Ovatko USA:n presidentit tyhmiä?

Käyttäjän J.Vahe kuva

Arvioitavan kirjan tiedot

400-sivuisessa -kirjassa on toki jonkin verran oivaltavaakin tekstiä, mutta kiinnittäisin huomiota aika moneen kyseenalaiseen piirteeseen.

Ensinnäkin voi kysyä, kuinka paljon uutta tietoa keskiverto suomalainen tarvitsee suomen kielellä Yhdysvaltain toisen maailmansodan jälkeisestä ajasta. Olisiko Kiinan tunteminen hyödyllisempää?

Ongelmallista on erityisesti Matti Roitto -nimisen kirjoittajan osuus. Hän on tutkinut toisen maailmansodan aikaista ja jälkeistä ydinaseen valmistusta Yhdysvaltain ja Britannian yhteistyönä. Tästä aiheesta on väännetty tekstiä yli kymmenesosa koko kirjasta  (s. 123 - 174), joka kaiken lisäksi poukkoilee runsaasti edestakaisin. Aihe on Yhdysvaltain yli satavuotisessa ulkopolitiikassa sentään varsin pieni siivu.

Erityisesti loppua ja aivan erityisesti Trumpia lähestyessä kysyy, tarvitseeko noin tuoreita ja noin ilmeisiä asioita käsitellä historiateoksessa. Eiköhän Trumpin virkaanastujaisten yleisömäärät olisi muutenkin tiedossa.

Myönnän, että tällainen arvio on hiukan alamittainen ja vyön alle menevä, mutta hiukan vaikea on välttyä vaikutelmalta, että molemmat kirjoittajat pitävät demokraattipresidenttejä republikaaneja parempina. Franklin D. Rooseveltin hallinto vuosi tietoja Neuvostoliittoon, mitä kirjassa vähätellään. En liioin tiedä, kuinka suuria saavutuksia Obama teki, mutta aika myönteisesti aihetta kuvataan.

Lopullisesti kahvi meni väärään kurkkuun sivulla 297 olevasta lauseesta ”Ronald Reaganin älylliset lahjat, samoin kuin George W. Bushin tai Donald Trumpin, ovat olleet kiivaan keskustelun aiheena”

Ovat varmaan olleet keskustelun aiheena, mutta tieteellisyyteen pyrkivässä kirjassa annetaan aika pitkälti ymmärtää, ettei savua ilman tulta. Ronald Reagan luki Valittuja Paloja, mikä kirjoittajien mielestä ilmeisesti jollain tavalla implikoi älyn vähäisyyttä. Itänaapurimme johtajat Putinia myöten ovat valtavasti perehtyneet ”marxilaisleniniläisiin oppeihin”, joista lienee käytännössä ollut talouspolitiikassa vielä vähemmän hyötyä kuin Kaluttujen Palojen ns. huumorista. Äänestäjien tuntojen tulkitsemisesta harvemmin on demokratiassa haittaa, joten on syytä lukea samoja lehtiä kuin äänestäjät.

Tähän yksityiskohtaan takerrun vielä lisää. Äly on varsin yliarvostettu ominaisuus johtajalla. Suomessa on hyvinkin moni mies pilannut oman ja muiden merkittävän uran viinalla. Johtajan täytyy osata delegoida, täytyy osata nähdä päälinjat sotkeutumatta detaljeihin ja hänellä tulee olla runsaasti päättäväisyyttä. Hyvä johtaja ei välttämättä ole neropatti, joka selviytyy täpärästi ongelmista, joihin varovainen ihminen ei edes koskaan sotkeutuisi. 

Ja lopuksi: jos Reagan oli tyhmä, millainen oli Neuvostoliitto? Vieläkin tyhmempi, vai mitä?

Kommentit

Käyttäjän Tommi Taavila kuva

Comment: 

Suomalaiset tarvitsevat paljon enemmän Kiinan tuntemista. Koko "Keskimaa" käsite on täysin vieras lähes kaikille täällä, vaikka se selittää suurimman osan maan käytöksestä. Lyhyesti sanottuna, Kiinan johtaja on koko maailman napa, jolle muiden pitäisi kumartaa. Maasta ei myöskään tule pitkään aikaan liberaalia demokratiaa. Seuraavassa videossa on aika hyvä tunnin "kurssi" Kiinan ymmärtämiseen. eka varttikin riittää jo kertomaan aika paljon.

https://www.youtube.com/watch?v=hcCWTizN6w

 

On parempi, että tyhmä johtaja on laiska kuin ahkera. Pitäisi olla enemmän tietoa noista johtajista, että osaa sanoa mitään. Valittujen Palojen lukeminen tuskin tekee kenestäkään tyhmää. Älykkyys on yliarvostettua johtajan ominaisuuksissa. Älykkäillä ihmisillä on enemmän taipumuksia pitää kaikkia muita järjettöminä, jos he ovat eri mieltä. Tämä koskee erityisesti niitä, jotka kärsivät liiallisesta uskosta johonkin ideologiaan.

Käyttäjän J.Vahe kuva

Comment: 

Ko. kirjassa kieltämättä väitetään vähän ja enemmän vain esitellään erilaisia näkemyksiä.

Metodin hankaluus on siinä, että Reaganin korkeaa ikää kauhisteltiin USA:ssa ja Suomessakin jo ennen kauden alkua. Kekkonen oli samaan aikaan 11 v. vanhempi virassa oleva presidentti ja hänen iästään ei puhunut kukaan julkisesti. Kaikkea ei todista sekään, että on "keskustelun aiheena".

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.