Suomen matkailu kasvaa – Lomamökin vuokraamisesta lisätuloja?

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Kotimaan matkailun suosio kasvaa lähes lineaarisesti ilmastonmuutostietoisuuden kanssa. Suomalaiset valitsevat yhä useammin lomakohteekseen Suomen, eivätkä enää lennä aina tilaisuuden tullen Thaimaahan tai Kanarian saarille.

Onko kotimaan matkailu sitten nykyään pelkkä ilmastoteko? Tuskinpa. Vaikka moni varmasti punnitsee matkakohteitaan myös ilmaston näkökulmasta, on selvää, että useimmat viettävät lomansa siellä, missä itse eniten tahtovat. Suomessa on upeita paikkoja ja moni meistä ”paikallisista” ei ole nähnyt niistä murto-osaakaan. Siksi on erittäin hienoa, että kiinnostus Suomesta lomakohteena kasvaa jatkuvasti.

Osaltaan kotimaan matkailu on myös muoti-ilmiö. Ennen oli cool käydä pakettimatkalla Etelä-Euroopassa, mutta nykyään voit saada suurimmat selkääntaputukset ympäristöystävällisestä vaellusreissusta kansallispuistoon, jossa ”hiljennyit metsän siimeksessä”.

Tutkimusten mukaan vuonna 2002 vain 34 % vastaajista kertoi matkustavansa kotimaassa, kun taas 2017 vastaava oli jopa 75 % (Lähde: Tilastokeskus: Vapaa-ajan tutkimukset). Saman lähteen mukaan lähes joka toinen kotimaan matkailija kertoi viettävän lomansa mökillä tai vapaa-ajan asunnolla.

Siellä missä on ihmisiä, on aina myös tienaamisen mahdollisuus. Matkailu maksaa aina - usein kotimaassa jopa enemmän -kuin esimerkiksi halvemmassa Aasian maassa sisältäen lennot. Tässä artikkelissa pohditaan, miten lomamökkiä vuokraamalla voisi ansaita lisätuloja. Mökkivuokrauksessa pätevät samat lainalaisuudet kuin asuntosijoittamisessa yleensäkin, mutta tietyt erikoisuudet on kuitenkin hyvä ottaa huomioon.

Mökkivuokraus tulonlähteenä

Yleinen korkotaso on juuri nyt nollassa. Itseasiassa se on negatiivinen, ja kääntynyt hiljattain kaikkia odotuksia vasten uudelleen laskuun. Mitä tämä tarkoittaa suomalaisen säästäjän näkökulmasta? Sitä, ettei pankkitililtä saa mitään tuottoa.

Inflaatio oli toukokuussa 2019 1,2 prosenttia, ja parasta 0,75% talletustilikorkoa tarjosi Bank Norwegian (Lähde: Tilastokeskus). Säästämällä siis parhaalle mahdolliselle talletustilille, rahojesi arvo hupenisi siitä huolimatta vuosittain muutaman prosentin kymmenyksen.

Mikäli haluat kovalla työllä ansaitut rahasi kasvamaan, niille on keksittävä jokin toinen sijoituskohde. Näitä ovat muun muassa osakkeet, rahastot, asunnot, metsä, vertaislainat ja raaka-aineet. Asuntokategoriassa loma-asunnot ovat sikäli mielenkiintoinen kohde, että niistä voi saada tuottojen lisäksi myös muuta iloa: nimittäin aitoja elämyksiä.

Lomamökin hinta, vuokra ja arvonnousupotentiaali ovat hyvin tapauskohtaisia, emmekä siitä syystä pureudu tässä numeroihin liian syvällisesti. Sanottakoon kuitenkin, että lomamökillä on hyvinkin mahdollista päästä 4-10% vuokratuottoihin.

Mikäli sijoituksessa on käytetty myös maltillisesti lainarahaa, oman pääoman tuotto voi nousta selkeästi edellä mainittua korkeammaksi.

Tuottoesimerkin alalaidan 4 prosenttia on sekin kelpo tuotto, ja voittaa räikeästi pankkitilitalletuksen. Ennen lomamökin ostoa sijoitukseen, kannattaa peruslaskut kuitenkin hallita hyvin.

Vuokatuotto saadaan karkeasti laskettua seuraavalla kaavalla: Vuokra-vastike (+muut juoksevat kulut) x 12 jaettuna kohteen hankintahinnalla x 100.

Esimerkki:

Mökin vuokra: 800€/kk.

Vastikkeet, vedet, jätehuolto, sähköt, verot, välityssivun komissiot, ym.: 350€/kk.

Hankintahinta: 120.000€

-> Vuokratuotto: 4,5%

Arvonnousua on mahdoton ennustaa, ja usein sijoittajat ottavatkin sen ”ilmaisena lounaana”, joka tulee vuokratuoton päälle, jos on tullakseen. Vuokratuottoja voit hahmotella eri muuttujilla helposti myös itse käyttämällä esimerkiksi seuraavaa vuokratuottolaskuria.

Tulonlähde vai ilmainen loma?

Mielenkiintoista mökkivuokrauksessa on se, että kohdetta voi käyttää lomailemiseen myös itse. Esimerkiksi Pohjois-Karjalalainen perhe, joka käyttää mökkiään vain kesäkuussa ja joskus jouluisin, voi vuokrata mökin tyhjät välit vaikkapa täällä. Ihmiset vuokraavat lomamökin usein lyhyeksi aikaa, ja ovat liikkeellä parhaaseen sesonkiin. Kesäisin, joulun aikaan ja hiihtolomilla tehdään vuokramökkien korkeimmat tuotot.

Jos pidät mökkeilystä ja tiedät varmasti, että tulet viettämään mökeillä paljon aikaa myös tulevaisuudessa, kannattaa oman lomamökin hankintaa ja osa-aikaisvuokrausta vakavasti ainakin harkita. Kuvitellaan, että haluat vuokrata mökin joka kesä yhdeksi kuukaudeksi.

Lomarengas.fi:n mökkejä selailtuani tulin arvioon, jonka mukaan lomamökki kuukaudeksi elokuussa maksaa keskivertolomakohteessa karkeasti noin 1000-3500€.

Sovitaan laskuesimerkkiä helpottaaksemme, että keskiarvo on 1500€. Paljonko olet maksanut mökkivuokria kymmenessä vuodessa? Kyllä, aivan oikein, 15.000€.

Entäpä jos omistatkin mökin itse, käytät sitä itse samaisen kuukauden, ja vuokraat sitä lopun aikaa välityssivuston kautta? Oletetaan, että keskiarvovuokra on edellisen esimerkkimme tavoin 800€/kk (sesongit kalliimpia ja täynnä, hiljaiset ajat halvempia ja pienempi käyttöaste). Oletetaan myös kulut samoiksi, eli 350€/kk.

Tekemällä näin, saat vuodessa 4950€ vuokratulot (800€-350€x11) ennen veroja ja saat bonuksena lomailla kohteessasi kuukauden ”ilmaiseksi”. Kerropas tuo kymmenellä, ja vertaa siihen, että maksaisit joka kesä sen 1500€ lomamökin vuokranantajallesi.

Esimerkki oli totta kai teoreettinen, mutta täysin mahdollinen. Entä mitä vastaamme sitten siihen, kun joku sanoo, että onhan se mökki pitänyt joskus ostaakin, miten esimerkissä huomioidaan hankintahinta? On selvää, että mökin hankinta maksaa, ja huoltotöitäkin täytyy tehdä. Muistutamme kuitenkin, että hyvällä paikalla sijaitseva mökki on suhteellisen turvallinen kohde makuuttaa rahojaan, ja hyvin todennäköisesti sen voi myydä joskus jopa kalliimmalla, kuin mitä itse siitä maksoi.

Asunto-, mökki- tai mikä tahansa sijoittaminen on tehokkaimmillaan pitkäjänteistä puuhaa, jossa hedelmät hyvistä valinnoista poimitaan vuosikymmenten kuluessa.

Vinkit vuokraukseen

Jos nyt innostuit mökkivuokrauksesta ja harkitset lomamökin hankkimista sijoituskäyttöön yhdessä tai porukalla (tai haluat ansaita lisätuloja jo omistamallasi mökillä), nappaa nämä ohjeet mukaan vuokranantajanurallesi:

1. Sijainti

- Muista, että lähes kaiken muun voi vaihtaa tai korjata, paitsi sijainnin. Mieti siis tarkkaan, sijaitseeko kohteesi paikassa, johon ihmiset löytävät vielä vuosienkin päästäkin. Hyvä sijainti ei automaattisesti ole suosittu hiihtokeskus tai muu vastaava. Mökkien kohdalla paljon merkitsevät myös ajoyhteydet suurista kaupungeista, veden läheisyys ja paikalliset palvelut. Mikä on sinun mökkisi sijainnillinen valttikortti?

2. Panosta kuviin

- Hyvät kuvat ovat avain netissä tehtyjen tilausten saamiseen. Investointi ammattivalokuvaajaan voi olla paras sijoituksesi koko prosessissa, harkitse sitä siis tosissasi.

3. Tee huoltosopimus (jos et asu lähellä)

- Jokaista siivousta ja avaintenluovutusta ei tarvitse tehdä itse. Varsinkin useamman kohteen omistajille muutama apukäsi mökin huollossa tulee todella tarpeeseen.

4. Varustelu

- Panosta erityisesti keittiötarvikkeisiin ja makuuhuoneiden varusteluun. Hyvä nyrkki sääntö on varustaa vuokramökki niin, että viihtyisit siinä myös itse.

5. Käytä vuokranvälittäjää

- Näkyvyys = asiakkaat. Mökkisi pitää näkyä ja kuulua, jotta vuokralaiset löytävät sen. Suosittelemme lämpimästi nettivälittäjän käyttämistä. Kulut voivat olla pienet suhteessa saatuihin tuloksiin ja nähtyyn vaivaan. Välityssivustot panostavat markkinointiin puolestasi, ja heillä on valmis verkkokalenteri, josta varaukset voidaan tehdä vaivatta ja nopeasti.

Suurimpia nettivälittäjiä ovat muun muassa Lomarengas, Booking, Airbnb ja Nettimökki.

 

Kuvan lähde: Pixabay

Artikkeli: 

Kommentit

Comment: 

Jaahas. Se on näemmä taas maanantai ja media lässyttää ilmastonmuutoksesta, koska ilmeisesti kuvittelee ihmisten olevan maanantaimorkkiksissaan jotenkin Gaia-jumalaa enemmän pelkäävällä ja syntejään katuvammalla päällä. Te olette kyllä NIIN ennalta arvattavan typeriä, ettei voi kuin väsyneesti hymähtää...

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.