Iran ja kuuseen kurkottaminen

Käyttäjän J.Vahe kuva

Lienee tiedossa, että Yhdysvallat on sotinut ilman ratkaiseva menestystä Afganistania, Irakia, Syyria ja Libyaa vastaan.

Tiedossa lienee myös, että Afganistania on ”vapautettu” jo 19 pitkää vuotta ilman tulosta. Tämä ei kuitenkaan ole mikään kovin suuri poliittinen ongelma, sillä äänestäjien muisti ulottuu vain muutaman kuukauden päähän.

Olen tiedostanut, että vain pienet valtiot tekevät virheitä. Suurvallalla on voimaa runnoa niin kauan, että ainakin suurvallan propaganda pysty ilmoittamaan lopputulokseksi vähintään tasapelin - ja sitä kun jankuttaa tarpeeksi kauan siitä tulee niin sanottu totuus.

Lienee kuitenkin selvää, että Iranissa Yhdysvalloilla olisi vastassaan jotain paljon kovempaa kuin tähän asti. Kyseessä on sekä pinta-alaltaan että väestöltään suurehko maa ja lisäksi ainakin näennäisesti se on uskonnollisesti hyvinkin yhtenäinen. Kuinka laajaa uskonnollinen fanaattisuus todellisuudessa on, lienee arvoitus. Ainakin Iranissa on ollut hallituksen vastaisiakin mielenosoituksia, mutta sota yhtenäistäisi mielipiteitä niin Yhdysvalloissa kuin Iranissakin.

Nopeasti vilkaistuna näyttää siltä, että Iran on varsin huonosti valmistautunut käyttämään suurinta valttiaan. Yllä oleva kartta esittää Hormuzinsalmea, joka voitaisiin sulkea tehokkaasti miinoilla ja mantereelta laukaistavilla meritorjuntaohjuksilla. Varsinaisia miinoittaja-aluksia Iranilla on vain kolme (muita aluksia voisi tietysti käyttää lisäksi) ja pidemmän kantaman (300 km) Fateh-meritorjuntaohjuksia lienee sata. Lisäksi alueen satamiin pystyy iskemään neuvostoperäisten Scud-ohjusten kopioilla.

Vaikuttaa siltä, että Iran on kohtalaisen paljon keskittynyt rakentamaan hävittäjän ja fregatin kokoisia aluksia joiden tuhoaminen olisi Yhdysvalloille helppoa. Edelleen Iran on pyrkinyt kunnostamaan shaahin aikaista ilmavoimien kalustoaan.

Mikäli sota alkaisi, Iran olisi joka tapauksessa esim. Irakia selvästi kovempi vastus USA:lle ja pörssit hermostuisivat entistä enemmän. 

 

Kommentit

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Comment: 

Presidentti Trump:n tilaama iranilaiskomentajan Qassim Suleimanin murha näyttää aikaansaaneen vastareaktion. Irak:n parlamentti on esittänyt että USA:n (liittolaisineen?) pitäisi viipymättä vetäytyä maasta. USA:n kumppanimaat, muun muassa 80 neuvonantajaa lähettänyt Suomi, ovat jo vetämässä joukkojaan pois.  USA uhkasi eilen Irakia pakotteilla, jos sen pääministeri toteuttaa parlamentin tahdon savustaa USA ulos maasta.  Tämä uhkaus tulee entisestään kiristämään Irak:n ja USA:n välejä.

Uskon että Iran toimii muuttuneessa tilanteessa viisaasti. Iran ei ryhdy heti sotilaalliseen kostoon vaan toimii tässä yllättäen muuttuneessa tilanteessa poliittisilla keinoilla. Iran lupaa kulissien takana Irak:lle seuraavaa:

  • korvata mahdolliset USA:n asettamien pakotteiden talousvaikutukset
  • korvata USA:n ja sen liittolaisten jättämää tyhjiötä kaikella mahdollisella avulla jota Irak mahdollisesti tarvitsee

En tiedä miten Irak:n pääminisrteri reagoi, mutta hän joutuu jännittävään tilanteeseen. Hän joutuu valitsemaan USA:n ja Iranin tuen välillä. Iranin etu on tässä muuttuneessa tilanteessa esiintyä arvokkaasti ja odottaa ja katsoa miten tillanne kehittyy.

Iranilla on ystäviä muuallakin (Euroopassa, Arabimaissa, Venäjä, Kiina,....) ja odottamalla Iran saa nyt diplomaattisia voittoja. Sen etu ei ole eskaloida tilannetta USA:n ja sen liittolaisten kanssa käytäväksi sotilaalliseksi konfliktiksi ennen kuin nämä diplomaattiset voitot on poimittu.    

Käyttäjän J.Vahe kuva

Comment: 

Luin aikoinaan Woodwardin kirjasarjaa Bush Jr:stä. https://en.wikipedia.org/wiki/Bob_Woodward 

Ensin täristiin 11.9. iskuista, sitten Irakin joukkotuhoaseista, kai niihin joku uskoikin, ehkä? Lopuksi Ms. C. Rice lausuu suunnilleen, että me otettiin Irak valtamme alle. 

Juuri sen selvemmin asiaa ei voi sanoa.

Trump on sanonut, että maitten pitäisi hoitaa itse "puolustuksensa". Kun hän tiettävästi on jo 2017 oppi tietämään missä Etelä-Korean päälaupunki sijaitsee,  https://www.theguardian.com/us-news/2019/dec/09/trump-seoul-evacuation-north-korea-book, vuoden 2020 oppi voisi olla, että USA on v. 1949 lähtien pitänyt joukkoja ulkomailla säilyttääkseen valtaansa, ei pelkästä hyväntekeväisyydestä.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.