Asunnon ostaminen vuokrattuna

Käyttäjän Niko Laukkonen kuva

Asuntosijoittajan käydessä läpi asuntoilmoituksia vastaan tulee asuntoja, joita myydään vuokrattuna. Yksi olennainen kysymys asuntosijoittajan kannalta on tällöin se, pysyykö aikaisemman omistajan tekemä vuokrasopimus voimassa niin, että se sitoo myös asuntosijoittajaa uutena omistajana.

Laki asuinhuoneiston vuokrauksesta säätää asiasta. Siinä todetaan: "Jos vuokralle annetun huoneiston käsittävä rakennus tai huoneiston hallintaan oikeuttavat osakkeet vapaaehtoisesti luovutetaan tai siirtyvät toisen omistukseen - -  sitoo vuokrasopimus uutta omistajaa:

1) jos vuokralainen on ennen luovutusta tai saantoa ottanut huoneiston hallintaansa;
2) jos luovutussopimukseen on otettu määräys vuokrasopimuksen pysyvyydestä; tai
3) jos vuokraoikeuden pysyvyyden vakuudeksi on vahvistettu kiinnitys."

Pääsääntöisesti aiemman omistajan tekemä vuokrasopimus pysyy siis voimassa, mikäli jokin edellä mainituista edellytyksistä täyttyy. Monestihan vuokralainen on nimenomaan ottanut huoneiston hallintaan ennen huoneiston luovutusta uudelle omistajalle, joten käytännössä tämä tarkoittaa sitä, ettei kaupalla ole monesti vaikutusta vuokrasopimuksen pysyvyyteen. Näin ollen aiemman omistajan tekemä vuokrasopimus sitoo myös uutta omistajaa.

Oma kysymyksensä tällaisessa tilanteessa sitten on se, kannattaako asuntosijoittajan ostaa asuntoa valmiiksi vuokrattuna. Kuten aiemmin on tullut ilmi, nimenomaan edellisen omistajan tekemä vuokrasopimus sitoo uutta omistajaa. Tällöin asuntosijoittajan intressissä on arvioida muun muassa sitä, onko edellisen omistajan tekemä vuokrasopimus sellainen, että se tekee sijoituksesta asuntosijoittajan kannalta järkevän.

Kirjoittaja Niko Laukkonen on lakimies ja työskentelee perustamassaan yrityksessä eLakitoimisto. Lisätietoja saat osoitteesta www.elakitoimisto.com sekä sopimuspohja.com
 

Artikkeli: 

Kommentit

Käyttäjän Ari Hakkarainen kuva

Comment: 

Tarkoittaa siis sitä, että sopimusvapaus toteutuu melko liberaalisti: ostaja joutuu noudattamaan sopimusta, jossa on jonkun muun nimi alla. Ilmeisesti koskee myös sitä normaalia "voimassa toistaiseksi" vuokrasopimusta?

 

Käyttäjän Niko Laukkonen kuva

Comment: 

Kyllä, koskee myös toistaiseksi voimassa olevaa vuokrasopimusta.

Comment: 

Vuokrasopimuksessa lukee, että huoneisto vuokrataan siinä kunnossa kuin se on sopimuksentekohetkellä.

Vuokratun asunnon ostajana en tiedä millainen asunto on ollut alkuperäisenä vuokrasopimuksen tekohetkenä. Miten tämä kohta tulkitaan tässä tapauksessa?  Olen käynyt katsomassa asunnon ennen ostoa eli tarkoitetaanko nyt sitten sen hetkistä kuntoa, jos mahdollisesti irtisanon vuokralaisen ja teen lopputarkastuksen? vai käytetäänkö sittenkin mittarina kuntoarvioinnissa vuokrasopimuksen alun tilannetta?

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.