Koronavirus tervehdyttää yhteiskuntaa ja sairastuttaa ihmisiä

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Yhteiskunnan on hyvä varautua yhteen jos toiseenkin riskiin. Pandemia on eräs sellainen. Yhteiskunnallinen mediassa käytävä keskustelu on osa varautumista.

Keskustelu ilmastomuutoksesta alkoi saavuttaa allergisen reaktion muotoja. Kun ei ollut muuta ulkoista vaaraa niin kaikki kynään tarttuvat kauhistelivat ilmastomuutosta ja keskustelun seurauksena tehtiin monenlaisia toimenpiteitä jotka olivat osaksi ylimitoitettuja ja yhteiskunnalle raskaita. Toimenpiteet karkasivat käsistä samalla tavalla kuin kehon puolustusmekanismit karkaavat käsistä jos on liian steriili ympäristö. Seuraukset voivat olla pahimmillaan elämää uhkaavia.

Nyt on saatu uutta mietittävää, korona virus. On hyvä että yhteiskunta nyt varautuu johonkin uuteen ja aitoon uhkaan. Rakennetaan mekanismeja ja toimintatapoja todellisen uhan varalle. Tämä tervehdyttää yhteiskuntaa. Vaikka eihän sitä kukaan toivo tällaisia todellisia uhkia.  

Luonnon monimuotoisuus yrittää vähentää ylikansoitusta. Ihminen vastustaa.

Nyt kun koronan vasta-aineita voidaan testillä todeta, ravintolat ja työpaikat on pidettävä auki jo sairastuneiden voimin. Asiakkaiksi pääsisi jos näyttää todistuksen vasta-aineiden toteamisesta. Ei Suomea voi pitää kuukausitolkulla kiinni. Tämä voi kestää vuoden, uudella kierrolla toisen vuoden. Vapaa kulku- ja työoikeus olisi kaikilla vasta-aineisilla.

Ruotsi on ottanut brutaalin lähestymistavan koronaan:

  1. Taudin annetaan levitä kohtuu nopeasti
  2. Hengityskoneista tulee pulaa ja joudutaan valitsemaan.
  3. Nuoret (alle 70v), joilla on aktiivista elämään jäljellä pääsevät hengityskoneeseen, vanhemmat ja sairaammat jäävät haukomaan henkeä ja heistä moni kuolee.
  4. Epidemia menee nopeasti (3 kk tai vähän yli) ohi ja sen jälkeen talous on taas vahvassa vedossa.

Tuollaisella lähestymistavalla ei kyllä äänestäjiä liehitellä. Ihme että juuri Ruotsi on näin kova kansalaisiaan kohtaan. Sadat mummot ja vaarit päättävät päivänsä ennenaikaisesti.

Uudenmaan rajojen sulkemisessa ei ole mitään järkeä.

Uudellamaalla on 500 tartuntaa / 1,7 miljoonaa ihmistä ja pirkanmaalla 60 / 0.5 miljoonaa ihmistä.  Ero ei ole suuri kun ottaa huomioon että tartuntojen määrä kaksinkertaistuu alle viikon välein. Viikon päästä pirkanmaalla on suhteessa saman verran tartuntoja vaikkei kukaan veisi sinne yhtään lisää. Ei tuon yhden viikon takia kannattaisi ruveta rajoja sulkemaan.

 

Minä otan viruksen vaikka heti, sairastan sen ja palaan töihin, mutta en voi kun Suomi laitetaan kiinni. Kun väestöstä puoli promillea menehtyy, niin muilta ei pidä viedä tulevaisuutta. Tähänkin asti lääkäri on joutunut priorisoimaan.

Eräs tuttavani tuttava kuoli oman käden kautta. Yritys meni alta ja elämä sortui. Korona oli se viimeinen lisäkuorma joka mursi selän.  Näitä tarinoita on paljon.

Koronaan kuolleet ovat THL:n tilaston mukaan mediaaniltaan 84 vuotiaita, joiden elinajanodote on alle kymmenen vuotta. Itsemurhan tehnyt yrittäjä oli nuori. Hänellä olisi voinut olla elämää edessään.

Kyllä nuo tapaukset pitää laittaa samaan puntariin. Yhden kuolema vastaan toisen kuolema.  Ei kaikkea voi uhrata sen takia että korona saadaan kitketyksi. Kohtuus pitää löytää. Kyllä talouselämälläkin on arvo joka on punnittavissa hyvänä terveytenä sekin. 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt png jpg.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.