Nokia ja 18 miljardin huijaus

Käyttäjän Jesse Viljanen kuva

Otsikko ja kirjoitus, mikä on ollut työn alla viimeisen vuoden, mutta en ole vaan saanut kirjoitusta aikaiseksi erilaisista syistä. Suomi on täynnä ”Nokia uskovaisia”, joten negatiivisen kirjoituksen tekeminen Nokiasta voi olla omaan jalkaan ampumista, mutta tässä sitä vaan raapustetaan tekstiä siitä huolimatta.

Nokia, entinen saappaiden, renkaiden ja puhelimien valmistaja, nykyinen verkkoinfrastruktuurin ja -teknologian yritys, on jokaiselle suomalaiselle tuttu. Vaikka monet varmaan edelleenkin luulevat Nokian tekevän puhelimia, niin se ei enää pidä paikkansa. Nokia on toiseksi eniten omistettu osake suomalaisten salkussa heti Nordean jälkeen. On siis melkein isänmaallista omistaa tätä pörssin ”helmeä”. Asia, jota en henkilökohtaisesti ymmärrä.

Tarkastelenkin tällä kertaa Nokiaa sijoituskohteena ja minkä vuoksi Nokia on oman ostoslistani viimeinen yritys. Tai no todellisuudessa se ei ole edes päässyt listalle. Muistathan, että en omaa mitään erityiskoulutusta enkä myöskään tiedä mistään mitään, kunhan höpisen läpiä päähäni. Ethän tee siis sijoituspäätöksiä tämän kirjoituksen pohjalta.

Nokian luvuissa on paljon kertaluontaisia eriä

Nokialla on vuosia ollut tapana johtaa sijoittajia harhaan esittelemällä ei-IFRS lukuja ”oikeina” lukuina. Tämä on mennytkin lähes kaikille todesta ja osakkeesta on maksettu mansikoita verrattuna todelliseen tuloksentekokykyyn. Höpöhöpö -matematiikan käyttämiselle ei vieläkään näy loppua, vaikka Nokia joutui laittamaan osingonmaksulle stopin rahojen loppuessa kesken.

Jos höpöhöpö -luvut olisivat kuvalleen Nokian todellista liiketoiminnan kuntoa, niin osingonmaksua ei olisi tarvinnut lopettaa. Onkin mielestäni erittäin erikoista, että näiden lukujen käyttöön ei puututa esim. Finanssivalvonnan (FIVA) toimesta. Se, että osavuosikatsauksien esityksistä joutuu suurennuslasilla etsimään oikeita lukuja, on todella väärin. Eivätkä suurin osa sijoittajista jaksa katsoa tämän pidemmälle.

Jos tarkastelemme Nokian oikeaa liikevoittoa (IFRS) ja höpöhöpö -matematiikalla laskettua liikevoittoa (ei-IFRS), niin niissä on ”pienoinen” ero viimeisenä vuosikymmenenä. Ero on tähtitieteelliset 18.5 miljardia euroa.

Nokia huijaus

Missä kunnossa Nokia olisikaan, jos nämä höpöhöpö -luvut olisivat totta eivätkä ne olisi vain sijoittajien harhaan johtamista. Vuosikymmenelle laskettu keskimääräinen vuosittainen EPS jääkin sopivasti 0.06 € antaen nykyisellä kurssilla (3.29 €, 10.05.2020) PE-luvuksi vaivaiset 55. Siinä vasta ”kasvuyritykselle” sopiva arvostus. Onhan Nokia tietty maksanut osingoa vuosien varrella, mutta sekin on perustunut vain kassan tyhjentämiseen osakkeenomistajille. Siinäpä vasta omistaja-arvon kasvattamista kerrakseen.

Olen pitkään heittänyt kavereilleni vitsiä Nokian mainostaman 5G:n tulemisesta, Länsimetrosta ja Olkiluoto 3:sta. Mikäköhän näistä mahtaa tulla ensimmäisenä? Länsimetro meni jo läpi ennen kuin Suri kerkesi kymmenettä kertaa sanomaan, että 5G on jo ovella. Itse uskon, että jopa Olkiluoto 3 tuottaa ensimmäiset sähkönsä ennen kuin Surin hehkuttama 5G pyrähtää liikkeelle.

5G kuulostaa kyllä ihan kivalta nopeammilla datansiirtonopeuksillaan ja IoT mahdollisuuksillaan, mutta omassa elämässä on vaikeaa löytää yhtään asiaa, mihin 4G ei ole jo täysin riittävä. Kaikki maailman asiat latautuvut muutenkin jo sekunneissa tai maksimissaan minuuteissa. Ehkä sitten muutama kuukausi sitten ostamieni VR-lasien langattomaan pelaamiseen tämä voisi olla tarpeellinen.

Höpöhöpö -lukujen (pidän niin tästä sanasta) käyttäminen johtaa omasta näkökulmastani siihen, että osalle sijoittajista voi tulla täysin kulman takaa se, että Nokia voi tarvita ulkopuolista rahoitusta oman liiketoiminnan ylläpitämiseksi. Jos Nokia ei tee seuraavan vuoden aikana yhtä asiaa seuraavasta neljästä vaihtoehdosta, niin olen todella yllättynyt: 1) osakeanti omistajille, 2) osakeanti instituutioille, 3) velkakirjojen listaaminen korkealla korolla tai 4) hybridilainan nostaminen (=pikavippi).

Nokian kamppailu ja ongelmat liiketoimintansa kanssa ei ole mitenkään hyvä asia tai toivottu. Nokian menestyksellä on suuri vaikutus suomalaiseen veronmaksajaan niin Solidiumin omistusten, Nokian yhteisöveron maksamisen kuin osakkeenomistajien osinkojen pääomaveron kautta. Ei ole siis yhdentekevää miten Nokialla menee. Toivottavaa olisi kuitenkin se, että yrityksen liiketoiminnan kunnosta puhuttaisiin rehellisesti (ei-IFRS lukujen työntäminen sinne mihin aurinko ei paista) eikä yritettäisi saada sitä näyttämään paremmalta kuin se todellisuudessa on.

Vaikka yritys olisi lukujen puolesta kuinka huono, niin se saattaa silti olla hyvä sijoituskohde. Se onkin markkinoissa hämmästyttävää, että lyhytaikaisesti huonotkin yritykset saattavat tuottaa indeksiä paremmin, mutta henkilökohtaisesti uskon, että pitkäaikaisesti fundamentit puhuvat puolestaan ja määrittelevät osakkeen pitkän aikavälin tuoton.

Kuvan lähde: Pixabay.com

Kirjoittaja pitää sijoitus- ja säästöaiheista blogia osoitteessa: osinkoinsinoori.blogspot.fi

Artikkeli: 

Kommentit

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Comment: 

"Nokia ja 18 miljardin huijaus". Tuo sana huijaus on tosiaan hyvä. Pientä leikillistä "huijausleikkiä".  

Kenen kanssa ja kustannuksella tätä pientä leikillistä 18Mrd€ "huijausleikkiä" on pelattu. Luonnollisesti piensijoittajien. Suursijoittajat osaavat kyllä etsiä sen oikean kansainvälisen IFRS kirjanpitostandardin mukaisen tuloslaskelman, ja he osaavat kyllä antaa Nokia hallituksen ja toimitusjohtajan puheiden mennä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos.

Nokia hallitus on suorassa vastuussa

Ketkä ovat vastuussa? Toimitusjohtaja toimii äänitorvena ja hallitus toimii sijoittajien edustajana ja ohjaa toimitusjohtajan toivomaansa sijoittajaviestintään.  Huijausleikiä ovat pyörittäneet vastuullisina hallituksen jäseneninä ainakin seuraavat henkilöt:

Risto Siilasmaa, Bruce Brown, Janette Horan, Louis Hughes, Edward Kozel, Elizabeth Nelson, Oliver Piou, Carla Smits-Nusteling, Kari Stadigh, Bengt Holmström, Jorma Ollila, Per Karlsson  (lista puutteellinen)

"Huijausleikki" on ollut valtaa käyttävän suomalaisen julkisen sektorin etu

Miten näin pitkäaikaista huijausleikkiä on voitu pelata. Mikseivät omistajat reagoi ja ajoissa ja vaihda hallitusta vähän suoremmin totuuteen pyrkiviin ihmisiin. Eihän huijausleikkiä pelaavaa hallitusta voi pitää.

Syynä on omistajajoukon rakenne. Suurimpien osakkeenomistajien etuna on, että yksityishenkilöiden kanssa pelataan pientä huijausleikkiä. Nokian suurimmat osakkeenomistajat ovat: Solidium (Suomen Valtio), Varma, Ilmarinen, Valtion eläkerahasto, Työeläkerahasto Elo.  Nämä kuuluvat suomalaiseen julkiseen sektoriin. On heidän etunsa olla yksityissijoittajia paremmin informoituja.  Tämän tapaisia mätäpaiseita pääsee syntymään ja ne voivat elää pitkään, niin kuin olet kirjoituksessasi osoittanut, kun yhteiskuntarakenne on se mikä on. 

 

 

Käyttäjän sergio kuva

Comment: 

Muutkin yhtiöt harrastavat kyllä vaihtoehtoisten tunnuslukujen esittämistä, mutta Nokia on tässä kyllä aivan omassa suuruusluokassaan.

Käytän omissa seurannoissani vain IFRS-lukuja. Joskus ne toki vääristävät tuloksia. Varsinkin sijoitusyhtiöillä, joilla arvonmuutokset heiluttavat tulosta suuntaan jos toiseen. 

Käyttäjän Jesse Viljanen kuva

Comment: 

Itsekin käytän vain IFRS-lukuja. Ei-IFRS luvut ovat joskus perusteltuja näyttämään, jos oikeasti kertaluontoinen iso erä (esim. muutos taseessa olevaan omaisuuteen) muuttaa merkittävästi lukuja. Muussa tapauksessa en niitä ymmärrä. Nokia on kyllä toistaiseksi pahin malliesimerkki, joka on tullut vastaan.

Käyttäjän Jesse Viljanen kuva

Comment: 

Kiitos hyvästä kommentista ja olen kanssasi kaikesta täysin samaa mieltä. Nokia voi tietty aina perustella, että oikeat luvut ovat kyllä saatavilla (vaikka ovatkin aina jossain vuosikatsauksen sivulla 400), kunhan niitä jaksaa vain etsiä. Mutta jos yritys kvartaalista toiseen laittaa ei-IFRS luvut sijoittajan kasvoille ja piilottaa oikeat luvut, niin vähemmästäkin niitä alkaa uskomaan. Toivon, että tälle käytökselle tulisi loppu, mutta ihan hirveästi en hengitystäni pidätä asian suhteen.

Comment: 

Ostajan vastuulla on vielä tähän asti ollut mitä ostaa ja ottakoon selvää jos ei itse ymmärrä.Niin olen itsekkin tehnyt .No saahan tuosta räväköitä otsikoita kateellisten katkeria kyllä löytyy samoihin juhliin.

Käyttäjän J.Vahe kuva

Comment: 

Hallituksen pj. Siilasmaa korvataan häntä 10 v. vanhemmalla Sari Baldaufilla, 64 vuotta.

Hmmm?

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.