Laskumarkkina takana

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Surkeiden ennusteiden ja makrodatan keskellä Euroopan pörssit ovat ennätyskorkealla.

Povailin jo syyskuun alussa, että OMX25 nousee lähiaikoina 4200 pisteeseen muiden indeksien mukana, ja näin todella kävi. Arvioin tuolloin, että se merkitsee melko varmasti laskumarkkinan loppua, eikä ole syytä muuttaa näkemystä.

Parhaiten sitä kuvaa, että pääkuvassa oleva eurooppalaisten osakkeiden tärkein indeksi Eurostoxx50 korkkasi juuri edellisen nousumarkkinan huippunsa. Tämä siis kaiken synkistelyn ja surkean makrodatan keskellä, kun muun muassa Saksan taantumasta höpistään harva se päivä.

Tilanne kuvaa loistavasti perusväitettäni, että yleisessä jaossa oleva talousinformaatio on hyödytöntä sijoittamisessa nimenomaan ajoittamisen kannalta. Tuutista ei tule kuin huonoja uutisia ja ennusteita, mutta pörssit paahtavat ylös.

Olen aluperin odottanut laskumarkkinan päättyvän 2019 puolella, alkuperäinen oletus oli kevät. Ei se pahasti pieleen mennyt.

Nousumarkkina on jo päällä. Mutta taaskaan eivät ennusteet näe suhdannetaitetta ennenkuin pahasti myöhässä, ainakin sijoittajan kannalta. Näin käy jokaisessa suhdannetaitteessa molempiin suuntiin.

Ostopaikat ovat kuitenkin nyt kortilla, volatiliteetti on siihen liian matala. Sijoittamisen kärsivällisyyden yksi ulottuvuus on pysyä sivussa markkinoiden innostuessa.

Pörssihaukan ostosuosituslistaan ei mahdu nyt kuin pari osta-suositusta. Se kuvaa markkinan ylikuumentumista. Tilanne on jo tuttu aiemmista nousuputkien lopuista. Syöksyn iskiessä osta-suosituksia löytyy taas kassikaupalla.

Hyvää viikonloppua!

https://porssihaukka.fi/

Kommentit

Comment: 

Sori Heikki, mutta ennustuksesi eivät menneet ihan noin nappiin kuin annat ymmärtää artikkelissa.

2018 joulukuussa sanoit, että osakkeita ei kannata ostaa koska laskumarkkina vielä tulee jatkumaan.

Keväällä 2019 sanoit että s&p 500 tulee tippumaan jonnekin niin 2600 paikkeille ja viime viikolla sanoit että lyhytaikainen trendi tulee olemaan alaspäin.

Sanoit, myös jossakin vaiheessa tänä vuonna, että dollarin nousu katkeaa.

Tänä vuonna jokainen ennustuksesi on valitettavasti mennyt pieleen.

Yli 15vuotisen sijoitusurani aikana en ole nähnyt yhtäkään sijoituspalvelua, josta kannattaisi maksaa. En myöskään usko tämän muuttuvan tulevaisuudessa.

Comment: 

Sanoin joulukuussa että pohja saattaa olla tässä, mutta luultavasti keväällä.

Dollarin nousu ei vielä päättynyt, mutta ei se ole juuri vahvistunutkaan. Kurssi on euron suhteen sama kuin keväällä.

Markkina-arvioissa tulee virheitä, mutta Pörssihaukan suosituksissa on myös paljon hyviä osumia. Sinä et sitä voi tietää, kun et ole asiakas. Tuskin tuollaista rutisijaa kukaan palveluammattia harjoittava asiakkaakseen haluaisikaan.

Pörssihaukan yli 40 suositusyhtiöistä, joista jokaisesta on omat päivitetyt ajoituksensa, parhaat ovat nousseet yli 50 prosenttia. Niitä on joitakin, kymmenien prosenttien nousuja jo iso läjä. Tämä siis puolessa vuodessa.

Tuossa on kaksi Sharevillessa näkyvää mallisalkkuani, yhtiöitä liki 50 eli valtava hajautus. Toisessa on enimmäkseen ruotsalaisia, niiden nimellisarvoa on rassanut kruunun kurssi.

Osinkoja ei ole uudelleen sijoitettu vaan käytetty menoihin, joten oikeaoppisella sijoitustyylilä kehitys olisi selvästi parempi. Silti toisen tuotto on viidessä vuodessa 126 %  ja toisen 60 %, jälkimmäistä tosiaan rasittaa kymmeniä prosentteja heikenytynyt kruunu.

Salkut ovat alunperin samankokoisia. Niiden tuotot eivät eroaisi suuresti ilman kruunun vaikutusta.

https://www.shareville.fi/jasenet/heikin-trendisalkku/portfolios/345137/yield

https://www.shareville.fi/jasenet/trendscopen-pitka/portfolios/173144/yield

Se on jokaisen asia mistä haluaa maksaa, mutta olen keskimääräistä parempi sijoittaja, MOT.

 

Comment: 

on salkkusi pärjännyt. Kudos! Oma salkkuni on noussut 5v aikana vain n. 75%.

Muistan kyllä kristallinkirkkaasti viime vuoden vaihteessa, että odotit laskun jatkuvan. Tässä muistin virkistystä:

29/12/2018

"Mutta laskumarkkinan päättymistä en vielä ainakaan näe, vaikka lähempänä se varmasti on kuin useimmat tässä kohtaa uskovat. Tulee muistaa, että laskumarkkinan keskimitta on noin vuosi."

"Mutta osakeostoksille tuskin on vielä kiire, vaikka johan sieltä kohtuu- tai alehintaistakin tavaraa löytyy vaikka kuinka. Viimeiset rysäykset ovat usein kuitenkin rajuja, joten suosittelen vielä odottamaan."

https://www.piksu.net/artikkeli/markkinakatsaus-p%C3%B6rssivuosi-askelmerkkien-mukainen-edess%C3%A4-parempi

05/01/2019

"Pitkän trendin eli laskumarkkinan päättymiseen en silti vielä aivan usko, joskaan täysin poissuljettuna sitä ei voi pitää."

"Pitkät tekniset indikaattorit ovat ainakin tämän tulkinnan takana. Niin jyrkästi putoavassa asennossa ne ovat, että ainakaan reipasta nousumarkkinaa ei ihan heti tarvitse odottaa. Todennäköisintä mielestäni on, että tämän kp-noususpurtin jälkeen tullaan ainakin kerran vielä alas kp-trendin verran. Mutta se saattaisi sitten ollakin jo viimeinen taisto tässä laskumarkkinassa."

https://www.piksu.net/artikkeli/markkinakatsaus-usan-keskuspankki-aloitti-suhdannepalapelin-viimeistelyn

Minä opin tästä sen, että vaikka kuinka joku ennustaa laskun jatkuvan niin ei kannata kuunnella vaan keskity omaan suunnitelmaasi. Jäi itsellä melko runsaasti joulukuun pohjilta ostamatta. Taisin muuten kommentoida johonkin kohtaan pohjien olleen siinä ainakin lyhyellä välillä.

Onnea kuitenkin salkullesi!

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.