Suomen luonnon monimuotoisuus lisääntyy nopeasti ja kestävästi

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Kansainvälisen luontopaneelin (IPBES) kokoama raportti kertoo luonnon monimuotoisuuden maailmanlaajuisesta tilanteesta. Suomen Ympäristökeskus kartoittaa luonnon monimuotoisuuden tilaa Suomessa. Asiallista tutkimustietoa kokonaisuuden kehittymisestä ei kuitenkaan ole syntynyt. Olemme maalikkojen tekemien havaintojen varassa. Näiden perusteella Suomen luontoympäristön moninaisuus paranee tällä hetkellä nopeasti ja kestävästi.

Uusia elänlajeja tulee Suomeen nopeasti ja olemassa olevat voivat paremmin

Monet elänlajit olivat 1950- ja 1960 lukuun mennessä kuolleet sukupuuttoon laajoilta alueilta Suomessa. Ja nämä lajit kuten Hirvi, Metsäpeura, Saukko, Majava, Laulujoutsen, Merikotka, Merihanhi, Metsäkauris, Susi, Ahma, Karhu, Harmaahylje, Rusakko, Maakotka ja Ilves ovat nyt palanneet monille alueille.  Uusia lajeja kuten Supikoira, Piisami, Harmaahaikara, Kattohaikara, Kyhmyjoutsen, Minkki, Metsäkauris, Villisika, Kani ja Merimetso on saapunut maahamme luonut tänne itselleen kodin. 

Ekosysteemimme ovat moninaisempia ja terveempiä

Järvi ja merialueet ovat puhdistuneet. Ilman mukana tulee yhä vähemmän typpi- ja rikki- laskeutumia ja myös metsäluonto voi tämän seurauksena paremmin. Sellaiset herkät puhtauden indikaattorit kuten naava ovat palaamassa etelä-Suomen metisiin.

Metsän viimeistä luonnonmukaista vaihetta, metsäpaloa, ei voida ihmisten terveyden takia sallia. Hakkuut ovat korvanneet metsäpaloja ja voimme kiittää metsäteollisuuttamme metsäluontomme moninaisuuden säilymisestä.

Niittyä on Suomen teiden varsilla enemmän kuin koskaan ja niittykasvit kukoistavat teiden pientareilla. Soita tuhottiin 60- luvulla ojittamalla. Näistä ojituksista osa on kasvamassa umpeen ja etelä-Suomen epäonnistuneet ojitukset ovat palaamassa luonnon tilaan. 

Etelä-Suomen hemiboreaalinen sekametsätyyppi voittaa lämpenemisen seurauksena alaa. Hemiboreaalisen luontotyypin monimuotoisuus on huomattavaa verrattuna sen vähitellen syrjäyttämään kuusi- ja mänty- valtaiseen boreaaliseen ekotyyppiin.

Luontomme moninaisuuden paranemiseen ovat vaikuttaneet monet tekijät:

 • ympäristösäädökset jotka vähentävät lannoitteita, rikkipitoisten polttoaineiden käyttöä ja muita luonnolle haitallisia aineita
 • ihmisten urbanisoituminen ja sen seurauksena tapahtuva metsästyksen sekä kalastuksen väheneminen ammattina ja harrasteena
 • luonnonsuojelutoimet luonnonsuojelu- ja natura- alueilla
 • ilmaston lämpeneminen joka on tuonut uusia lajeja
 • metsäteollisuuden hakkuut, jotka luovat muuten synkkenevään ja yksipuolistuvaan metsään luonnon kannalta tärkeitä aukeita ja luonnonniittyjä
 • tienpito joka huolehtii tienvierusniityistä

 

 

Artikkeli: 

Kommentit

Comment: 

Ensin tuli mieleen, että kirjoituksessa on kyse vitsistä. Lopputulemaksi kuitenkin jäi, että kirjoittaja taisi olla nk. tosissaan. Jopa siinä määrin, että hän suurelta osin jopa uskoo kirjoituksensa väittämiin.

Comment: 

Voit esittää kirjoituksen väitteet kumoavat todisteet milloin tahansa.

Comment: 

Lienet kaupunkilaisia, jotka saa tietonsa median kautta? Itse olen 50v lähenevä mies, maaseudulta lähtöisin ja hoidan perintömetsiä ihmisistä tyhjentyvällä peräkylällä. Suuri osa lapsuusajan pelloista on metsittynyt. Ja isäni mukaan peltoja oli hänen lapsuudessaan vieläkin enemmän. Osa suo-ojista on kasvanut umpeen. Karhut, ilvekset ja sudet ovat palanneet kylän laitamille. Kyläläiset on pakotettu jätehuollon piiriin. He eivät enää heivaa jätteitään pihapiirin laidan tunkiolle/monttuun, niinkuin viime vuosisadat ovat tehneet. Soita ei niin vain enää saa kuivata, tai puroja ruopata vetävämmiksi. Osa tyhjenneen kylän asunnoista on täysin autioita ja metsät hoitamattomia. Lahopuuta ja iäkästä metsää löytyy. Ennen joka talossa metsästettiin tai vähintään kalastettiin. Nykyään saa riista olla paremmin rauhassa, joskin syvimmillä salomailla joku vanhapoika harrastaa vielä salametsästystä mitä kiljun keitolta selviää. Parin vuosikymmenen kuluttua katoaa tuokin kansanperinne. Ja hyvä niin.

Kyllä. Luonto on huomattavasti suojellumpaa ja monimuotoisempaa mitä viime vuosikymmeninä. Tämä on fakta. Poikkeuksena on toki jotkut kasvukeskusten reuna-alueet, jonne rakennetaan koko ajan lisää. Mutta tiiviit kasvukeskukset kasvaa juuri siitä syystä, että nämä harvaan asutetut peräkylät tyhjenee ja hukkuu metsään.

Comment: 

Artikkelissa on hyviä nostoja Suomessa tapahtuneesta positiivisesta kehityksestä. En näitä hyviä asioita kiistä ja ne kertovat mielestäni Suomesta yhteistkuntana ja suomalaisten arvoista, joissa luonto on tärkeässä roolissa.

Toisaalta näen itse, että on tapahtumassa monenlaista kehitystä yhtä aikaa. Hiljattain mm. Ylen uutisissa nostettiin esiin lukuisien lajien häviäminen Suomesta tai jopa täysi sukupuutto lähitulevaisuudessa. En tätä uutista lähtisi kiistämään. Tilanne ei siis ole hyvä, vaikkakin artikkelissa nostetut hyvät asiat pitävät myös paikkansa.

Artikkelissa oli myös nostettu 'positiivisena' asiana uusien eläinljajien tulo Suomeen. Asia ei välttämättä ole näin. Vaikka lajien laajeneminen uusille alueille on osa luonnollista kehitystä, se voi myös kertoa ilmaston muutoksesta tai elintilan kapenemisesta jossain muualla. Se voi myös kertoa siitä, että tietty laji valtaa alaa muilta aiemmin Suomessa tyypillisiltä lajeilta.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
 • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

 • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.