Omat Rahat Katsaus: Kummallisempaa ja Kummallisempaa

Käyttäjän Lars Stormbom - Homo Economicus kuva

Kummallisempaa ja Kummalisempaa totesi Liisa Ihmemaassa

Salkun arvonmuutokset: 2020  -22.7%, alusta (27-05-2010) +73%

Yleistä

Yhä kummallisempaa ja kummallisempa. Lista mittareista jotka näyttävät huonoa tai todella huonoa taloustilaa pitenee jatkuvasti. Samalla etenkin USA:n pörssikurssit jatkavat nousuaan. S&P500 on jo vuositasolla 9% plussalla. En tiedä missä rinnakkaisessa universumissa siellä eletään, mutta minun mailmassani yritysten tulokset ja osingot tulevat laskemaan. Ovat jo laskeneet. Oman portfolion osinkotuotto on lykättyjen ja jäädytettyjen osinkojen takia tippunut ja selvästi. Jopa BlackRockin Larry Fink on varoittanut että yritysverotus tulee nousemaan koska valtioiden valtavat alijäämät on katetta

Samalla USA:n ja Kiinan riitly tuntuu kiihtyvän. HongKongin uusi turvallisuuslaki antaa tähän sopivan tekosyyn. Ja ulkoista vihollista todellakin nyt jenkeissä tarvitaan, kun työttömyys on korkeimmalla tsollaan sitten suuren depression ja Corona-tilanne on tyritty perusteellisesti. Kiinnostavssa artikkelissaan Brunnermeier et al vertaavat nykytilaa osuvasti ennen ensimmäistä mailmansotaa vallinneeseen vapaa-kauppa aikaan (ensimmäinen globalisaatio). Silloinkin heikkenevä vapaa-kauppaa kannattava suurvalta (Iso-Britannia) yritti kynsin hampain pitää kiinni valtaasemastaan, vaikka teollisuustuotannon valtikka oli siirtynyt auktoritaariselle keskus-johtoiselle protektionistiselle maalle (Saksa) ja entiselle "kehittyvälle" taloudelle (USA). Valtaan pyrkivät maat varastivat ja vakoilivat IP-oikeuksia sen minkä ehtivät ja pyrkivät suojaamaan kotimarkkonoitaan sääntelyllä ja tulleilla. Kriisi joka tästä seurasi päättyi vasta 1945, ja kansainvälinen kauppa elpyi takaisin 1913 tasolle vasta 60 vuotta myöhemmin. Pelkään että todistame nyt Toisen Globalisaation loppua.

Minusta alkaa myös näyttä entistä selvemmältä että USA:n yritykset tukahduttaa Kiinan teknologiakehitys tulle epäaonnistumaan. Yksi osoitus siitä löytyy Huawein viimeisimmän Mate 30 puhelimen komponettianalyysistä. Enää 1% materiaaleista on peräisin USA:ta. Näiden tilalle ovat tulleet Kiinalaiset ja Japanilaiset osat.

Uskon myös että HongKongin pörssilasku uuden turvallisuuslain myötä on tilapäistä, ellei suorastaan ostotilaisuus. Pitäisi varmaan lisätä China Waters Affairs painoa salkussa. Tuskin Kiinassa vähemmän vettä tarvitaan tulevaisuudessa.

Valuuttapuolella tilanne on myös rauhoittunut ja mm Norjan Kruunu on palautunut melko hyvin- mistä tulikin pieni lisäbuusti salkkuun.

Olen edelleen siis pessimistinen varsinkin USA:n osakkeiden suhteen, poislukien tietyt teknojätit. Tilaisuudet ovat aivan muualla."Be carefull out there" -tämä ei ole tässä.

 

 

Indeksifuturit (Eurostoxx50 (FESXc1), SP500 (ESc1), Hangseng (HSIc1), FTSE (FFc1) ja Topix (JTIc1) . Lähde saxo bank

 

Kuukauden nousijat: Marston (+49.4%), Toll Brothers (+44,9%), KID ASA (+39.5)

Kuukauden laskijat: China Waters Affairs (-14.9%), China overseas land (-11.6%), Agro-Kanesho (-10.6%)

Osingot: Toll Brothers, Sekisui House, Samsung, Apple, TAG Tegernsee, ASM

Lisätty:

  • Halvan Kruunun innoittamana Byggma
  • Tokuyama group: Puolijohteissa käytettäviä raaka-aineita valmistava kemikaaliyhtiö näyttää minusta olevan entistä vahvemmissa asemissa kun USA vääntää teknohanoja kiinni

 

Muutamia keskeisiä salkkuvaluuttoja

Pelkoindeksit: VIX (VXc1 - USA) ja VSTOXX (FVSC1 - Eurooppa). Lähde Saxo bank 

 

Artikkeli: 
LiiteKoko
Image icon curiouser.jpg58.37 KB

Kommentit

Käyttäjän Tommi Taavila kuva

Comment: 

Facebook, Amazon, Apple, Microsoft ja Alphabet (Google) vääristävät tehokkaasti indeksiä. Ne ovat vuoden alusta lähtien nousseet 10%:ia. Samaan aikaan loput 495 osaketta ovat yhteensä 13%:ia miinuksella. Syitä en juuri osaa sanoa, mutta ilmeisesti viiden suuren yrityksen osakkeet nähdään turvasatamina talouskriisissä. 

Käyttäjän sergio kuva

Comment: 

Olet aivan oikeassa. En kuitenkaan ollut havainnut, että vääristymä on noin suuri.

Toisaalta nämä firmat tekivät kaikki myös hyvän Q1-tuloksen. Varsinkin Facebook ja Microsoft.

Käyttäjän Tommi Taavila kuva

Comment: 

Noiden viiden suuren painoarvo on kyllä merkittävä muutenkin kuin Yhdysvaltojen pörsseissä. Niiden kokonaisarvo on noin 9%:ia koko maailman pörssilistattujen osakkeiden arvosta. Lähde:

https://www.youtube.com/watch?v=5MvACkSc7vo

15 minuutin kohdalla videossa.

Käyttäjän Lars Stormbom - Homo Economicus kuva

Comment: 

Tämä tulee usein yllätyksenä indkesisijoittajalle joka luulee hajauttaneensa täydellisesti ostaessaan jotakin "mailmanindeksiä" - USA:n paino on n puolet - ja mainitut viisi yhtiötä ovat merkittävällä painolla.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.