Buffett:n sijoittajakirje 1989

Käyttäjän Jyrki Toivonen kuva

Warren Buffett:n sijoittajakirjeet sisältävät ajatonta sijoitusviisautta, joten niitä voi suositella kaikille sijoittajille. Tässä kirjoituksessa tutustutaan vuoden 1989 kirjeen sisältöön ja aiheena on:

  • Verojen maksun lykkääminen hyödyttää sekä verottajaa että sijoittajaa
  • Nollakuponkilainassa ei ole korkoa, mutta se antaa sijoittajalle tuottoa silti
  • EBITDAn kritisointi

Sijoittajakirjeet on vapaasti saatavilla Berkshire Hathaway:n kotisivuilta (http://www.berkshirehathaway.com/letters/letters.html). Kirjeet sisältävät normaalia vuosikertomustekstiä siitä, miten Berkshire Hathaway:llä meni kyseisenä vuonna. Mutta, kuten todettua, niin joukossa on myös ajatonta sijoitusviisautta.

Vuonna 1989

Inflaatio nousi edellisvuodesta ja oli Suomessa noin 6,6 prosenttia (1988: 6,5 %) ja USA:ssa 4,7 prosenttia (1988: 4,4 %).

Vuonna 1989 SP500 indeksi (osingot mukaan lukien) nousi +31,7 prosenttia. Berkshiren osakekohtainen oman pääoman (book value) arvo nousi +44,4 prosenttia ja osakekohtainen markkina-arvo nousi huimat +84,6 prosenttia. (Nämä luvut on poimittu vuoden 2018 kirjeen taulukosta).

Alkuvuosien sijoittajakirjeet ovat tekstimuotoisia, joten niihin ei voi tehdä sivunumeroviittauksia. Kirjeessä sanottuun viittaan ”Buffett toteaa/sanoo/kertoo/muistuttaa” ja vastaavilla ilmaisuilla. Muu teksti on omaa pohdintaa aiheesta.

Viivästetyt verot

Buffett nostaa esiin sen, että viivästetyt verot ovat hyvä asia myös verottajan kannalta. Tätä voi pohtia myös tulevan Osakesäästötilin muodossa, missä verojen maksu tulee ajankohtaiseksi vasta sitten, kun varoja nostetaan tililtä.

Oletetaan, että tulevien 20 vuoden aikana sijoittaja saa sijoituksilleen 10 prosentin vuotuista tuottoa. Tällöin 10 000 euron sijoitus kasvaisi noin 67 300 euroon. Voittoa syntyisi 57 300 euroa, josta menisi veroa 30/34 prosenttia eli noin 18 200 euroa. Sijoittajalla olisi aikajakson lopussa noin 49 000 euroa.

Mikäli veroa (30 %) menisi joka vuosi, niin silloin verokertymä olisi 12 300 euroa eli kolmanneksen vähemmän, kuin viivästettyjen verojen kohdalla. Lisäksi sijoittajan potti olisi kasvanut vain noin 38 700 euroon.

Eli verojen keräys joka vuosi heikensi sekä verottajan että sijoittajan lopullista tulosta.

Nollakuponkilaina

Berkshire laski liikkeelle noin 900 miljoonan dollarin nollakuponkilainan, jonka johdosta Buffett valoitti lainan ideaa.

Nollakuponkilainalle ei makseta vuotuista korkoa. Sen sijaan tuotto tulee siitä, että sijoittaja voi ostaa lainan alennuksella. Esimerkiksi 10-vuotisen ja 10 000 euron arvoisen nollakuponkilainan, joka tarjoaisi 5 prosentin tuottoa hinnaksi tulisi 6 139 euroa.

Ostamalla lainan nyt 6 139 eurolla sijoittaja saisi 10 vuoden kuluttua 10 000 euroa. Tämä vastaisi 5 prosentin vuotuista tuottoa (6 139 * 1,05^10 = 10 000).

Nollakuponkilainan hyötynä on se, että sijoittaja saa koko sijoitetulle summalla sekä koroille 5 prosentin vuotuista tuottoa. Perinteisessä lainassa vuotuiset korot altistuvat uudelleensijoitusriskille. Sijoittaja ei välttämättä pystyisi sijoittamaan korkotuottojaan 5 prosentin korolla.

Buffett toteaa, että yritykselle nollakuponkilaina on siitä hyvä, ettei vuotuisia korkokuluja tarvitse maksaa laina-aikana. Tällöin myös hoitamattomista koroista ei synny maksuhäiriöitä eikä default-riskiä. Uutta lainaa voidaan hakea muutaman vuoden välein, sillä yhtiön lainanhoitokyky on ollut hyvä. Tämä toki houkuttelee heikompiakin yrityksiä lainamarkkinoille, joten korkosijoittajan tulee olla tarkkana.

EBITDA

Buffett on useaan kertaan kritisoinut Wall Streetin EBITDA-luvun käyttöä, missä tulosta tarkastellaan ennen poistoja (DA-tekijä). EBITDA-luku oli tullut suosituksi luvuksi 80-luvulla, jolla Buffettin mielestä yritetään parantaa yhtiöiden tuloksentekokykyä, jotta yritysten olisi helpompi saada osake-/lainasijoittajia. Hänen mielestä oli harhaanjohtavaa ajatella, ettei poistot ole oikeita kuluja. Siis sellaisia kuluja, joista ei syntyisi kassasta maksua.

Toki on kirjanpidollisesti niin, ettei poistot aiheuta kassasta maksua, mutta lähes identtisellä summalla tehdään kuitenkin ylläpito- eli capex-investointeja.

Jos yrityksessä on 30 työntekijää ja jokaiselle ostetaan tasaisesti uusi tietokone 3 vuoden välein eli keskimäärin 10 tietokonetta per vuosi. Jos hankinnat kirjataan taseeseen ja näistä (taseessa olevasta 30 tietokoneesta) tehdään 33 prosentin vuotuiset poistot, niin poistojen summa vastaa aika tarkasti 10 uuden tietokoneen ostoon käytettävää summaa. Tietokoneiden kohdalla uuden koneen hinta voi laskea vuodesta toiseen, mutta jonkin toisen yhtiön tarvitseman koneen ja laitteen kohdalla tilanne voi olla toinen.

Pointti on, että vaikka poistoista ei suoranaisesti synny rahavirtavaikutusta, niin yritys todennäköisesti tekee investointeja järjestelmiinsä, mitkä kirjataan tuloslaskelman sijaan taseeseen. Näin EBITDA:n käyttö antaa liian ruusuisen kuvan yhtiön tuloksentekokyvystä.

Sijoittajakirjeen voi lukea kokonaisuudessaan täältä (englanniksi):
http://www.berkshirehathaway.com/letters/1989.html


Tämä kirjoitus on lyhennetty versio kirjoituksesta, joka on alunperin julkaistu Talousmentor.com blogissa:
https://talousmentor.com/2019/04/19/buffettn-sijoittajakirje-1989/

Artikkeli: 

Kommentit

Comment: 

Hauska idea ottaa käsittelyyn vanhan mestarin vanhoja sijoittajakirjeitä! Vanhat lainalaisuudet eivät muutu, oli tilanne mikä tahansa. Näistä on välillä hyvä muistuttaa meitä lukijoitakin :)

https://miesnurkka.blogspot.com/

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.