Trump paineessa, kaupparauha häämöttää

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Kauppasoturi Trumpille tulee jo kiire äänestäjien hermostuessa

Viikon poliittinen uutinen on, että Trumpin ydintiimi ajaa voimalla sopimusta Kiinan kanssa tullien purkamiseksi. Kuten Pörssihaukan jutussa on eritelty, se voi olla Trump eikä Kiina jolle tulee kiire. Mikä pohjaa kauppasodan ratkeamista.

Trumpin lupaus Kiinan pikatyrmäyksestä on paljastunut isotteluksi. Vaaleihin on enää vuosi, Yhdysvaltojen kotimaiset investoinnit ovat olleet laskussa vuoden alusta asti. Kauppasota käy jo monen amerikkalaisen hermoon ja kukkaroon, varsinkin jos tullit toteutuvat täysimääräisenä.

Jos ilmeisesti jo pohjannut työttömyys vielä lähtee nousuun, Trump on helisemässä. Työttömyys voi nousta varsin nopeasti, ja teollisuushan ui Yhdysvalloissakin jo syvällä. Kuluttajat ja palvelut pitävät paatin toistaiseksi pinnalla.

 

Työttömyys on USA:ssa historiallisen alhaalla, mutta se osaa nousta äkkiä

Trumpin suosio on hiipunut tuoreen gallupin mukaan kesän mittaan, eikä se sitä ennenkään kummoinen ollut. Se selittää hänen hermoilunsa. Trump potki taas ulos yhden avainpelaajansa, ulkopoliittisen neuvonantajan John Boltonin, ja on rähissyt jopa meteorologeille. Paineita riittää.

Amerikkalaisten enemmistö ei arvosta Trumpin toimia, joten paine kasvaa

Trumpin arvaamattomuus ja epäluotettavuus on pysyvä epävarmuustekijä, mutta hänen on aika pakko saada rauha Kiinan kanssa. Kauppasodan päättyminen olisi tietenkin aivan keskeistä suhdanteen vahvistumiselle.

Kiina ja sykliset jo kovassa nousussa

Markkinoilla ainakin odotukset kohentuvat voimakkaasti, vaikka yleinen tunnelma on laskusuhdanteen pohjamutien tapaan ankea ja pessimistinen. Ennusteita lasketaan, irtisanomiset hallitsevat uutisia, poliitikot näyttävät hapanta naamaa.

Mutta markkinoilla tunnelma onkin toinen. Esimerkiksi Shanghain pörssi ja Eurostoxx50 ovat tulleet ylös elokuun alusta lähes kymmenen prosenttia. Pörssihaukan arvio keskipitkän treindin taitteesta osui kohtalaisen hyvin.

Nimenomaan sykliset yhtiöt ovat olleet lennossa, myös Helsingin pörssissä. Pörssihaukan teknisen arvion mukaan monen laskumarkkina on jo pulkassa, eli pohjat eivät enää syvene, vaikka ne kenties testataan seuraavassa markkinapaniikissa.

Se ei kuitenkaan ole ihan hetkeen edessä ilman isoja yllätyksiä. Muuan herra Trump toki osaa niitä järjestää, mutta kuten sanottu, talouden ja äänestäjien paine hänenkin on otettava huomioon. Kiina on osoittautunut kovemmaksi palaksi kuin hän odotti.

Aineisto on lyhennelmä sijoittajasivusto Pörssihaukan materiaalista:

https://porssihaukka.fi/

Kommentit

Käyttäjän Tommi Taavila kuva

Comment: 

Se, että kiinalaiset pitävät Trumpia epäluotettavana on varmaan totta. Onhan hän narsistinen, naisia vihaava valehtelija. Se mitä sen sijaan jätetään länsimaisessakin lehdistössä kertomatta on, että kiinalaisten valehtelu on käytännössä estänyt sopimuksen syntymisen. Jo edesmennyt diili joka oli 90-prosenttisesti ratkennutkin vedettiin Trumpin toimesta pois, kun kiinalaiset olivat yrittäneet jättää IP-oikeuksien noudattamisen sopimuksen ulkopuolelle, vaikka siitä oli jo etukäteen sovittu. Sitäkään ei myös lähsimaisessa lehdistössä kerrota, että samojen oikeuksien noudattamatta jättäminen tuottaa vuosittaiset 200-300 miljardin tappiot Yhdysvaltalaisille yrityksille. Tämä on koko diilin avainkysymys. On kaikkien länsimaiden etu, että Kiina alkaa noudattamaan kansainvälisen kaupan sääntöjä joihin kuuluvat myös nuo IP-oikeudet. Haluatko sinä Heikki tosiaankin, että Trump tekee paskan sopimuksen eikä Kiina noudata jatkossakaan kansainvälisen kaupan sääntöjä, kuten on tehnyt jo pari vuosikymmentä kenenkään edes yrittämättä estää sitä?

Jopa George Soros joka pitää Trumpin hallintoa uhkana maailmalle tukee Trumpin Kiina-politiikkaa: 6 min -> 

https://www.youtube.com/watch?v=ECrwqeTtb0w

 

Comment: 

Kiina toimii väärin mm. Immateriaalioikeiuksia polkemalla, ja sitä mieltä ovat kaikki teollisuusmaat, ja minä myös. Ja toivottavasti tämä hoituu sopimuksen myötä.

Mutta Trumpin vaatimuksissa on kyse paljon muustakin, kuten vaatimus, että Kiinan on luovuttava hankkeestaan tulla omavaraiseksi ja johtavaksi maaksi monilla avainsektoreilla. Jos kyse on kilpailusääntöjen rikkomisesta niin vaatimus on oikeutettu, mutta Trumphan on puhdas protektionisti, ei yhteisten pelisääntöjen vaalija. Häntä ei kiinosta kuin toisten alistaminen.

Tällä tavallahan hän kohtelee EU:takin. Hän ajaa tulleja eurooppalaiselle teollisuudelle vain siksi, että amerikkalaiset ovat jääneet monella alalla jälkeen, ja ostavat mieluummin tuontituotteita. Terästullit kansallisuuden turvallisuuden varjolla oli tyrmistyttävän halpamainen temppu.

Syytökset euron manipuloinnista viennin veturiksi ovat yhtä naurettavia, mutta luultavasti Trump itsekin uskoo horinansa. Väite on naurettava jo siksi, että EKP ei toimi vain Saksan voimin. Saksalaiset jos ketkä sen tietävät, ja ovat siitä kiukkuisia.

Näistä syistä länsimaat eivät tue Trumpia, vaikka Kiinan suhteen yleensä ottaen ovatkin melko samaa mieltä. Trumpin tapa hoitaa asioita aloittamalla sota ennen neuvotteluja on huonoa politiikkaa, eikä sen tavoitteena ole länsimaiden tai globaalin talousjärjestelmän sujuva toiminta, vaan Yhdysvaltojen etu protektionismin keinoin.

Trumpia eivät kiinnosta yritysten oikeudet yleensä ottaen, vaan vain amerikkalaisten. Toivon Kiinan pelaavan jatkossa yhteisten sääntöjen mukaan, mutta sitä toivon myös Trumpilta. Tältä osin vastakkain on kaksi venkulaa.

Käyttäjän Tommi Taavila kuva

Comment: 

Niin, nyt on myös muistettava, että EU harrastaa protektionismia. Sillä on mm. korkeammat keskimääräiset tuontitullit Yhdysvaltalaistuotteille kuin Yhdysvalloilla on EU:n tuotteille ainakin kun kyse on teollisuudesta. Sinun pitäisi siis loogisesti ajatellen tuomita myös EU:n protektionismi. Lähde:

 

https://www.ft.com/content/4eb97d9e-1b17-11e9-9e64-d150b3105d21

 

Mitä Kiinaan tulee niin se ei tule koskaan noudattamaan pelisääntöjä mikäli niiden rikkomisesta on enemmän hyötyä kuin noudattamisesta. Tämä on toiveajattelua ja siksi on hyvä, että edes joku yrittää tehdä jotain. Mitä Trumpin Yhdysvallat ensin politiikkaan tulee niin samaa tekee Kiinakin. Kiina on siirtymässä koko ajan lähemmäksi totalitarismia. Ja mitä enemmän se saa valtaa maapallon asioihin sitä enemmän se käyttää vaikutusvaltaansa omien etujen ajamiseen välittämättä muista maista. Ei sitä kiinnosta tippaakaan muiden maiden etu. Valitettavasti maailmalla on vain kaksi vaihtoehtoa joko kannattaa Yhdysvaltalais-keskeistä tai Kiina-keskeistä maailmaa tällä vuosisadalla. Jokainen saa omasta puolestaan kannattaa kumman tahansa maan ykköspaikkaa. Minä valitsen Yhdysvallat, vaikka Trump on vallassa. Todellisia vaihtoehtoja ei ole, vaikka mieluiten valitsisin tasa-arvoisen maailman. 

 

Comment: 

Sitä varten ovat olemassa sopimukset ja sopimuspohjaiset järjestelmät. Tuomitsen kaikki sopimusten rikkojat, koska sopimusvaraiset yhteiskunnat ja järjestelmät ovat ne jotka toimivat.

Rusinanpoimijoita tietysti riittää, mutta sitä varten on oltava säännöt ja niiden kontrolli. EU sentään kannattaa niitä, Trump ei. Kiina on kannattavinaan ainakin, vaikka käytännössä puheet ja teot ovat mitä sattuu.

En todellakaan ole naiivi Kiinan suhteen, vuosikymmenien kansainvälisen politiikan toimittajan kokemuksella. Kiina on valitettavasti edennyt väärään suuntaan Xin aikana, syvemmälle autoritaaariseksi yhteiskunnaksi.

Ajatusta kaksinapaisesta maailmasta en allekirjoita. Kylmän sodan ajoista tilanne on muuttunut kuitenkin onneksi paljon. Kiina ja Yhdysvallat ovat nyt supervaltoja, mutta niin on myös EU, joskaan ei sotilaallisesti. Taloudellisesti kyllä, ja on sillä poliittistakin painoa, joskaan ei osaa sitä oikein käyttää sisäisten kähinöidensä vuoksi.

Jos Kiinasta ja Yhdysvalloista olisi valittava, ottaisin toki minäkin jälkimmäisen. Ei Trumpkaan ikuinen ole, joten odotan perinteisen lännen vielä syntyvän uudestaan, jahka valta vaihtuu.

Vastakkainasettelujahan maailmassa näkyy riittävän jatkossakin, mutta itse valitsen sen leirin, joka kannattaa osapuilleen niitä arvoja, joiden varaan EU on rakennettu: demokratia, oikeusvaltio, toisten kunnioitus. Yhdysvallat on joukkoon pääpiirteissään kuulunut, kovastikin vielä Obaman aikana, ja oletan sen kelkkaansa kääntävän Trumpin jälkeen tähän suuntaan. Toivon ainakin.

Ja tuohon porukkaan on ainakin ajoittain tullut lisääkin väkeä, viime aikoina tosin virta on valitettavasti vienyt enemmän toiseen suuntaan.

Comment: 

Wall Street Journalin juttu ei aukea kuin tilaajille, mutta ilmeisesti Soros keskittyy paljolti Huaweihin. En osaa sanoa aiheesta mitään sen suhteen, tekeekö Huawei jotain laitonta. En yllättyisi sinänsä, kiinalaiset ja suuryhtiöt yleensäkään eivät ole enkeleitä.

Toisaalta Euroopassa Huaweihin ei kohdistu samanlaisia syytöksiä, jonkin sortin epäilyksiä kyllä siellä täällä ainakin. Mutta nähdäkseni kyse on tässäkin ennen kaikkea teknologiasodasta, jossa ei ole tavoitteenakaan yhteisten sääntöjen luominen ja noudattaminen.

Trump ei sellaisesta piittaa, hän haluaa hajottaa kaikki senluonteiset järjestelmät WTO:sta alkaen. Hän haluaa pitää amerikkalaisten ylivoiman keinoista piittaamatta, aivan kuten suojeli terästulleilla rapistunutta kotisektoriaan, ja ajaa tuontiautoille tullimuuria.

Vaikea hurrata tuollaiselle kaverille katsomossa, vaikka ei Kiinakaan tarinan sankari ole.

Comment: 

Se piti sanoa, että en todellakaan toivo Kiinan vaikutusvallan kasvua, mutta en näe sille sikäli vaihtoehtoa, että se on maailman väkirikkain maa ja kohta suurin talous. Sille emme mitään voi, eikä Trumpkaan sitä kykene muuksi muuttamaan sodillaan. Sehän niiden tavoite on, kylmän sodan tapaan.

Mutta vaikka Kiinan vaikutusvalta kasvaa, ei se maailmaa tule valloittamaan. Ei Yhdysvaltojenkaan valta sen laatuista ole ollut, vaikka se Neuvostoliiton kaaduttua jäi ainoaksi supervallaksi. Ihan sotilaallisella tasolla saimme maistaa supervallan potentiaalin rajat niin Afganistanissa kuin Irakissa.

Kiina on itsekäs kuten kaikki valtiot. Mutta Kiinan valta ei kasva rajattomaksi. Ja se sentään ymmärtää mm taloudessa yhteistyön merkityksen.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.