Vapaa kassavirta

Käyttäjän sergio kuva

Olen nyt aika monta vuotta kuullut siitä, että vain kassavirta on tärkeä, EPSillä ym. ei ole niin merkitystä. Tästä syystä päätin lisätä seurantaani tunnusluvun hinta/vapaa kassavirta per osake (P/FCF). Vapaa kassavirta=liiketoiminnan rahavirta-investointien rahavirta suoraan tilinpäätöstiedotteiden rahavirtalaskelmasta.

Toistaiseksi olen koonnut tiedot vuosilta 2017 ja 2018 yritysten tilinpäätöstiedotteista. Lisään 2019- ja 2020-ennusteet osavuositulosten tarkistuksen yhteydessä. Osa näistä on jo arvioituna nyt, mutta näiden arvioiden teko oli melko vaikeaa puolen vuoden tietojen perusteella.

Tunnusluku P/FCF on kovin vaihteleva vuodesta toiseen. Se heikkenee suurista investoinneista ja on hyvin usein miinuksella. Onko sitten parempi olla investoimatta? Toisaalta divestoinnit parantavat lukua?

Tasaisuus vuodesta toiseen voisi olla yksi hyvä kriteeri. Aineistoa olisi hyvä olla useammalta vuodelta. Ajan mittaan pyrin lisäämään aineistoa niin, että olisi ainakin 5 vuoden tiedot.

Merkitsin keltaisella taustalla ne yritykset, jotka näyttävät vapaan kassavirran suhteen hyviltä. 

Muutamia kommentteja:

- Finnairin ja YIT:n luvut yllättävän hyvät?

- kaikki metsäyhtiöt tuottavat hyvää kassavirtaa

-pankkien osalta en ole aivan varma kuvaako tämä tunnusluku niitä oikein?

-Apple on edullinen kaikilla tunnusluvuilla 2018

 

Katso liitteenä oleva tiedosto, rinnalla ovat P/E ja EV/EBITDA-luvut. Erityisen kiinnostavia ovat sellaiset yritykset, joilla nämä kaikki näyttävät hyviltä. Näitä ovat esimerkiksi Finnair, Keskisuomalainen, Raute ja UPM.

 

 

 

 

 

 

Artikkeli: 
LiiteKoko
PDF icon fcf.pdf35.55 KB

Kommentit

Comment: 

Minua kiinnostaisi seuraava: "liiketoiminnan rahavirta - rahoituksen rahavirta"

Tämä kiinnostaa sen takia, että tuo osa rahavirrasta jää osakkeenomistajalle. Rahoituksen rahavirta on vähennetty sen takia että se pitää maksaa velkojille ja muille tahoille.

Vielä kun se olisi suhteutettuna pörssiarvoon ehdottamallasi tavalla eli:

100 * (liiketoiminnan rahavirta - rahoituksen rahavirta)/pörssiarvo     %

Sitten olisi tunnusluku joka kertoo paljonko rahavirrasta tulee osakkeenomistajan hyväksi.

Comment: 

Minun mielestä jos, jotain haluaa vähentää, liiketoiminnan kassavirrasta niin sen pitää olla investoinneista se osa, joka ei ole millaan lailla tulevaisuudessa hyvin tuottava osa. Eli esimerkiksi ylläpitoinvestoinnit, joita on tehtävä, jotta koneet pyörii. Rahoituksen kassavirta on puhtaasti (?) taskusta toiseen siirtelyä, eli en ottaisi sieltä mitään (esim. jos nostat pankista lainan niin se on positiivista rahoituksen kassavirtaa). Lainojen korot on hyvä vähentää, mutta nehän ovatkin liiketoiminnan kassavirrassa ainakin nokialla näkyy olevan.

Käyttäjän sergio kuva

Comment: 

Kiitos kommentista. Hyvä idea, täytyy tutkia.

Toinen vaihtoehto, jota harkitsin käyttää, on pelkkä liiketoiminnan rahavirta. Investoinnit vaikuttavat mielestäni liikaa jos lasketaan vapaata kassavirtaa periaatteella liiketoiminnan rahavirta -  investointien rahavirta. Kyllähän liiketoiminnan rahavirtaa korjataan poistoilla, mutta investointien määrä ei tunnu kovinkaan hyvin vastaavan poistojen määrää.

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Comment: 

Vapaan kassavirran arvostajana seuraan ja arvostan lukua.

Sitä voi tarkastella kriittisestkin, siis lukua, mutta siinä on yksi hyvä puoli sellaisenaan - jos vapaa kassavirta pysyy vakaana, tarkoittaa se yleensä investointien olevan myös tasaiset - ja parhailla yhtiöillä investoinnit ovat kapeat suhteessa liiketoiminnan rahavirtaan. 

Yleensä se tarkoittaa ihannesijoituksen yhtälöä: runsas vakaa vapaa kassavirta, joka seuraa kapeista tehokkaista investoinneista ja ovat merkki korkeasta oman pääoman tuotosta. 

Comment: 

erottaa luuseriosakkeet hyvistä osakkeista.

Esim. monien hehkuttamat Tikkurila ja Wärtsilä generoivat todella heikkoa kassavirtaa.

Itse keskityn vain vahvan kassavirran firmoihin, kuten Atlas Copco, NVO, ABT, TMO, TXN, XLNX jne.

Käyttäjän sergio kuva

Comment: 

Kiitos kommenteista. Taidan jatkaa harjoituksia niin, että lisään vuodet 2015 ja 2016. Sitten saadaan paremmat keskiarvoluvut. Tässä tosin alkavat myös kiivaat tulospäivitysviikot. Joten siinä voi mennä jonkin aikaa ennen kuin saan lisättyä nuo tiedot.

Investointien rahavirroissa on sekin ongelma, että suurin osa niistä liittyy yrityskaupoista tuleviin/meneviin suuriin kertaeriin. Yksi vaihtoehto olisi jättää nämä pois laskelmasta ja ottaa mukaan vain ns. normaalit investoinnit kuten koneet, laitteet, rakennukset jne. 

Toistaiseksi jätän ne sinne kuitenkin, koska aika ei riitä näiden asioiden selvittämiseen 100:lle firmalle.

Olen samaa mieltä Tikkurilasta ja Wärtsilästä, P/FCF-luvut ovat hyvin korkeita. Atlas Copco on loistofirma joka suhteessa.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.