Heinäkuu oli ennusteen mukainen

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

OMX25 pysyi vaivatta markkinahaarukassa kuten Pörssihaukka ounasteli kuukausi sitten.

Pörssihaukka arvioi kuukausi sitten, että kesäkuun vahvan nousun jälkeen pörsseissä on vuorossa laskukuukausi teknisin ja historiallisin perustein. Näin kävi. Kutinsa piti myös viikon takainen arvio nousuviikon jälkeisestä laskuviikosta.

Kesämarkkinan taika pitää. Vahvat nousevat keskipitkät trendit eivät siihen kuulu. Markkinahaarukoissa sahaaminen on tavallista, kuten osaltaan todisti havaintokappaleena toiminut kotimaisten suuryhtiöiden OMX25. Se ei päässyt kuin haistamaan markkinahaarukan 4000 pisteen rajan ylitystä, mutta kiskaisi jo sen alalaitaan noin 3800 pisteeseen.

Syyksi voidaan selittää Fedin odotuksia varovampi koronlasku ja kirsikaksi kakkuun Donald Trumpin uudet tuontitullit Kiinalle. Ja tietysti tällä kaikella on merkityksensä. Mutta loppupäästään voimakas laskeva keskipitkä trendi on silti aivan perinteistä vuodenajan markkinadynamiikkaa – uutisista riippumatta.

Olen aiemminkin todennut, että vaikkapa keskuspankkien päätöksiin suhtaudutaan markkinoilla päällisin puolin aivan miten sattuu. Fedin ensimmäinen koronlasku vuosikymmeneen kiskaisi indeksejä alas. Syyksi tulkittiin kovemmat odotukset.

Selitys on toki ilmeinen. Mutta mitään automaattista logiikka tässä ei ole, vaan sijoittajien reaktiot riippuvat aina odotusten ohella markkinatilanteesta. Päällä oli Pörssihaukan odotuksen mukainen laskeva keskipitkä trendi. Ne tapaavat toteuttaa itsensä ulkoisista tekijöistä riippumatta. Tietoisuus siitä on yksi Pörssihaukan olemassaolon keskeisiä syitä.

Uutiset tulkitaan markkinatilanteesta riippuen eri tavoin

Tällaisessa markkinapsykologisessa tilanteessa reaktio olisi luultavasti ollut aivan sama Fedin päätöksestä riippumatta. Koron reippaampi lasku viittaisi odotettua ilkeämpiin suhdannenäkymiin ja perustelisi panikoimisen. Keskupankkien päätökset kuten kaiken muunkin voi tulkita miten haluaa. Sitä markkinoilla tapahtuu jatkuvalla syötöllä.

Trumpin kauppasodan kiihdyttäminen on tietysti kiistatta ikävä realiteetti, varsinkin kun neuvottelujen odoteltiin jo etenevän. Mutta tällaiseenkin käänteeseen suhtaudutaan eri voimakkuudella markkinatilanteesta riippuen.

Nyt volatiliteetti oli jo valmiiksi nousussa, joten Trumpin veto osui herkkään hetkeen. Poliittiset käänteet kuuluvat vaikeimmin ennakoitaviin, mutta teknisen analyysin kannalta markkinatilanteessa ei ole sinänsä mitään yllättävää.

Volatiliteetin näin vahva ponkaisu tuli hiukan etuajassa, mutta olihan tässä toki oikeaa reaalitaloudellista dramatiikkaa Fedin ja Trumpin ansiosta. Päivätason indikaattorit ovat jo aika tapissa, joten odotan pahimman hermoilun asettuvan viimeistään ensi viikon puolivälissä.

Pahin volapiikki vasta edessä

Kuumeisempi kysymys on pidemmän aikavälin odote. Olen jo jonkin aikaa arvioinut perinteisen syysmyrskyn aika ilmeiseksi, ja siltä se yhä vaikuttaa. VIX:in viikkoindikaattorit vasta lähtivät ylöspäin tässä hermoilupiikissä aiheuttaen aivan mukavan myyntipaniikin, jolloin perinteiseen tapaan valtaosa osakkeista sukeltaa.

Kun VIX koukkii 20 pisteen tienoilla tai yli kuten nyt, ostopaikkoja aukeaa kaksin käsin. Mutta vielä reippaampi volapiikki iskee indikaattorien mukaan vasta tuonnempana. Silloin ovat perinteisesti kaikki keskeiset oskillaattorit katossa.

VIX:in kunnon piikki on viikko-oskillaattoreiden mukaan vasta edessä.

Sinne riittää vielä matkaa, joskin hetki saattaa olla ajallisesti lähempänä kuin vielä vähän aika sitten oletin. Klassinen myrskysesonki syksykin on toki jo ovella, vaikka ulkona vielä lämmintäkin piisaa.

Kauppasota on tietysti viheliäinen rako, mutta se myös ajaa osakkeet ostohintoihin. Pitkäaikaisen sijoittajan on ostettava synkistelyn keskellä tai jätettävä sikseen. Riskejä on kaihdettava, mutta oikealla tavalla - välttämällä huonot sijoituskohteet.

Suotuisten tuulten odottaja maksaa aina liikaa, ja joutuu kokemaan kuitenkin ne huonot hetket, kuten tällaiset poliittiset myllerrykset. Niitä on vastassa loputon ketju.

Pahinta on odottaa suotuisia jaksoja eli kalliita osakkeita, ja myydä ne pelottavina hetkinä eli halvalla. Se on varma tapa päästä rahoistaan eroon. 

Juttu on tiivistelmä sijoitussivusto Pörssihaukan kaikille tällä kertaa avoimesta viikottaisesta markkinakatsauksesta:

https://porssihaukka.fi/


Vastaa

Kommentit

Käyttäjän Tommi Taavila kuva

Comment: 

Kauppasodan merkitystä pörssikursseille ylikorostetaan jatkuvasti markkinoiden "puhuvien päiden" toimesta, vaikka ei sillä ole merkitystä kuin hyvin lyhytaikaisissa heilahteluissa. Kiinalaisille tuotteille on määrätty tuontitulleja mitättömät hieman yli 60 miljardia ja mahdollisesti seuraavat tullit ovat yhteensä 30 miljardia. S&P500-indeksin markkina-arvo on noin 24000 miljardia. Tuontitullit ovat tuosta siis noin 0.4%:ia. 

Todelliset tekijät, jotka heiluttavat pörssikursseja ovat korot, verot ja korkeat voitot. Viimeiset ovat hyvin korkeat alustatalouden eli vähäisten työntekijämäärien ja pääomavaatimusten vuoksi. 

 

Comment: 

Eivät tullit itsessään tosiaan vielä valtava ongelma ole, mutta sekin riippuu mistä vinkkelistä katsoo. Joillekinhan ne ovat, jos kohdistuvat pahasti. Asiaa kun voi ja pitää katsoa muustakin kuin US-indeksien kannalta, tai kuka tietysti mitenkin.

Mutta kauppasodan luoma epävarmuus on kyllä aito haitta, joka näkyy jo monien mm Pörssihaukankin suositusyhtiöiden numeroissa. Kyse ei ole vain pörssikursseista vaan heikentyneistä liikevaihdoista ja tuloksista. Jotka toki vaikuttavat pörssikurssiinkin. 

Comment: 

Eli nykyinen droppi siis loppuisi ihan parin päivän sisään, mutta hiukan syvemmälle tiputaan syksyn aikana.

Tuo olisi toivottavaa, koska muutama target melko lähellä: Xilinx (100$), Becton & Dickinson (230$) ja Alphabet (1974$).

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Comment: 

Kiitosta vaan, 

noista kaksi ensimmäistä kyllä tulee targetiin sanoisin TA:n mukaan, mutta kaikki osakkeet eivät kulje indeksien mukana. Sen takia Pörssihaukasa on jokaiselle osakkeelle erikseen omat suosituksensa, jotka päivittyvät viikottain, ainakin.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.