verran kalliimmillakin autoilla. Käytännössä lopputulos on se, että vaikka jotkut tienaavatkin kilometrikorvauksilla, joillakin ne eivät riitä kattamaan kuljetun kilometrin kustannuksia. Raja on pakko vetää johonkin, mutta on mahdotonta sanoa yhtä oikeaa euromäärää, missä sen rajan tulisi olla. 

Kilometrikorvaus on pysynyt jokseenkin samana 8 vuoden takaisten kirjoitusteni aikaan verrattuna, mutta itse autoilun osalta yksi asia on tänä aikana muuttunut: sähköautoja on jo alkanut näkyä enemmän katukuvassa. Kilometrikorvauksien suuruudessa sitä ei kuitenkaan ole otettu huomioon. Olisiko ehkä jo aika?

Tesla ladattavana 

 (Wikimedia Commons)

Jos kilometrikorvauksien suuruutta miettii perinteisiä polttorimoottoriautojen näkökulmasta, yleisesti ottaen halvalla käytetyllä autolla kilometrikorvauksilla pitäisi onnistua tienaamaan hyvinkin, kun taas kalliilla uudella autolla kilometrikorvaukset eivät riitä kattamaan auton kulumista. Tyytymällä käytettyyn perusautoon pitäisi siis jäädä työajoista plussan puolelle, mutta jos luksusautolla haluaa välttämättä ajaa, työajoista jää tappiolle. Sähköautoissa tämä sääntö ei välttämättä enää kuitenkaan päde.

Tästä löytyy keväällä kirjoitettu juttu sähköautolla ajamisen kokemuksista:

https://www.autotie.fi/tien-sivusta/sahkoautoileva-motoristi/sahkoautoilua_suomessa_kevaalla_2020_mita_se_todellisuudessa_on

 

Jutusta käy hyvin ilmi, miten varsinkin itse energianlähde eli sähkö on bensiiniin verrattuna huomattavasti halvempaa. Jäljelle jää siis kysymys siitä, missä määrin auto vanhenee kilometrejä kuljettaessa. Aika tullee näyttämään tämän paremmin, mutta ainakin tuon samaisen artikkelin perusteella sähköauton hinta taitaa kestää käyttöä paremmin. Nettikommenteissa on tullut vastaan myös kommenttia, jossa on todettu, että Teslalla voi tienata kilometrikorvauksella.

Polttomoottoriautojen kohdalla on voinut nähdä hyväksyttävänä kompromissina sen, että halvalla autolla ajava voi saada käytännössä verotonta palkkaa, jotta myös kalliimmalla autolla kulkevan autoilukulut saadaan katettua. Tesla menee kuitenkin yhä jo hintansa puolesta luksusauton puolelle, ja jos tällaisella ympäriinsä työkseen ajeleva saa tuosta ajamisesta käytännössä palkkaa verottomana, on sille vaikea enää nähdä mitään perusteluja. Joku voisi tähän todeta, että valtiovalta saattaa haluta luoda kannustimia sähköautojen yleistymiselle. Se saattaa tosiaan olla järkevää, mutta ylisuuret kilometrikorvaukset ovat siihen väärä keino, sillä noiden kannustimien tulisi kohdistua tasaisesti kaikille auton omistajille, ei vain työajajille.

Toki Teslat ja muutkin sähköautot maksavat paljon, mutta on muistettava, että ei kilometrikorvauksen tarkoitus ole kattaa auton hankintakuluja, vakuutusta tai edes ajallista vanhenemista, vaan ainoastaan käyttökustannukset sekä kuljetuista kilometreistä johtuva vanheneminen. Jos kilometrikorvaus ylittää jopa kalliissa autossa nämä kustannukset, on kilometrikorvaus ylimitoitettu.

Ps. Allekirjoittaneella on ollut kolme käytettynä hankittua autoa, joista kahdella olen tehnyt vähäisen määrän kilometrikorvattavia työajoja.

Kommentit

Comment: 

Itse olen sitä mieltä, että kansantalouden kannalta on edullisinta, jos kilometrikorvaus on sama ajoipa Teslalla, Ladalla, “julkisilla”, mopolla, polkupyörällä tai käveli, silloin kun siirtymisen ajalta ei makseta palkkaa eikä sitä lasketa työaikaan.

Vain silloin, kun suoritteesta, siis lopputuloksesta, maksetaan, voivat resurssit kohdentua optimaalisesti tuon suoritteen tuottamiseksi. – Nykyisessä mallissahan maksetaan tuotannon “panoksesta”.

Käyttäjän Johannes Hidén kuva

Comment: 

Kilometrikorvauksen on kuitenkin tarkoitus olla korvaus kuluista. Jos se olisi sama julkisilla kulkiessa kuin autolla ajaessa, se, että korvaus ei vastaa varsinaisia kustannuksia, tulisi yksiselitteisen selväksi. Jos junalippu maksaa 50 euroa, ja siitä saa 100 euron korvauksen, jotain on pielessä, mutta niin on myös jotain pahasti pielessä, jos 100 euron junalipun ostamisesta voisi saada maksimissaan vain 50 euron korvauksen. Eihän siinä olisi mitään järkeä.

En nyt tuosta kommentista näe, pohjautuuko se ehkä väärinkäsitykseen, mutta sanotaanpa tämä varmuuden vuoksi, koska tätäkin sekaannusta on joskus nähty: kilometrimetrikorvaukset eivät liity mitenkään päivittäisiin työssä käymiseen meneviin matkakuluihin, vaan ainoastaan omalla autolla tehtäviin työmatkoihin.

Comment: 

Mielestäni km korvaus on ylimitoitettu. Ylimääräistä ajelemista pidetään vielä nykyäänkin etuna kun siitä maksetaan niin hyvin. Verottomuus pois näiltä kokonaan. Työnantajat maksakoot mitä haluavat mutta värillisenä. Miksi tätä saastuttamista pitäisi erikseen sponsoroida. 

Käyttäjän Johannes Hidén kuva

Comment: 

Olen samaa mieltä siitä, että se on ylimitoitettu, mutta tiedostan sen, että monella on auto kalliimpi ja siihen uppoaa sen vuoksi ihan ajetulta kilometrin aiheuttaman kulumisen muodossakin enemmän rahaa, joten kyse on kuitenkin vähintäänkin jossain määrin myös vain henkilökohtaiseen näkökulmaan pohjautuvasta mielipiteestä.

Mutta oli korvaustaso mitä tahansa, kyllä sen kuuluu olla veroton. Ei muuten kukaan haluaisi ajaa työajoja autolla silloinkaan, kun se ihan aidosti olisi perusteltua, kun verorasite olisi työnantajalle+työntekijälle täysin perusteeton. Mutta silloin järjestelmässä on vikaa, jos ajeluille on nimenomaan into lähteä kilometrikorvausten takia, ja sehän se realiteetti monesti käytännössä on. 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.