Maailman tila, faktat vs mielikuvat

Käyttäjän Tommi Taavila kuva

Ihmiset keräävät mielikuvansa maailman tilansa monista lähteistä. Suuri osa ihmisistä uskoo olevansa hyvin kartalla siitä mitä maailmassa tapahtuu ja mihin suuntaan se kehittyy. Jo edesmennyt Hans Rosling kysyi tuhansilta ihmisiltä seuraavan tyyppisiä kysymyksiä, joilla voit testata omat tietosi:

 

Kysymykset:

 

 1. Kuinka suuri prosentti köyhissä maissa asuvista tytöistä suoritti peruskoulun?

  a) 20%, b) 40%, c) 60%

 2. Missä suurin osa maailman väestöstä asuu?

  a) köyhissä maissa, b) keskituloisissa maissa, c) rikkaissa maissa?

 3. Viimeisten 20:n vuoden aikana äärimmäisessä köyhyydessä elävien osuus on

  a) melkein tuplaantunut, b) pysynyt suunnileen samana, c) vähentynyt puoleen?

 4. Mikä on keskimääräinen odotettavissa olevan elinikä?

  a) 50vuotta, b) 60 vuotta, c) 70 vuotta?

 5. Tänään maailmassa on 2 miljardia lasta, kuinka monta niitä on 2100?

  a) 4 miljardia, b) 3 miljardia, c) 2 miljardia

 6. Väestö lisääntyy 4 miljardilla vuoteen 2100 mennessä, mikä on pääsyy?

  a) maailmassa on lisää lapsia, b) lisää 15-74 vuotiaita, c) lisää yli 74-vuotiaita

 7. Miten luonnonkatastrofien aiheuttamat kuolemat muuttuivat viimeisen 100:n vuoden aikana?

  a) tuplaantuivat, b) pysyivät suunnilleen samoina, c) vähentyivät alle puoleen?

 8. Kuinka moni maailman 1-vuotiaista on rokotettu jotain tautia vastaan?

  a) 20% b) 50% c) 80%

 9. Kuinka monta vuotta 30-vuotiaat naiset ovat keskimäärin käyneet koulua?

  a) 9 vuotta, b) 6 vuotta c) 3 vuotta

 10. Vuonna 1996 tiikerit, jättiläispandat ja sarvikuonot olivat kaikki vaarassa kuolla sukupuuttoon, kuinka moni niistä on edelleen samassa asemassa?

  a) 2, b) 1, c) 0

 11. Kuinka suurella osalla ihmisistä on mahdollisuus sähkön käyttöön?

  a) 20%, b) 50%, c) 80%

 12. Ilmastoasiantuntijat ennustavat, että seuraavien 100:n vuoden aikana maapallon keskilämpötila

  a) nousee, b) pysyy samana, c) laskee

 

Monet ovatkin lukeneet Roslingin kirjan Factfulness, Suomeksi faktojen maailma. Niille, jotka eivät sitä ole lukeneet on hyvä todeta, että tikkaa heittävät apinatkin saisivat enemmän oikeita vastauksia kuin enemmistö vastanneista. Itseasiassa tikkaa heittävät apinat osaisivat vastata paremmin kaikkiin muihin paitsi viimeiseen kysymykseen, johon vain yksi noin kahdestakymmenestä suomalaisesta vastaa väärin. Ei pidä olla kovin pettynyt mikäli ei pärjää apinoille. Edes nobelistit eivät pärjänneet niille Roslingin mukaan. Myöskään tavallisen ihmisen koulutustasolla ei ole ainakaan positiivista korrelaatiota oikein vastaamisen kanssa, koska korkeammin koulutettujen ihmisten vastaukset olivat jopa useammin väärin kuin vähemmän koulutettujen. Hälyttävintä kysymyksissä oli, että vain alle 10%:ia vastanneista pärjäsi paremmin kuin apinat eli saivat enemmän kuin kolmasosan vastauksista oikein. Suomalaiset vastasivat useimmiten väärin ensimmäiseen kysymykseen. Seuraavassa oikeat vastaukset:

 

1c, 2b, 3c, 4c, 5c, 6b, 7c, 8c, 9a, 10c, 11c, 12a

 

On tietysti selvää ettei osumatarkkuutesi edellämainittujen kysymysten suhteen kerro koko totuutta tietämyksestäsi maailman tilasta. Ketä tästä tietämättömyydestä pitäisi sitten syyttää? Peloilla huoraavia medioita ja niihin juttuja tekeviä toimittajia? Ei oikeastaan, koska toimittajat ovat ihan yhtä pihalla kuin muutkin. Mediat kyllä pysyvät pystyssä lähinnä negatiivisia asioita kertomalla mikä voi johtaa toimittajien keskittymiseen lähinnä negatiivisiin asioihin. Tosiasia, on että negatiiviset asiat jäävät paremmin ihmisten mieleen. Positiivisten asioiden määrän pitää olla merkittävästi suurempi, jotta ne jäävät negatiivisia asioita paremmin mieleen. Selviytymisvaistot toimivat vieläkin tehokkaasti, vaikka jatkuvia vaaratekijöitä ei ole ympäristössä. Toinen suuri syy on, että niin harva ihminen länsimaissa todella kohtaa ihmisiä köyhemmistä maista. Kokemuksia niiden maisten kansalaisista ja heidän todellisuudestaan on todellisuudessa harvalla.

 

Sanotaan, että monimutkaiseen ongelmaan ei voi antaa yksinkertaisia vastauksia. Pari nyrkkisääntöä on kuitenkin helppo sanoa tähänkin ongelmaan. Ensimmäiseksi, Suurin osa asioista menee koko ajan parempaan suuntaan kuin enemmistö uskoo. Toiseksi, negatiivisten asioiden seuraamisen lisäksi pitäisi aina etsiä positiiviset näkökulmat samoihin asioihin. Jälkimmäinen nyrkkisääntö toimii myös päinvastoin eli positiivisten näkökulmien lisäksi pitää etsiä myös vastakkaisia näkemyksiä.

 

Eipä muuta,

 

-Tommi T

Artikkeli: 

Kommentit

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Comment: 

Hyvä testi. Sain kyllä itse reilusti yli puolet oikein, vaikka taustaltani olen toimittaja -  toisaalta olen samaa mieltä, että media suosii aivan liikaa negatiivisia asioita, mihin on syynsä kyllä lukijoiden sensaatiota kaipaavalla kulutuskysynnälläkin aika vahvasti. Ja ylipäänsä joutavan hömpän kaipuulla, minkä takia asiajournalismi ja - journalistit ovat pulassa. Osaltaan sen takia muuten sijoittajasivustonkin perustin.

Maailma todella menee monessa asiassa eteenpäin. Yleinen surkuttelu kaiken pahentumisesta on vain niin yleistä, etteivät tuollaisen testin kehnot tulokset yllätä. Varsinkin Suomessa pessimismiä ja kaikesta valittamista pidetään viisauden ja syvällisyyden merkkinä. Sen lajin neroistahan meillä ei pula olekaan.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
 • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

 • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.