Nokia tärvelee viriävän sijoituskulttuurin

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Nokian omat ennusteet ja yhtiöön sijoittaneet ovat taas kerran päreinä

Nokian odotukset pettänyt osaria lupailtiin heikoksi jo etukäteen, mutta pari todella ikävää yllätystä oli taas takataskussa. Osingonmaksu katkeaa kassan varjelemiseksi. Tämän ja ensi vuoden ohjeistusta pudotettiin. Liikevoittomarginaali jää aiemmasta ennusteesta. Osingon pidemmän aikavälin kohtalokin jää arvoitukseksi.

Yhtiö vakuuttaa strategiansa alkavan toimia eli investointien tehota ja 5G:n tuoda herkut pöytään, mutta niin piti käydä jo seuraavana vuonna. Eli taas vanha laulu: kyllä tämä tästä ihan varmasti, muttei ihan vielä.

Yhtiö odottaa tekevänsä 0,20 – 0,30 euroa voittoa ensi vuonna, kun aiempi ohjeistus oli 0,37 – 0,42. Ei auttanut Ericssonin myötätuuli 5G:ssä.

Miten suuryhtiö voi olla näin pihalla?

Nokia osaa kielteiset yllätykset, se ei ole uutta, mutta muutaman kuukauden välein vaihtuvat näkymät ja osinkopolitiikka ovat lähes sijoittajien pettämistä, tai ainakin täyttä kyvyttömyyttä hallita itseään ja tiedottamistaan.

Miten tuon kokoinen yhtiö voi olla niin pihalla, että omat fundamentaaliset arviot heitetään kaatopaikalle uunilämpiminä? Heikko kassa perustelee toki osingon leikkaamisen, mutta vielä viime raportissa siitä ei ollut vihjaustakaan.

Osinkopolitiikka on sijoittajan kulmakiviä osaketta valittaessa. Nokia reivasi sitä vasta omistajien houkuttelemiseksi – ja heivaa sen heti kättelyssä uusiksi omien virhearvioiden vuoksi.

Yllätykset kuuluvat liiketoimintaan ja sijoittamiseen, varsinkin suhdanteiden lukemisessa yhtiöt ovat perinteisesti kehnoja. Mutta Nokiassa arvaamattomuus menee syvemmälle. Kukaan ei voi suhtautua vakavasti yhtiön omiin arvioihin.

Aloittelijoille todella katkeria kokemuksia

Pörssihaukka on korostanut Nokian epävarmuutta ja soveltumattomuutta pitkään salkkuun. Se ei ole hellittänut vuosien varrella sitten puhelinbisneksen romahduksen. Nyt se alkoi vaikuttaa sen verran vakaammalta jo, että osakkeeseen uskalsi koskea pelipaperina jo vakaaksi väitetyn osingon takia.

Päreiksi meni kaikki. Nokia on täysin epäluotettava niin yhtiönä kuin toimiensa kommunikoijana. On yhtiön hallituksen asia tehdä johtopäätökset ja toimet, mutta niin tai näin, Nokian uskottavuuden palauttaminen ei tule olemaan helppo urakka.

Tällaisilla rumilla sijoittajien taklauksilla Nokia tekee hallaa Suomen hiljakseen kehittyvälle sijoituskulttuurille. Sijoittaminen kiinnostaa yhä enemmän tavallisia palkansaajia ja eläkeläisiä, myös nuoria.

Ne, jotka tekevät ensimmäisiä suoria osakesijoituksiaan, valitsevat usein tuttuja, isoja, jatkuvasti tapetilla pysyviä kotimaisia yhtiöitä. Nokia jos mikä on sellainen. Sen viiltämien haavojen nuoleminen saattaa olla sen verran kivuliasta, että moni tympääntyy sijoittamiseen.

Maailmasta löytyy onneksi saaveittain turvallisempia sijoituskohteita.  Mutta niihinkään aloittelijat eivät hevin tartu tällaisten nivuspotkujen jälkeen.

Nokian sietäisi hävetä monesta syystä.

https://porssihaukka.fi/

Artikkeli: 

Kommentit

Comment: 

Jos luulee että nykyinen nokia on sama nokia kun huippuvuonna 2000 on pahasto metsässä. Ehkä se on sunnuntaisijoittajalle kahisevisda ihan hyvä opetus että kannattaa vähän omaa mielenkiintoa mihin rahojansa työntää. Kyllä tämäm päivän nokia on vain rippeet edellisesta suomen ylpeydestä. Nykyinen nokia on perustettu edellisen nokian raunioille.

Comment: 

Hyvästä opetuksesta en puhuisi, koska virheitä ei pitäisi tulla sitä kautta, että yhtiöt ihan suoraana johtavat harhaan. Vielä 3 k sitten Nokia ei pukahtanut muusta kuin vaikeasta Q3:sta, muuten piti mennä hyvin. Kaikki on nyt potkittu maahan muutamassa kuukaudessa.

Ei huononsti pärjääväkään yhtiö voi/saa olla noin pihalla tekemisistään, ja propagoida sijoittajille mitä sattuu. Sijoittajat tekisivät oikein, kun myisivät urakalla Nokiat salkustaan. Ehkä se pistäisi miettimään tekojaan ja puheitaan tarkemmin, ja valitsemaan vastuuasemiin sen vaatimukset täyttävää väkeä.

Comment: 

Olisi pitänyt kommunikoida aiemmin, kun Sammossa varmasti on yhtä jos toista tietoa Nordean tulevaisuudesta sattuneesta syystä.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.