Korkoero povaa taantumaa Yhdysvaltoihin

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Yhdysvaltojen lyhyiden ja pitkien valtionlainojen korkotuoton välinen ero on alimmillaan sitten vuoden 2007 eli hiukan ennen finanssikriisiä. Kolmen kuukauden lainalle saa saman korkotuoton kuin kymmenen vuoden paperille. Ero käväisi jopa miinuksella hetkellisesti, ja saattaa se tietysti upota vielä syvemmälle pakkasen puolelle. Se on teknisen analyysin perusteella odotettavaakin.

Korkoero kuvaa talouden eri aikaväleihin kohdistuvia odotuksia. Lyhyet korot heijastavat rahapolitiikan tilannetta, pitkät korot inflaatio- ja kasvuodotuksia.

Normaalisti lyhyiden ja pitkien korkojen välillä on reilu kuilu. Nyt se on kadonnut.

Korkoero on tutkimusten mukaan kaikkein luotettavin suhdanneindikaattori. Ja nyt se povaa taantumaa.

Maailmansodan jälkeen jokaista Yhdysvaltojen taantumaa on edeltänyt korkoeron katoaminen. Vain kerran 1960-luvulla se ei johtanut taantumaan, laskusuhdanteeseen kuitenkin.

Korkomarkkina ei osta Fedin optimismia

Käytännössä korkoero on vielä nollatasossa, mutta sekin on riittänyt tavallisesti taantuman tuloon. Ja vaikka varsinainen taantuma jäisi hipaisuksi, pörssit saattavat sakata silti reippaasti. Niin on käynyt viime vuosina korkoeron kadottua.

Korkoero on lähestynyt nollaa jo pitkään, mutta viikon lopulla se tapahtui. Yhdysvaltojen keskuspankki Fed ei löyhännyt rahapolitiikkaa tuoreessa kokouksessaan, kuten markkinat olivat selvästi povanneet syksyn pörssirytinän jälkeen. 

Mutta Fed ei odotuksiin vastannut. Se näkee talouden yhä kasvavan. Korkomarkkinan näkemys on paljon pessimistisempi.

Historia ei aina toista itseään, mutta niin usein kuitenkin, että aika paljon sen varaan kannattaa laskea. Korkoero on ollut erittäin luotettava suhdanneindikaattori vuosikymmenet.

Markkinat hermostuivat Fedin päätöksen jälkeen. Tuskin aiheetta.

 

Juttu on tiivistelmä artikkelista, joka on havainnollistavine grafiikkoineen vapaasti luettavissa sijoittajasivusto Pörssihaukassa.

https://porssihaukka.fi/

 

Kommentit

Comment: 

Kiitos tiivistelmästä!

Paljon on merkkejä  ilmassa että jonkinlainen taantuma olisi tulossa ihan lähiaikoina.

 

Comment: 

tämä hinnoiteltiin jo viime joulukuun romahduksessa. Tällä hetkellä hinnoitellaan jo parempia näkymiä ja kauppasopua.

P.S. TÄMÄ on se "virallinen" taantumaidikaattori: https://fred.stlouisfed.org/series/T10Y2Y ja se ei ole vielä miinuksella. Eli nousua saattaa olla vielä 1-2v edessä.

P.P.S. Osakkeiden laskua vieläkin odotellessa. Viime torstaina salkku puhkaisi uudet ATH:t.

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Comment: 

Makron perusteella sijoittamista en suosittele, mutta onhan tässä sen suhteen ikäviä merkkejä tosiaan. Ostopaikkoja ne kuitenkin tarjoavat.

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Comment: 

Viime joulukuun romahduksessa ei vielä tätä hinnoiteltu. Korot nousivat sen jälkeen kuten osakkeet, ja nyt ne ovat taas laskussa.

Se on makuasia, onko tuo 2 v vs 10 v korkoero se "oikea". Siitä on monenlaista näkemystä. Mutta aika matala tuokin on?

Lasku tulee vielä. Jos siinä välissä salkku tekee nousuja kuten on tehnyt minulla ja kaikilla, niin mitä sillä sen kanssa on tekemistä. Ostopaikkojahan minä saalistan.

Vaikkapa tuo Disney jota olet vaaninut on on aika hyvin laskussa. Ja tulee vielä alemmas. Kannattaa katsoa koska ostelee. Se on Pörssihaukan yksi keskeinen liikeidea.

https://www.google.com/search?q=dis+sotdkc%27&rlz=1C1GCEA_enFI834FI834&oq=dis+sotdkc%27&aqs=chrome..69i57j0l5.2221j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Comment: 

Viime joulukuussa markkinat hinnoittelivat Kiinan talouden selkeää hidastumista kuten näkee korkokäyrästä: https://www.cnbc.com/quotes/?symbol=US10Y

Nyt näkymät hiukan parantuneet, joten osakkeet nousevat.

P.S. Markkinoita ei kiinnosta taantuma tai lama. Hintoja ohjaa kasvukäyrän muutokset: jos kasvu tippuu 10%:sta 5%:iin, osakkeet tippuvat. Jos kasvu nousee -5%:sta 0%:n, osakkeet nousevat.

P.P.S. https://www.piksu.net/artikkeli/markkinakatsaus-trendit-hidastuvat-lasku...

"Kurssit voivat sahata näillä tasoilla vielä jonkun viikon. Edellisen laskumarkkinan lopussa 2016 kp-trendit kestivät reilusti toista kuukautta. Jos sama toistuu suurin piirtein, taitetta alas saa vielä odottaa, eihän joulusta ole vielä kuukauttakaan.

Wahlroosin tapaan en suurta nousuhuumaa odota vielä vähään aikaan, koska pitkät indikaattorit vasta valmistelevat kääntymistä alhaalta ylös. Sitä odotellessa markkinakehitys harvoin on vauhdikasta." -Lue: älä osta vielä, koska kohta tullaan alas. Menetetty nousu ~5%.

"Dollarin kp-trendi on joksikin aikaa tulossa ylös." -Dollari sahannut paikallaan.

Noh, nyt kun totesin näin, niin kohta tullaan alas niin, että tukka hulmuaa. Tsemiä kuitenkin sivustollesi. Itse en tule asiakkaaksi ennen kuin aikaisempi markkinaennusteesi toteutuu. So far, lukijat ovat jääneet todella pahasti noususta, kun joulukuussa olit sitä mieltä, että ei kannata ostaa.

Comment: 

Sanoin vuodenvaihteessa että nyt tulee yllättävän vahva kp-trendi ylös, kuten tulikin. Sen kesto on hiukan yllättänyt kyllä, enkä sanonut ettei kannata ostaa, odotin vain että vielä tullaan alaskin. Ja tullaankin, usko pois.

Nousujen huiput ovat vaikeimmin arvoitavia, koska ne ovat usein juuri tällaisia: hitaita ja pyöreitä. Sen takia tässä touhussa on osattava myös odottaa. Ja Pörssihaukan jäsenet myös tietävät miksi näin on teknisin perustein - kun olen sitä heille jo valaissut.

Vaikka Russell indeksi on nyt jo ihan samalla tasolla kuin helmikuun puolivälissä. ROK tammikuun tasolla. Disney samalla kuin joulukuun lopussa. Ja tulevat alemmas. Monet monet muut myös.

Jos osuisin taitteisiin 100% varmuudella en tarvitsisisi sivustoja tai muutakaan työtä.

Comment: 

Yllä on katsaus jossa todetaan: FED pelkää talouden hidastumista.

Alaspäin palstaa selatessa löytyi juttua että sp 500 olisi yli/ali -arvostusmittareiden mukaan 67%-127%

yliarvostettu!

Voihan nää kestää pitkäänkin,,, mutta,mutta, saattaa realisoituakin nopeasti!

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Comment: 

Niin se on, hintavia on yhä paljon enemmän kuin halpoja, on toki niitäkin onneksi.

SP500 P/E on yhä päälle 20. Teknot saattavat sitä nostaa suhteettomasti, mutta ei vaikka Amazonin paino koko indeksissä ole kuin jonkun prosentin.

https://www.multpl.com/s-p-500-pe-ratio

Ja ja tuo indikaattori kertoo, että noissa lukemissa ei ole tavattu ikuisesti notkua.

Lisää uusi kommentti

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.