Veikkauksen monopoli, mainonta ja tulospalkkiojärjestelmä

Käyttäjän Johannes Hidén kuva

Veikkaus on viime viikkoina kerännyt negatiivista mediahuomiota ja ihan aiheellisesti. Syynä on ollut sen harjoittama mainonta, joka on ollut hyvin kyseenalaista varsinkin Veikkauksen oletetun yhteiskunnallisen tarkoituksen huomioiden. Tällaisissa tilanteissa syntyy tietysti helposti ajatuksia myös koko monopoliyhtiön perusteltavuudesta.

Veikkauksen vuonna 2016 käyttöön ottama logo

Veikkauksen asemaa voi perustella kai ennen kaikkea kahdella tavalla:

 1. Vastuullisuus peliriippuvuuden minimoimisessa.
 2. Pelibisneksen tuottojen pysyminen paremmin Suomessa sekä niiden ohjaaminen yleishyödyllisiin tarkoituksiin.

Molemmat ovat hyviä perusteluja - ainakin niin kauan kuin ne toteutuvat. Jälkimmäinen kohta luultavasti pitää ainakin jossain määrin kutinsa, mutta siinä on se ongelma, että se ei sellaisenaan taitaisi kelvata Euroopan Unionille. EU on nimittäin myöntänyt Suomelle poikkeusluvan pelimonopolin säilyttämiseksi, mutta perustelu sille on ollut nimenomaan kohdassa 1. Kuinka hyvin se toteutuu?

Veikkauksen tikunnokkaan nostaneissa mainoksissa vastuullisuus ei ainakaan ole ollut läsnä, kun  niissä psykologin vastaanotolla psykologi kehottaa "totouttamaan" haluja raviradalla ja Kenon pelaamisen vihjattiin kuuluvan tavallisiin päivärutiineihin siinä missä kahvin juomisenkin. Herää kysymys, miksi ja millä tavoin Veikkauksen on ylipäätään perusteltua mainostaa pelejään? Eikö mainoksien keihäänkärjen pitäisi olla vain Veikkauksen varsinaisten tavoitteiden ajamisessa? Eikö mainokset siis voisi rajoittua siihen, että

 1. Kerrotaan Veikkauksen olevan vastuullinen toimija ja muistutetaan asiakkaita myös peliriippuvuuden vaaroista. (tämänsuuntaisesti tehdäänkin esim. tässä Veikkauksen mainoksessa: Urheiluauto )
 2. Tuodaan esille se, mitä Veikkauksen tuotoilla saadaan aikaan nimenomaan suomalaisessa yhteiskunnassa.

Tällainen valistaminen ja informointi voi olla hyödyllistä, mutta sen sijaan erilaisten pelien mainostamiselle on hankala nähdä perusteluja vastuullisuuden näkökulmasta, vaikka se tehtäisiinkin paremmalla maulla kuin nyt kohun aiheuttaneissa mainoksissa. Pelaamaan haluavat kyllä löytävät pelit muutenkin, ja yleishyödyllisiin tarkoituksiin menevät rahatkin ovat helposti vain tulonsiirtoja vähävaraisilta peliongelmaisilta muille, joten ei tuota rahavirtaa tarvitsisi tieten tahtoen kasvattaa.

Mainonnan ohella yksi kysymys on pelien yleinen saatavuus ja näkyvyys. Tämä koskee erityisesti joka puolella näkyviä peliautomaatteja. Onpahan laitteita ollut ilmeisesti vanhusten palvelutaloissakin (kts. Twiitti)! Vielä kolme vuotta sittenhän näitä pyöritti Raha-automaattiyhdistys RAY, mutta kun nyt myös nämä pyörivät Veikkauksen katon alla, lienee paikallaan kysyä, onko tällaiselle perusteluja?

Kokonaan oma, ja mahdollisesti perustavanlaatuinenkin lukunsa on sitten se, miten mielekästä valtion vastuullisuutta painottavalla monopoliyhtiöllä on olla tulospalkkioita, jotka pohjautuvat mm. yhtiön tulokseen ja pelaamisen kasvuun. Toki kriteereinä on ollut mukana ilmeisesti myös tunnistautuvan pelaamisen osuus pelikatteesta, mikä kai voi edistää vastuullisemman pelaamisen hallitsemista, mutta olisiko muilta osin syytä kehittää palkitsemisjärjestelmää suuntaan, jossa tekijöinä ei olisi niinkään Veikkauksen bisneksen kasvu, vaan tavalla tai toisella mitattu ongelmapelaamisen vähentyminen?

No, näemmä tällaista onkin nyt parin päivän takaisen uutisen mukaan suunnitteilla, sillä Veikkaus on perustamassa "eettisen neuvoston" (kts. Ylen juttu), joka myös muuttaisi tulospalkkiojärjestelmää. Ainakin linkatun jutun perusteella vastuullisuusmittari tulisi kuitenkin pikemminkin lisänä palkitsemisjärjestelmään, ei niinkään sen perustaksi. Voi kysyä, onko erityisestä monopoliasemasta nauttivalla vastuullisuuden periaatteeseen nojaavalla valtion yhtiöllä perusteltua olla tulospalkkiossa lainkaan bisneksen kasvuun pohjautuvia kriteereitä.

Kommentit

Comment: 

Veikkaus Oy:n toimintaa käsittelevät lait löytyvät täältä:

Ei taida kaavailtu eettinen neuvostot auttaa kun lain määrittelmä Veikkauksen tehtävä sisältää ristiriidan:

 1. Pitää saada ihmiset pelaamaan ja pelit tuottamaan
 2. Pitää saada ihmiset pelaamaan vähemmän ja vähentää peliriippuvuutta

On vähän niin kuin Alkon tehtävä:

 1. PItää saada mahdollisimman suuri tuotto alkoholijuomien juomisesta 
 2. Pitää vähentää alkoholin haittoja ja siis alkoholin juomista mahdollisimman paljon.

Ohjausmalli on kummassakin tapauksessa väärä. Parempi olisi jos alkoholille ja peleille olisi kummallekin asianmukainen haittavero ja mahdolliset mainostuskiellot. Yritykset saisivat sitten tarjota pelejä näiden sääntöjen puitteissa ja alkoholiliikkeet (siis myös monopolin ulkopuoliset) saisivat myydä alkoholia sen kun kerkiävät kunhan tekevät sen sääntöjen puitteissa.

Vaikea uskoa että kumpaankaan tulee kuitenkaan korjausta. Sekä Alkon että Veikkauksen hallintoneuvostoista, hallituksista ja eettisistä neuvostoista riittää eläkevirkoja poliitikoille. Ei poliitikot itseltään etuisuuksia vapaaehtoisesti poista kun kerran pääsevät itse päättämään. 

 

 

 

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Comment: 

Veikkauksen hallituksen pitäisi valvoa että veikkauksen johdon insentiivit ja toiminta noudattavat arpajaislakia ja toiminta muutenkin lakia.

Mutta kun ei ole oikein toiminut, niin on tarvittu hallintoneuvosto, joka valvoo hallitusta että se hoitaisi tehtävänsä. 

Mutta kun ei sekään ole oikein toiminut niin nyt perustetaan eettinen neuvosto valvomaan että eettisetkin asiat muistetaan hoitaa.

Näistä kaikista poliitikkojen neuvostoista pitäisi varmaan perustaa organisoitu liitto, jota voisi kutsua neuvostojen liitoksi, siis lyhyesti Neuvostoliitto. 

Se tässä on hyvää, että poliittisille päättäjille riittää virkoja.

Täällä on lisää tietoa:

Veikkauksen hallitus: https://www.veikkaus.fi/fi/yritys#!/yritystietoa/organisaatio/hallitus

Veikkauksen hallintoneuvosto:  https://www.veikkaus.fi/fi/yritys#!/yritystietoa/organisaatio/hallintone...

 

 

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
 • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

 • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.