Osakesäästötili ei hyödytä osakeholdaria

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Moni meistä käy harvakseltaan osakekauppaa. Mitä osakesäästötilillä on annettavaa meille osakeholdareille? 

Vertasimme 10'000 € sijoituksen kehittymistä osakesäästötilillä ja arvo-osuus tilillä kun pelkät osingot otetaan huomioon. Näyttäisi siltä että tileillä ei ole holdarin kannalta eroa. Syynä on arvo-osuus tilin haltijaa koskeva hitusen keveämpi osinkoverojen kohtelu.

Arvo-osuus tilin haltija maksaa osingoistaan 30 % veron, mutta tuo vero lasketaan vain 85% osasta osinkoja. Efektiivinen veroprosentti on silloin 25,5% / vuosi. Mutta arvo-osuus tilin haltija maksaa tuon veron joka vuosi. 

Osakesäästötilin haltija maksaa sen sijaan veronsa vasta nostaessaan pääomaa. Mutta nostaessaan pääoman ulos, hän joutuu maksamaan tuon 30% veron kaikesta karttuneesta voitosta ja hänen veroprosenttinsa on siinä vaiheessa täysi 30%. Osakesäästötilillä on kuitenkin se etu että hänellä on sijoitusaikanaan hieman enemmän pääomaa, joka kasvaa korkoa korolle. Nämä kaksi asiaa kompensoivat toisensa ja lopussa, kymmenen vuoden kuluttua molemmilla on yhtä paljon säästössä.

Tilanne on toinen, jos osakesäästötilin sisällä tekee voitokasta pörssikauppaa. Osakesäästötili on treidarin kannalta edukkaampi.  

 

 

 

 

 

Kommentit

Comment: 

"Tilanne on toinen, jos osakesäästötilin sisällä tekee voitokasta pörssikauppaa. Osakesäästötili on treidarin kannalta edukkaampi."

Nordean suosituksen mukaan ei osakesäästötilin sisällä kannata sijoittaa tai treidata kuin Helsingin pörssin osakkeilla. Syynä tähän on verosopimusten toimimattomuus ulkomaisten pörssien osalta osakesäästötilin tapauksessa ja riski joutua kahdenkertaisen verotuksen kohteeksi niin myyntivoitoista kuin osingoistakin, toki Suomen verotus tapahtuu vasta viivästettynä varoja tililtä ulos otettaessa. Koska Helsingin pörssi on vain pieni ja rajallinen leikkipaikka treidaajan näkökulmasta, ei osakesäästötilillä tule olemaan myöskään kunnon arvoa treidaajille. Koko uudistus alkaa näyttää aika turhalta. Ja toki 50ke raja on ihan naurettava. Pitkällisen veivaamisen tuloksena saatiin täysin vesitetty tilimuoto.

Sääntö 2: Älä sijoita osakesäästötilin varoja ulkomaisiin osakkeisiin

Käyttäjän J.Vahe kuva

Comment: 

että vakuutuskuorissa oli viime kesänä 33 mrd. euroa. Suomen pörssin kehitykseen on varmaan vaikuttanut ja vaikuttaa tänä vuonna myynnit noista kuorista, jotta pääomaa voidaan nostaa verottomasti tämän vuoden aikana. 

... ja alunperinhän tästä tilistä puhuttiin vakuutuskuoren kansanpainoksena.

Vrt.  https://www.piksu.net/artikkeli/vakuutuskuoret-pienenevät-ja-osakesäästötili-tulee 

Käyttäjän Johannes Hidén kuva

Comment: 

Jokos se on selvinnyt, miten voitto määritellään silloin, kun kaikkea ei nosteta kerralla? Eli miten lasketaan nostetun osuuden hankintahinta? Nostopäivän kaikkien omistusten päätöskurssien mukaiset arvot?

Käyttäjän J.Vahe kuva

Comment: 

linkin lopussa kohdassa "esimerkki". On siinä muutakin mielenkiintoista 

https://www.alandsbanken.fi/blog/veromuutokset 

Käyttäjän Johannes Hidén kuva

Comment: 

Tuossa ei varsinaisesti puhuta osakesäästötilistä, mutta tuo periaate on kyllä tiedossa, että vain voitto-osuudesta maksetaan. Kysymykseni kuitenkin koski sitä yksityiskohtaa, miten se voitto-osuuden määrittämiseen tarvittava hankintameno määritetään, eikä tuo sijoitusvakuutusesimerkki varsinaisesti vastaa siihen.

Comment: 

Lisäksi normaalia osakesijoittamista pitkällä aikavälillä suosii hankintahinta-olettama (10% vuosituotolla tällä merkitystä jo 10 v sijoituksessa ja 6% vuosi tuotolla 15v sijoituksessa). Myös 34% pääomavero huonontaa tuottoa osakesäästötilillä vs vuosittaiset osingot. Kuitenkin esim. Nordea arvioinut että 6-9 v voisi riittää hyötyihin osakesäästilistä ja kauppalehdessä puhuttiin n. 10 v. Löytyyköhän mistään mitään laskuria joka huomioisi kaikki eri verotusasiat? Äkkiseltään mietittynä koko osakesäästötilissä ei ole mitään järkeä, koska tavallisen sijoittan ei pitäisi harrastaa treidaamista.

Käyttäjän Johannes Hidén kuva

Comment: 

Muuttujia on niin paljon, että ei niitä yksi laskuri voi kattaa:

 • Hankintameno-olettamakin voi vaikuttaa jo reippaasti ennen 10 vuotta, jos kohdalle osuu kurssiraketti, mutta vain jos luopuu osakkeista.
 • Tuo 34%:n pääomavero toisaalta taas ei ole mitenkään nimenomaisesti juuri osakesäästötiliä koskeva, koska kyllähän osakesäästötililtä voi kotiuttaa vain osan siinä missä tavalliseltakin arvo-osuustililtä.
 • Treidatessakin voi vältellä voitoista veroja niin kauan kuin löytyy hyödynnettäviä tappioita, vaikka käyttäisi arvo-osuustiliä.
 • Aikajänteet on erilaisia: tuossa jutun esimerkissä 13 vuoden kohdalla kelkka kääntyy osakesäästötilin puolelle. Toisaalta esimerkki on siltä osin epärealistinen, että siinä on oletettu osinkojen olevan ainoa tuotto. Se kääntää kelkkaa edelleen perinteiselle puolelle entistä vahvemmin, jos kokonaisuudesta luopuu kerralla pitkän ajan päästä.
 • Verotus voi ja tulee muuttumaan vuosien saatossa. Kuka tietää esim. että osinkoverotus tulee olemaan sama edes vaikkapa 3 vuoden päästä? 

Jokaisen on vain paras miettiä asia omalla kohdallaan. Simppelit tämän vertailun kaltaiset osatotuudet antavat vihiä siitä, mitä ehkä kannattaa omalla kohdalla tehdä. Jos myy osakkeita vasta todella pitkän ajan päästä, mutta kuitenkin myy joskus, ei tosiaan osakesäästötili taida kannattaa. Jos taas ei myy koskaan mitään, osakesäästötili vie nykyverotuksella väistämättä voiton.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
 • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

 • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.