Kova brexit väistyy!

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Britannian brexit-prosessi näyttää edelleen suurelta sähellykseltä, mutta pinnan alla tilanne on paljon parempi, jos politiikan lainalaisuudet lainkaan toimivat. Routa on ajamassa porsaan kotiin.

Tilanne on toki kaoottisuudessaan yhä absurdi. Pääministeri Theresa May houkuttelee parlamentaarikkoja oman sopimusluonnoksensa taakse lupaamalla erota heti sen hyväksymisen jälkeen. Omanlaisensa poliittisen taiteen ennätys sekin – ei vain taida moinenkaan temppu kääntää enemmistöä luonnoksen taakse.

Toinen ironinen ennätys demokratiassa on, että parlamentti kaappasi eroprosessin suoraan käsiinsä, koska hallitus jäpitti itsepintaisesti paikallaan uusintavaalien pelossa. Se on demokraattinen vallankumous perustuslain sallimalla tavalla: parlamentti ottaa itselleen kuuluvan vallan kyvyttömältä hallitukselta!

Outo näytelmä. Mutta juuri se valaa optimismia.

Brittiparlamentti äänesti itse laatimistaan vaihtoehdoista löytääkseen mallin, joka voisi kerätä taakseen enemmistön. Sellaista ei vielä löytynyt, mutta tulokset pohjaavat optimismia, toisin kuin monet kommentaattorit tulkitsevat.

Vaikka yksikään kilpailevista ehdotuksista ei saanut enemmistöä, muutamat eivät siitä kovin kauas jääneet. Se on hyvä merkki.

Politiikalle on ominaista, että tiukassa paikassa ratkaisut löytyvät, sikäli kun niiden puuttuminen johtaisi katastrofiin. Ja sehän on tilanne briteillä.

Sopimukseton ero olisi taloudellinen itsemurha, jonka parlamentti jo torjui aiemmin enemmistöllään. Tahto on olemassa, joten joku vaihtoehto survotaan läpi.

Lähimmäs enemmistöä ylsi ehdotus Britannian liittymisestä EU:n kanssa tulliliittoon. Veikkaan sen luovan pohjan lopullisen enemmistön saavalle mallille.

Tietysti ehdoista on vielä sovittava EU:n kanssa jatkoajalla, mutta vaikea uskoa, etteikö ratkaisu pääpiirteissään unionille kelpaisi. 

Britit ovat selkä seinää vasten. Epäonnistumisen hinta on maltillisten tiedossa.

Juttu on on tiivistelmä sijoittajasivusto Pörssihaukassa julkaistusta artikkelista, joka on vapaasti luettavissa osoitteessa:

https://porssihaukka.fi/

Kommentit

Comment: 

Todennäköisesti sitten pörssit kiittää kun britit saavat äänestettyä tulliliiton puolesta!

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Comment: 

Varmasti tietää hyvää, mutta luulenpa että kursseissa on jo aika lailla oletettu näin käyvän - kun brexit ei lopulta tuon enempää ole viskellyt.

Hyvä juttu joka tapauksessa, sikäli kun noin käy. Pitäisi tosi outona, jos eivät nyt saa sovittua, kun ovat jo siihen suuntaan menneet parlamentin omalla aktiivisuudella.

Comment: 

Heikkiä varmaan kyrsiä päivittäin kun osakkeet vain nousevat ja hän on ennustellut uutta laskua jo helmikuusta alkaen. Aika paljon olisi rahaa jäänyt tienaamatta jos Heikkiä olisi kuunnellut.

Comment: 

Aika paljon olisi rahaa jäänyt tienaamatta jos Heikkiä olisi kuunnellut ymmärtämättä kuulemaansa.

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Comment: 

Samaa ihmettelin minäkin Nimettömän - kuinka ollakaan - kohdalla, että taitaa olla vastaanottajassa vika, ei lähettimessä.

On siellä muuten jo reippaita pudotuksiakin jo tullut yhtiätasolla. Nokia on jo samalla tasolla kuin vuodenvaihteessa, metsäyhtiöt lähes, Wärtsilä kävi vuoden pohjan kopsaamassa pari päivää sitten, samoin Outokumpu, Nordea (osinkokin huomioituna). Siis näistä kotimaisista suosikkiosakkeista.

OMX on nyt tulossa lujaa alas, kun osinkojarru poistui. Dow Jones ei ole tehnyt uusia ennätyksiä helmikuun jälkeen. Nikkei, joka usein indikoi muiden indeksien liikkeitä etukäteen, teki huiput jo kuukausi sitten.

Hitaasti on kp-käänne tullut, mutta se ei sinänsä yllätä, vahvaa kp-trendiä odotinkin jo vuodenvaihteessa - kun muut huusivat paniikkia ja myymään osakkeita ja ostamaan tilalle bondeja.

Tässä vaiheessa pitkää trendiä kp-trendit liikkuvat hitaasti. Mutta ne liikkuvat, kuten ennenkin.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.