Korkomarkkinat uskovat taantuman lirkuttelevan USA:ta

Käyttäjän Kai Nyman kuva

USA:n korkokäyrä on kääntynyt laskevaksi ja korkomarkkinat hinnoittelevat nyt viiden vuoden taantuman tai lähes taantuman.

Korkosijoittajat uskovat, että USA:n keskuspankki elvyttää seuraavan viiden vuoden ajan pudottamalla lyhyet korot 0%..0.5%  tietämille. Tämä tarkoittaa lähes taantumaa tai taantumaa, joka pakottaa keskuspankin elvytykseen.

Suomen pankin Wilhelm Stjernwall on Suomen Pankin "Euro ja talous" lehden blogissaan analysoinut käänteiseen korkokäyrään liittyvää problematiikkaa perustuen New York FED:n teettämään tutkimukseen "Term premia: models and some stylised facts".

Tämän artikkelin käsitys poikkeaa tuon tutkimuksen antamasta. Käytämme seuraavaa aikapreemion määritelmää:

Pitkiin korkoihin sijoittava haluaa aina riskipreemion suhteessa siihen, mitä lyhyisiin korkoihin sijoittava tulee (oletettavasti) tuona aikana saamaan. Aikapreemio perustuu siihen että kun sitoo rahansa pitkäksi aikaa, aiheutuu pitkästä aikaperiodista riskiä. Inflaatio voi käynnistyä,  korot voivat nousta ja velallinen voi tehdä konkurssin. Tämä riskipreemio on aina olemassa ja se on positiivinen ja riippuu taloustilanteen epävarmuudesta. Epävarmuus on nyt kasvanut ja aikaan liittyvä riskipreemio on siis nyt aiempaa, esimerkiksi vuosi sitten vallinnutta tilannetta, suurempi.

Kun käytämme tätä aikapreemion määritelmää, niin voimme päätellä, että korkosijoittajat uskovat, että viittä vuotta lyhyemmät korot painuvat melko nopealla aikataululla puolen prosentin tietämille tai lähelle nollaa ja pysyvät siellä usean vuoden ajan. USA tulee siis kamppailemaan taantumaa vastaan. Kukaan ei tietenkään tiedä pystyykö USA välttämään taantuman, mutta korkomarkkinat uskovat, että taantumaa vastaan joudutaan taistelemaan. 

Tuo mainittu tutkimus "Term premia: models and some stylised facts". käyttää erilaista aikapreemion käsitettä ja päätyy siihen että sijoittajat uskovat lyhyiden korkojen pysyvän parin prosentin yläpuolella. Luulen että tutkimus on poliittisvaikutteisesti tehty. New York:n FED ei voi edes akateemisiksi kutsumissaan tutkimusraporteissaan päätyä siihen, että korkomarkkinat hinnoittelisivat taantuman tuloa. Se olisi poliittisesti epätarkoituksenmukaista.

 

Kommentit

Comment: 

Miksiköhän Suomen Pankki on mennyt vipuun ja julkaissut tuon mainitun (oudon) tutkimuksen antaman käsityksen ja antanut sille tällä tavalla Suomen Pankin hyväksymisen. 

Olisikohan niin että Suomen Pankilla on sama tarkoitusperä kuin kollegoillaan USA:ssa? Suomen Pankki kaunistelee taantumaa enteileviä viestejä.

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Comment: 

Olen yllättynyt. Suomen pankki ei ole yleensä, toisin kuin amerikkalaiset kollegansa, levitellyt propagandistisia viestejä. Olisikohan tämä joku satunnainen kömmähdys. 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.