Hennes & Mauritz - käänneyhtiön anatomia

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Tyylitajua on ruotsalaisilla aina piisannut

Vielä muutama vuosi sitten ruotsalainen vaatetusjätti Hennes & Mauritz oli korkealle hinnoiteltu kasvuyhtiö, jonka vakavista vaikeuksista harvalla sijoittajalla oli edes muistikuvaa. Yhtiö jyräsi sektorillaan Pohjoismaiden mitassa kaukana muiden edellä yli 20 miljardin euron liikevaihdolla. Marimekon vastaava luku hipoo sataa miljoona.

Ja H&M:n liikevaihto kasvoi aina vain, ja vieläpä muhkean kannattavasti. Halpamuodin maailmanluokan edelläkävijän osakekurssi jyskytti aina uusia ennätyksiä, kunnes vuosikymmenen puolivälissä vaatekauppa ajautui äkkiä syvenevään murrokseen. Netti muokkasi asiointia ja toi alalle Zalandon kaltaisia innovatiivisia kilpailijoita.

Kivijalkaliikkeiden hiljentyminen nirhaisi pahasti perinteisiä ketjuja konkursseja myöten. H&M satsasi silti myymäläketjunsa laajentamiseen. Sen vaatteet tekivät kyllä yhä kauppansa, joskin kasvultaan hidastuneena.

Yhtälön seurauksena jo vuosikymmenen alusta hissukseen heikentynyt kannattavuus sakkasi reippaasti muutama vuosi sitten. Päälle kahdenkymmenen prosentin huidellut liikevoittomarginaali rapistui alle kymmeneen. Osaltaan syynä olivat mittavat investoinnit nettikauppaan, johon H&M heräsi jälkijunassa.

2018 vielä kriisiyhtiön maineessa

Vuonna 2018 osakekohtainen tulos hiipui kymmenen vuoden takaiselle tasolle huolimatta liikevaihdon tuplaantumisesta samassa ajassa. Osakekurssi sukelsi syvimmillään liki 70 prosenttia. H&M:n kriisi nousi Ruotsin talouslehtien vakioaiheeksi.

2018 Henkka luokiteltiin yleisesti ongelma- tai jopa kriisiyhtiöksi - vaikka liikevaihto kasvoi tuolloinkin kuusi prosenttia edellisvuodesta paikallisissa valuutoissa laskettuna. Uusittu strategia ja investoinnit alkoivat hiljalleen purra.

Ongelma oli nyt muutosten tuomissa kustannuksissa. Ne olivat nousseet liikevaihtoa ripeämmin. Kasvu ei auta, ja sen vaatimat investoinnit ovat kustannustehottomia.

Vielä 2019 alussa osaketta pidettiin kalliina ja yhtiötä riskisenä. Harvat yhtiön mahdollisuuksia korostaneet saivat kuraa niskaansa - myös allekirjoittanut.

Toki asetelma oli hankala. Vuoden alussa P/E-luku oli yhä korkea edellisen heikon nettotuloksen vuoksi - toisaalta seitsemän prosentin osingosta saa yleensä vain nähdä unta maailmanluokan kasvuyhtiön kohdalla. Osinko oli kyllä junnannut paikallaan viisi vuotta vajaassa kymmmenessä kruunussa, ja osingon leikkaamisen riski oli selkeä kustannusten kanssa kamppailevassa yhtiössä.

Mutta yhtiö uskoi itseensä

H&M kuitenkin vakuutti 2018 vuosiraportissaan investointiensa alkavan tehota kannattavuuteenkin. Yhtiö oli erittäin vakavarainen. Siksi se jakoi 2018 enemmän osinkoa kuin teki tulosta. Se viestii itseluottamusta ja optimismia enemmän kuin mitkään puheet.

Pörssihaukka yhtyi H&M:n näkemykseen nostaessaan sen suositusyhtiöksi heti sivuston auetessa maaliskuun alussa 2019. Yhtiön riskejä ei voinut kuitata vähäisiksi, mutta riskien suhde mahdollisuuksiin oli kohdallaan. Vaikeudet selättäessään yhtiössä oli paljon potentiaalia, johon suhteutettuna osake oli halpa.

Vuosien vaikeuksien jälkeen 2019 antoi osari osarilta vahvoja merkkejä Hennes & Mauritzin paluusta vakaasti kasvavaksi ja kannattavaksi halvan muodin globaaliksi jättiläiseksi. Nettikaupan mullistukset olivat iskeneet puun takaa, mutta haasteisiin tarttuminen hiukan jälkijunassa alkoi tuottaa tulosta. 

Viime viikolla julkaistu osari osari oli todella vahva. Se löi selvästi viime kuukausina parantuneet analyytikkojen odotukset. Liikevaihto kasvoi kaksitoista prosenttia kruunuissa, paikallisissa valuutoissa kahdeksan. Nettotulos koheni huikeat 25 prosenttia vuodentakaisesta. Vertailukausi oli toki vaisu, mutta kova on parannuskin.

Osakekohtainen tulos 2,33 kruunua alkaa olla vanhaa tuttua Henkkaa. Se lupaa paluuta yli kymmenen kruunun vuositulokseen, ja siitä taas ylöspäin.

Yksittäisistä markkinoista merkittävää on Yhdysvaltojen myynnin kasvu 19 prosentilla dollareissa mitatttuna. Se ohittanee kohta Saksan tärkeimpänä markkinana.

Nettimyynnin voimakas kasvu on erityisen myönteistä, koska se etenkin tuotti yhtiölle ongelmia. Kivijalkakauppojen kovat kustannukset rasittivat kannattavuutta. 

Liikevaihtohan ei ole yhtiön heikkous ollutkaan, vaan kannattavuus. Sen korjaantumisen myötä Henkka on palaamassa kunnon kasvuyhtiöksi.

Osinkotykistä takaisin kasvuyhtiöksi

Alunperin H&M on luokiteltiin Pörssihaukassa osinkotykiksi. Sitähän se viime kevään hinnoilla oli. Nyt, kun osakekurssi on noussut sieltä 50 prosenttia, tilanne on jo hiukan toinen. Hyvää tasoa osinkotuotto edelleenkin varmasti on, mutta nyt puhumme taas jo ilman uutta käännettä kasvuyhtiöstä - jota Henkka on vuosikymmenet ollutkin ennen nettikompurointiaan.

Nyt osaketta haukutaan taas kalliiksi kovan kurssirallin jälkeen. Sitä se saattaa olla jo.Teknisesti osake on ainakin jo niin lämmin, että Pörssihaukka antaa uuden osta-suosituksen vasta kurssin jäähdyttyä teknisesti riittävälle tasolle.

Toisaalta osakkeen voimakas nousu todisti taas kerran, että suurella rahalla oli hyvin tiedossa yhtiön talouden kohentuminen. Sitä indikoi jo vuosi sitten alkanut kurssin jumittuminen kapeaan markkinahaarukkaan, jossa 120 kruunusta muodostui tiukka tukitaso.

Kun pitkät indikaattorit alkoivat samaan aikaan nousta, käänneyhtiön pullantuoksu alkoi levitä oskkeesta kuin mummovainaan leivinuunista. Ja TA:n vihjeet realisoituivatkin äkkiä. Kurssi kolkuttaa jo 200 kruunun rajaa.

Osakekurssin lukeminen on käänneyhtiöiden kalastuksessa oleellista

H&M on klassinen esimerkki käänneyhtiön - tai vaikka syklisen yhtiön - kalastamisesta. Jos yhtiön historia puoltaa menestykseen paluuta, eivätkä esimerkiksi raskaat velat ole isoa kuvaa rajusti muuttaneet, mahdollisuudet ovat aina olemassa. Mutta niihin on tartuttava silloin, kun konsensus vielä syljeskelee yhtiön päälle.

Kun käänne on jo hyvässä vauhdissa, alennusmyynti on jäänyt kauas taakse. Ja sijoittaja voi menestyä keskimääräistä paremmin vain löytämällä yhtiöitä, jotka ovat potentiaalinsa nähden alihinnoiteltuja.

Jos konsensus pitää yhtiötä loistavana ja osaketta ehdottoman ostokelpoisena, on se jokseenkin varmasti ylihintainen ja sen vuoksi riskipitoinen - vaikka yhtiö sinänsä hyvä olisikin. Hinnoittelun takia ylituotot jäävät haaveeksi, sillä ennen pitkää ylihinnoittelu korjautuu.

Tuoreet alihinnoitellut yhtiöt kaupan ajoituksen suosituksineen:

https://porssihaukka.fi/

 

Artikkeli: 

Kommentit

Comment: 

ostin henkka maukkaa hintaan 300sek 2014 ja myin hintaan 135sek 2018.

Comment: 

Ostin itsekin vuosia sitten, mutten myynyt. Oli ao reunaehdoilla houkutteleva vuoden alussa, ja sitä se nyt todisti olleensa, jos tahti jatkuu samana.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.