Artikkelit aiheittain:
ASUNNOT ja METSÄ KEVYTTÄ OSAKKEET ja SALKKU STRATEGIAT ja PERUSTEET TRENDIT YHTEISKUNTA YRITYSTOIMINTA
Osakesäästötili ei hyödytä osakeholdaria
Moni meistä käy harvakseltaan osakekauppaa. Mitä osakesäästötilillä on annettavaa meille osakeholdareille?
Vertasimme 10'000 € sijoituksen kehittymistä osakesäästötilillä ja arvo-osuus tilillä kun pelkät osingot otetaan huomioon. Näyttäisi siltä että tileillä ei ole holdarin kannalta eroa. Syynä on arvo-osuus tilin haltijaa koskeva hitusen keveämpi osinkoverojen kohtelu.
Arvo-osuus tilin haltija maksaa osingoistaan 30 % veron, mutta tuo vero lasketaan vain 85% osasta osinkoja. Efektiivinen veroprosentti on silloin 25,5% / vuosi. Mutta arvo-osuus tilin haltija maksaa tuon veron joka vuosi.
Osakesäästötilin haltija maksaa sen sijaan veronsa vasta nostaessaan pääomaa. Mutta nostaessaan pääoman ulos, hän joutuu maksamaan tuon 30% veron kaikesta karttuneesta voitosta ja hänen veroprosenttinsa on siinä vaiheessa täysi 30%. Osakesäästötilillä on kuitenkin se etu että hänellä on sijoitusaikanaan hieman enemmän pääomaa, joka kasvaa korkoa korolle. Nämä kaksi asiaa kompensoivat toisensa ja lopussa, kymmenen vuoden kuluttua molemmilla on yhtä paljon säästössä.
Tilanne on toinen, jos osakesäästötilin sisällä tekee voitokasta pörssikauppaa. Osakesäästötili on treidarin kannalta edukkaampi.
Kommentit
Vesitetty mikä vesitetty
"Tilanne on toinen, jos osakesäästötilin sisällä tekee voitokasta pörssikauppaa. Osakesäästötili on treidarin kannalta edukkaampi."
Nordean suosituksen mukaan ei osakesäästötilin sisällä kannata sijoittaa tai treidata kuin Helsingin pörssin osakkeilla. Syynä tähän on verosopimusten toimimattomuus ulkomaisten pörssien osalta osakesäästötilin tapauksessa ja riski joutua kahdenkertaisen verotuksen kohteeksi niin myyntivoitoista kuin osingoistakin, toki Suomen verotus tapahtuu vasta viivästettynä varoja tililtä ulos otettaessa. Koska Helsingin pörssi on vain pieni ja rajallinen leikkipaikka treidaajan näkökulmasta, ei osakesäästötilillä tule olemaan myöskään kunnon arvoa treidaajille. Koko uudistus alkaa näyttää aika turhalta. Ja toki 50ke raja on ihan naurettava. Pitkällisen veivaamisen tuloksena saatiin täysin vesitetty tilimuoto.
Sääntö 2: Älä sijoita osakesäästötilin varoja ulkomaisiin osakkeisiin
Asian ydin on,
että vakuutuskuorissa oli viime kesänä 33 mrd. euroa. Suomen pörssin kehitykseen on varmaan vaikuttanut ja vaikuttaa tänä vuonna myynnit noista kuorista, jotta pääomaa voidaan nostaa verottomasti tämän vuoden aikana.
... ja alunperinhän tästä tilistä puhuttiin vakuutuskuoren kansanpainoksena.
Vrt. https://www.piksu.net/artikkeli/vakuutuskuoret-pienenevät-ja-osakesäästötili-tulee
Jokos on selvinnyt, miten voitto määritellään?
Jokos se on selvinnyt, miten voitto määritellään silloin, kun kaikkea ei nosteta kerralla? Eli miten lasketaan nostetun osuuden hankintahinta? Nostopäivän kaikkien omistusten päätöskurssien mukaiset arvot?
Tuossa vastaus
linkin lopussa kohdassa "esimerkki". On siinä muutakin mielenkiintoista
https://www.alandsbanken.fi/blog/veromuutokset
Periaate tiedossa, käytännön yksityiskohtaan tuo ei vastaa.
Tuossa ei varsinaisesti puhuta osakesäästötilistä, mutta tuo periaate on kyllä tiedossa, että vain voitto-osuudesta maksetaan. Kysymykseni kuitenkin koski sitä yksityiskohtaa, miten se voitto-osuuden määrittämiseen tarvittava hankintameno määritetään, eikä tuo sijoitusvakuutusesimerkki varsinaisesti vastaa siihen.
hankintahinta-olettama
Lisäksi normaalia osakesijoittamista pitkällä aikavälillä suosii hankintahinta-olettama (10% vuosituotolla tällä merkitystä jo 10 v sijoituksessa ja 6% vuosi tuotolla 15v sijoituksessa). Myös 34% pääomavero huonontaa tuottoa osakesäästötilillä vs vuosittaiset osingot. Kuitenkin esim. Nordea arvioinut että 6-9 v voisi riittää hyötyihin osakesäästilistä ja kauppalehdessä puhuttiin n. 10 v. Löytyyköhän mistään mitään laskuria joka huomioisi kaikki eri verotusasiat? Äkkiseltään mietittynä koko osakesäästötilissä ei ole mitään järkeä, koska tavallisen sijoittan ei pitäisi harrastaa treidaamista.
Paljon muuttujia
Muuttujia on niin paljon, että ei niitä yksi laskuri voi kattaa:
Jokaisen on vain paras miettiä asia omalla kohdallaan. Simppelit tämän vertailun kaltaiset osatotuudet antavat vihiä siitä, mitä ehkä kannattaa omalla kohdalla tehdä. Jos myy osakkeita vasta todella pitkän ajan päästä, mutta kuitenkin myy joskus, ei tosiaan osakesäästötili taida kannattaa. Jos taas ei myy koskaan mitään, osakesäästötili vie nykyverotuksella väistämättä voiton.
Lisää uusi kommentti