Vaivaako Wärtsilää suhdanne - vai yhtiö itse?

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Wärtsilän ydintoimialuettaMerelliset liiketoiminnot kuuluvat Wärtsilän murheenkryyneihin

Wärtsilästä on tullut hankala tapaus. Tulosvaroitus kertoo muutamien segmenttien tuloksensa jäävän aiempaa arviota heikommaksi. Kokonaisvaikutukseksi muotoutuu tällä tiedolla 100 miljoonaa heikompi liiketulos 2019 kuin se oli 2018. Tuolloin sitä kertyi 577 miljoonaa. Tilauskertymä on ollut odotettua heikompi. 

Tällä perusteella osakekohtainen tulos putoaa selvästi alle 0,60 euron. Se olisi ensimmäinen kerta sitten 2012, eurokriisin pohjavuoden. 

Syklisten kohdalla ei tietysti pidä vähästä hätkähtää. Mutta tuloksen taantuminen liki kymmenen vuoden takaiselle tulostasolle ei naurata. Osakekurssi kävi jo alle kymmenen euron, joskin kapusi taas takaisin sen päälle. Heilunta lienee reipasta lähiaikoina.

Onko kyse enemmän poikkeuksellisen vaikeasta suhdanteesta - vai krooniseen alamäkeen painuvasta Wärtsilästä?

Suhdanteen vaikeus kyllä käy selväksi pleraamalla syklisiä osakkeita miltä tahansa markkinalta. Mutta Wärtsilän sukellus niin osakekurssin kuin tuloksen osalta kuuluu ilkeimpään päähän.38

Koska Wärtsilä on kuitenkin kyennyt kasvattamaan eurokriisin ajoista liikevaihtoaan aivan hyvin, otetaan tarkasteluun optimistinen versio – joka siinä tapauksessa koskee kaikkia syklisiä.

Positiivinen skenario

Hypoteesin mukaan kyseessä olisi kauppasodan seurauksena poikkeuksellisen vaikea suhdanne. Se ei kestä ikuisesti, joskin kauppasodan käänteitä on vaikea ennustaa. Mutta oletamme markkinoiden odottavan jo myönteistä käännettä.

Investointihalut heräävät, kuten ne normaalissa suhdannekierrossa viimeistään parin vuoden huilin jälkeen ovat tehneet. Markkinat varautuvat noususuhdanteeseen, sykliset osakkeet pohjaavat. Se tapahtuu aina ennen kuin virallinen viisaus, ennusteet ja raportit asiasta tietävät.

Tässä tapauksessa teknisen analyysin pitäisi jo pikku hiljaa vahvistaa markkinan pohjaaminen. Aiemmissa vaikeissa taantumissa Wärren tekninen analyysi on näyttänyt seuraavalta.

Pitkät eli kuukausi-indikaattorit, jotka ovat pitkien trendien tulkinnan avain, ovat nyt jokseenkin niin pohjassa kuin koskaan. MACD, tärkeä trendi-indikaattori, on nyt syvemmällä kuin jopa finanssikriisin pohjassa 2009. Sitä en olisi hevin uskonut näkeväni.

Pysyvämpi nousu alkaa MACD:n nopean eli sinisen käyrän kääntyessä ylös. Pitkät indikaattorit liikkuvat kuitenkin niin hitaasti, että taitteet on haettava lyhyemmistä indikaattoreista. 

Jos osakekurssi jatkaisi alas, kaikki oskillaattorit vain jyystäisivät pohjaa. Stochastic-oskillaattori on näin jo tehnyt 2018 alusta asti.

Finanssikriissä Stochastic jysähti pohjaan jo 2008 alussa, kun itse kriisi eskaloitui vasta syksyllä ja osake pohjasi vuodenvaihteessa 2009. Yhtä kauan Stochastic on madellut kellarissa tässäkin laskumarkkinassa – joten sen perusteella käänteen pitäisi olla lähellä jo.

Rate Of Change eli ROC-oskillaattori ei ole vielä yhtä syvällä kuin finanssikriisissä, mutta tuolloin romahdus oli käsittämätön. Wärren ROC on nyt samalla tasolla kuin 2012 eli eurokriisin markkinapohjassa.

Viikkoindikaattorit olivat jo nousussa

Kuukausi-indikaattorien puolesta pohjan pitäisi olla lähellä, mutta takeita nekään eivät tietysti voi antaa. Wärtsilä kuitenkin on selvinnyt vuosikymmenestä toiseen. Tuskin se kurayhtiöksi on yhdessä suhdanteessa muuttunut. Taakse jääneessä noususuhdanteessa yhtiö sentään nosti liikevaihtoaankin kymmenen prosenttia parissa vuodessa.

Viikko-indikaattorien tasolla osakkeen pohjaaminen on näkynyt selkeästi laskumarkkinoiden vaiheessa, jossa osakekurssi on jäänyt sahaamaan kapeaan markkinahaarukkaan useaksi viikoksi. Samaan aikaan indikaattorit ovat lähteneet nousuun, ja kohta on osakekurssi tullut perässä.

Finanssikriisissä viikko-indikaattorit alkoivat nousta jo 2008 lopussa eli hiukan Lehman Brothersin konkurssin jälkeen. Se on erityisen kiintoisa ja väkevä osoitus ison rahan suhdannelukutaidosta, sekä teknisten indikaattorien ennustevoimasta.

Tilanne oli tuolloin vielä kaoottinen, mutta valtavat elvytyspaketit valmisteilla. Markkinoilla alkoi optimismi levitä ja TA hytkyä innosta, vaikka ei sitä virallisissa tiedoissa tai mediassa kukaan tiennyt, pelkkää synkistelyä tuutit pullollaan.

Viikko-indikaattorit ovat lähteneet ylös ennen osaketta aiemmissa sukelluksissa, kuten tavallista on

Eurokriisissä vastaava vaihe oli jo 2011, kun tilanne näytti vielä todella surkealta, ja esimerkiksi Suomessa taantuma jatkui virallisesti vielä 2013. Wärtsilän osake kuitenkin hinkkasi kuuden euron nurkassa kesän ja alkusyksyn, ja samaan aikaan indikaattorit olivat jo hyvässä nousussa.

Ja kohta taas itse osakekin. 2012 se oli jo kiskaissut 2011 pohjasta sadan prosentin nousun.

Tulosvaroitus sekoitti pakkaa

Tällä hetkellä tilanne on hiukan sekava. Viikko-indikaattorit olivat jo hyvässä nousussa ennen tulosvaroitusta, ja odotin pohjan jääneen taakse kyseisten laskumarkkinoiden tapaan vastaavilla teknisillä perusteilla. Nyt tulosvaroitusrysäys saattoi katkaista viikko-indikaattorien nousevan liikkeen – se ei tosin ole vielä varmaa.

Viikko-indikaattorit tekivät hyvää nousua ennen tulosvaroitusta

Kurssi on tullut tulosvaroituspohjasta varsin vauhdikkaasti ylös, joten on mahdollista, että häiriö jäi ohimeneväksi. Jos markkinat odottavat suhdannekäänteen jo tekevän tuloa Wärrenkin kohdalla, nämä ikävät uutiset olivat jo suuren rahan tiedossa ja kurssipohja on tässä kymmenen euron nurkassa.

Siinä tapauksessa tämä analyysi pätee aika hyvin muihinkin syklisiin. Mikä olisi tietysti elintärkeä havainto sykliselle sijoittajalle.

Teknisesti hyvin samanlaisia yhtiöitähän riittää, joten ei ongelma vain Wärtsilää koske. Muun muassa Saksan ja koko Euroopan autotellisuus kyntää samassa jamassa, niin osakekurssien kuin fundamentaalisten vaikeuksien osalta.

Joten ainakin osaltaan kyse on syklisen vientiteollisuuden lamasta. Mikä ei kuitenkaan sulje pois Wärtsilän mahdollisia aivan yksityisiä vaikeuksia.

Pörssihaukka pitää yhä todennäköisimpänä skenariona positiivista skenariota - kyseessä on poikkeuksellinen suhdanne. Mutta sen varmistuminen vienee jonkin verran aikaa.

Jos Wärtsilä ei uppoa oleellisesti syvemmälle seuraavassa markkinapaniikissa, joka on odotetettavissa muutaman kuukauden sisään, pohja on aika varmasti siinä.

Suhdanteet eivät ole ennenkään olleet ikuisia

Kaikkien globaalien syklisten yhteinen ongelma on kauppasota, joka luo pysyvää epävarmuutta. Sen nopea ratkeaminen ei ole ilmeistä - ellei kiire aja Trumpin loiventamaan oleellisesti linjaansa.

Painetta ainakin riittää: Intelligencer-lehden teettämässä gallupissa Trumpin suosio ei rittäisi voittoon kymmenessä hänen viime vaalin voitto-osavaltiossa. Moni niistä on teollisuus- tai maatalousvaltainen taloudeltaan, siis kauppasodasta kärsiviä.

Kiinan elvytystoimetkin vaikuttavat globaaliin suhdanteeseen, joskaan eivät poista kauppasodan epävarmuuspisteitä. Elvytyksen vaikutukset voivat siten levitä aika rajallisesti toimialasta riippuen.

Eivät suhdanteet kuitenkaan ole ennenkään ikuisesti kestäneet. Vaikka juuri eurooppalaisen autoteollisuuden tekniset indikaattorit viittaavat jo vahvasti suhdannekäänteeseen.

Siitä kuten Wärtsilästä ja lukuisista yhtiöistä ja markkinatilanteista lisää Pörssihaukassa, jonka maksullisesta sisällöstä tämä juttu on koottu.

https://porssihaukka.fi/

Kommentit

Comment: 

fifty fifty vastaus otsikkoosi.

Kun katsotaan viimeisen 10v kehitystä: https://financials.morningstar.com/ratios/r.html?t=wrtbf

niin ei se nyt itkua aiheuta, mutta ei myöskään riemunkiljahduksia. LV ja tulos eivät ole vieläkään päässeet vuoden 2007 tasoille. "Kilpailija" Alfa Laval pärjää kuitenkin paremmin.

Osake ei edelleenkään ole erityisen halpa; P/FCF on 16. Se on melko korkea firmalle, joka ei ole kyennyt kasvamaan, ja jonka tulevaisuus ei näytä kasvun mielessä mitenkään ruusuiselta.

Maailmantalouden syke on muuttunut radikaalisti finanssikriisin jälkeen ja olisin nyt erittäin tarkka sen suhteen mihin lähtisin sijoittamaan. Kasvu on heikkoa, korot alhaalla ja protektionismi tulee vahvistumaan. Sanoisin, että tämä johtuu pitkälti demografisista "ongelmista", kun työikäisten ihmisten kasvu hyytyy koko ajan ja lähiaikoina tämän joukon määrä tulee jopa laskemaan. Esim. Kiinan työntekijöiden määrä tulee piikkaamaan ~10v päästä. Tämä johtaa kasvun tyrehtymiseen ja kun kasvua ei ole, kysyntä heikkenee, mikä johtaa lopulta protektionistisiin toimiin.

Mitä tämä tarkoittaa sitten sijoittajalle? Sitä, että sijoita pelkästään sekulaarisista trendistä hyötyviin firmoihin. Suomessa tällaisia ei taida olla kuin Orion, mutta jenkeistä ja Kiinasta niitä löytyy oikein runsaasti. Sekulaarisia trendejä ovat teknologia, terveydenhoitoala ja tuottavuus.

Kun kasvu hyytyy demografisten syiden takia yritykset keskittävät huomionsa toiminnan tehostamiseen (=kulut alas). Tämä onnistuu enimmäkseen teknologialla. Ihmistyön kustannusinflaatio tulee kasvamaan kun samalla teknologian kustannus laskee vaikka sen tehokkuus lisääntyy ekspotentiaalisesti. Software, cloud, 5G, IoT, AI/ML, AR/VR, automaatio ovat teknologia-alan sekulaarisia trendejä. Näittä palveluita/tuotteita voidaan tarjota yli "rajojen" joten niiden käyttö ei ole niin alttiina protektionismille.

Terveydenhoitoala on demografisen muutoksen takia itsestäänselvyys, kun vanhojen ihmisten määrä kasvaa. Periaatteessa life science, med tech ja lääkefirmat ovat ne kiinnostavimmat. Poliittiset riskit ovat kuitenkin läsnä, etenkin kun terveydenhoitokulutt/bkt tulevat kasvamaan liian isoiksi.

Myös yritykset, jotka kykenevät parantamaan fyysistä tuottavuutta, tulevat olemaan tulevaisuuden voittajia.

Wärtsilän tapauksessa en näe yhtään selkeää sekulaarista trendiä, joka mahdollistaisi sen kasvua. Päinvastoin, 10v päästä Wärre saattaa olla tuloksen näkökulmasta edelleen 60-80c hujakoilla, eli itse en siihen koskisi. Ilman kasvua et ole mitään ja sen takia on tärkeää sijoittaa yrityksiin, jotka kykenevät kasvamaan. Sekulaariset trendit auttavat tässä paljon, koska silloin ei tarvitse kilpailla markkinaosuudesta, vaan kasvava kakku riittää kaikille.

Itse olen erittäin kiinnostunut esim. CRM, XLNX, TMO, ANSS, SYK, MA ym. kaltaisista firmoista. Hiukan huvittavaa on, että suurin osa suomalaisista tuulipukusijoittajista nyrpistää nenäänsä kyseisille osakkeille todeten ne liian kalliiksi ja sittten ostaa pää märkänä kansanosake Nordeaa, koska osinko. Sijoittaminen ei ole peräpeiliin katsomista vaan tulevaisuuden ennakointia ja tämän takia pysyisin aikana kaukana suomalaisista osakkeista, koska kasvua ei ole näkyvissä nolla kasvun markkinoilla.

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Comment: 

Arviosi voi pitää kutinsa, joskaan en herkästi tee kovin laaja-alaisia makroanalyyseja yrityksiä arviodessani. Ne saattavat sisältää paljon virheitä, kun monet yksityiskohdat elävät ajan myötä ja muutenkin, mitä mutkikkaampi yhtälö, sen varmemmin joku osa siitä pettää.

Väestön ikääntyminen esimerkiksi luo tietysti kysyntää terveydenhuoltopalveluille, mutta onko niille maksajia? Työkykynsä menettäneet ja eläkeläiset eivät kasvata kakkua, josta kulut maksetaan. 

Kuten olen aiemmin sanonut, en pidä Wärtsilää erikoisena yhtiönä, mutta on se vakaa ollut aiemmin. Ja kun suomalaiset edelleen ovat kiinnostuneita juuri suomalaisista yhtiöistä, niin senkin vuoksi Wärreen olen tarttunut. Sykliseen sijoittamiseen se on passannut ainakin tähän asti mukavasti.

Comment: 

tapauksessa tuotto on kasvu+osinko+valuaation muutos, eli 0%+6%+0%.

Esim. yllä mainitun CRM:n tapauksessa tuotto on 20%+0%-5%.

Mutta eihän "kalliisiin" jenkkifirmoihin voi suomalainen tuulipukusijoittaja laittaa rahaa, koska home country bias. En tuota kyllä ymmärrä.

P.S. eikös Seppo Saariokin juuri myynyt kaikkinSuomi osakkeensa Orionia lukuunottamatta, koska tajusi suomalaisten firmojen olevan digitalisaatiossa peränpitäjiä.

Comment: 

Tuulitukan uudelleenvalinta ratkaisee paljon. On selvää, että kyseessä on vastuuton ja pahasti narsistinen henkilö. Jos valitaan uudelleen, hänen ei tarvitse välittää uudelleen valinnasta. Tällöin kauppasota euroopan ja usa:n välillä hyvin todennäköinen. Voi tulla pitkä 4 vuotta.

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Comment: 

Tällä haavaa ei Trumpin kohdalla hääviltä näytä, mutta vuosi on politiikassa ikuisuus. Joten tuota riskiä ei voi vähätellä.

Kyllähän talous kaikenlaisia esteitä kykenee adaptoimaan, mutta kauppasodan pitkittyminen olisi varmasti viheliäistä.

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Comment: 

Olen siitä aivan samaa mieltä. Toisaalta sykliseen sijoittamiseen, joka on yksi Pörssihaukan segmenteistä, ihan ok vaihtoehtoja löytyy.

Wärre on siihen ainakin ennen vanhaan soveltunut, vaikka parempiakin on. Mutta nykyisellä osingolla se on perinteisesti ollut sykliseen sijoittamiseen passeli, koska on se noususuhdanteessa sitten petrannut, ja vallankin osake, joka suomalaisittain tapaa tulla ylihintaiseksi vaihtoehtojen kapeuden vuoksi.

Pörssihaukan suosituskohteista noin neljännes on suomalaisia, joten kotimaisiin kohteisiin juuttumisesta ei voi syyttää. 

Comment: 

Jos Wärrre on vaan ok tai ei ehkä nyt sitäkään, kun tarpoo pahemmin ku vuosiin.

Comment: 

Atlas Copco. Laadukkaampi kuin KONE.

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Comment: 

Atlas kuuluu Pörssihaukan suositusosakkeisiin, ja siitä kuten kaikista on erillinen kaupan ajoitussuositus viikottain, eli ostaako vai odottaa, vai kenties ottaa voitto pois.

Kurssikehitykseltää tähän asti paras on ollut rakennusyhtiö JM, jota olen Piksussakin käsitellyt. Nousua takana 50% sivuston avaamisesta asti. On volatiili osake, mutta saakin aikanaan voiton lunastamissuosituksen, jahka sen aika on, kuten kaikki sykliset suositusosakkeet.

Kiintoisaa sinänsä, että lähes yhtä rajuja nousuja ovat tehneet muutamat Pörssihaukan täysin defensiiviset tai eivät ainakaan sykliset osinko-osakkeet. Ne olivat vain railakkaasti alihintaisia - eivät enää. 

Uusia päteviä on aina tarjolla. Ylihintaisetkin valuvat aikanaan taas alhintaisiksi, kun Mr Market pomppii lauman mukana. 

Comment: 

Parempaa ja halvempaa tietoa saat ruotsalaisista osakkeista tuosta https://www.privataaffarer.se/borsguiden/analyser 

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Comment: 

Tuossa listassa pisti silmään ensimmäiseksi Wihlborgin saama suositusmuutos pidä aiemmin, nyt osta

Olen omistanut Wihlborgia vuosia, ja on sinänsä loistava yhtiö, mutta nyt kallis ja ylikuumentunut

Siitä vaan ostoksille

Kyllä minäkin sitä suosittelen, jahka hinta on taas kohdallaan

Comment: 

Kun noita oon seuraillut niin milloin nousee ja laskee tavoitehinnat, yksi sanoo yhtä toinen toista, työlästä on sekin ja salkkua pitäis vekslata yhtenään, milläs noistakin selvää otat

Comment: 

Tuossa https://finance.yahoo.com/quote/MMM/analysis?p=MMM  on 15 analyytikon näkemys 3M:stä, jota Jukka 17 a on täällä suositellut ja Heikki Ikonen peesannut. Kuka haluaa ennemmin uskoa pahaista nimimerkkiä tai työtöntä toimittajaa tarvitsee vahvan lääkityksen. 

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Comment: 

Perushyvä yhtiö kyllä mutta suhdanne rassaa TA:n mukaan edelleen.

Mitäs jos ottaisit itse jotain rohkaisevaa lääkitystä, niin uskaltaisit kuseskella toisten ylläpitämille sivuille ihan omalla nimelläsi. 

Comment: 

Mitäs jos Heikki Ikonen ja itsensä idiootiksi myöntämä Jukka 17 a siirtäisivät keskustelunsa sille suurenmoiselle Pörssikana sivustolle.

Mekanismi on kovin läpinäkyvä. Ensin kysytyään mites toi osake ja sitten Heikki Ikonen selostaa pitkät pärinät oman sivustonsa suurenmoisuudesta.

Omasta nimestä: Jos Jukka 17 a kirjoittaa omalla nimellään, kyseessä on mamu.

Comment: 

pitikö valita sitten juuri se ainut hehkuttamani osake, joka on laskenut? Mites Atlas Copco, MSFT, DIS, WAT, TXN ym. on kehittyneet? Ihan kivasti kiitos. Entä mites heikosti Suomi on pärjännyt? Juuri niin heikosti kuin oletinkin.

P.S. Itse dumppasin 3M:t laitaan Q1 osarin jälkeen kun tajusin virheeni; ei ole kasvua eikä tule.

P.P.S. Mikään komenttini ei ole sijoitussuositus. Sehän pitäisi jokaisen vähä-älyisenkin tajuta.

Comment: 

Wärre saa sitä mitä on sohlaamisellaan tilannut. Talo täynnä Vice Presidenttejä mut hommat ei toimi. 

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Comment: 

Tuosta vielä niin Jukalle kuin muille, että erityisesti syklisten kanssa ei kannata antaa kummoista painoa lyhyen ajan kurssiliikkeille. Sykliset, parhaatkin, tulevat alas laskusuhdanteessa, kunnes se on ohi. Pohjaan osuminen on vaikeaa, mutta kannattaa sitä hakea. Jos siihen ei osu eli kurssi tulee vielä alas, niin ei se suuri munaus ole, jos ajoitus ei ole aivan pielessä.

Paljon pahempaa on ostaa osakkeita ylihintaan. Aikansa ne ihastuttavat, kun kurssi vielä jatkaa vähän ylemmäs, mutta ennen pitkää virheensä kyllä tajuaa. Jos siinä on saanut ihailla muutaman kuukauden kurssinousua niin se on amatöörimäinen riemu.

Esimerkiksi Wärtsilä oli vielä vuosi sitten konsensuksen suositusyhtiö. Nyt kun suhdanne rassaa ja kurssi heiluu rajusti, se ei sitä enää ole. Mutta jos Wärre on vähänkään entinen yhtiö, mikä ei toki ole varmaa mutta vielä todennäköistä, nämä ajat ovat ostoaikoja.

Mm analyytkkotalojemme kai seuratuin Nordea nosti Wärren mallisalkkuunsa parinkympin hinnalla, kun näkymät olivat hyvät. Taisi kurssi vielä muutaman kuukauden noustakin.

Osakekurssien kehitystä ei kannata syynätä lyhyellä aikajänteellä. Pohjia hakemalla, mitä itse teen, tulee lyhyen ajan huteja, mutta pitkällä aikavälillä se on oikea tie.

Ja jos odottaa tulosten oleellista korjautumista on varmasti myöhässä juuri syklisten kanssa. Suhdanteet ovat nopeita, ja markkinat ennakoivat niitä kyllä tehokkaasti ison rahan voimin.

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.