Ilmastonsuojelun sietämätön vaikeus

Käyttäjän Tommi Taavila kuva

Kovasti vaalipaneeleissakin esillä ollut ilmastonmuutos ja sen vaikutukset herättävät paljon tunteita ja monet älykkäätkin ihmiset menettävät harkintakykynsä täysin. Liikkeellä on käsittämätön määrä väärää tietoa. Kyseessä on äärimmäisen monimutkainen asia. Sitä ei voi ymmärtää ilman pitkiä syy-seurausketjuja. Valitettavasti suurin osa ihmisistä pystyy käsittelemään lähinnä välittömiä seurauksia unohtaen todelliset syyt ja seurausten seuraukset. Ensiksi on syytä tehdä muutama muuttumaton perusasia selväksi:

 

 • Maapallo on enimmäkseen suljettu järjestelmä kasvihuonekaasujen näkökulmasta. Esimerkiksi hiilidioksidipäästöjen kotimaalla ei ole merkitystä. Hiilidioksiditonni saastuttaa maapalloa yhtä paljon Kiinassa kuin Suomessa tuotettuna.

 • Päästöjä tulee aina mitata koko elinkaarelta.

 • Ei ole olemassa päästöttömiä energian tuotantomuotoja. On olemassa vain vähä- ja suuripäästöisiä tuotantomuotoja.

 • Lähes kaikkien elävien olentojen pääenergianlähde on joko suoraan tai välillisesti auringonvalo.

 • Päästöjen määrää pitää arvioida myös siitä lähtökohdasta, että mitä tapahtuu muille päästöille. Esimerkiksi pitää miettiä lisäävätkö sähköautot muiden autojen päästöjä.

 

Mennään ensimmäisenä maapalloon suljettuna järjestelmänä. Kiinassa terästonnin tuottaminen aiheuttaa moninkertaisen määrän päästöjä Suomessa tuotettuun terästonniin verrattuna. Ilmaston kannalta on ekoteko valmistaa terästä Suomessa. EU haluaa toimia edelläkävijänä mm. tiukempien päästörajoitusten määräämisessä jäsenmailleen. Tämä on TYHMÄ idea mikäli vähentyneet kokonaispäästöt EU:ssa koko elinkaarelta tulevat olemaan pienempiä kuin mm. Kiinaan näiden rajoitusten vuoksi siirtyvässä teollisuudessa. Minulla on oma näkemykseni miten siinä käy, mutta todellisuus nähdään vasta näin tapahtuessa. Suosisin tässä tapauksessa mieluummin porkkanaa kuin keppiä.

 

Otetaan tähän väliin kysymys: Mikä energian tuotantotapa aiheuttaa vähiten päästöjä elinkaarensa aikana? Vinkkinä voin sanoa, että monet ”ympäristönsuojelijat” vastustavat tätä ideologisista syistä. Tämä on myös halvin, kun ottaa kaikki kustannukset huomioon. Kyseessä on tietysti ydinvoima joka on ollut viimeisten neljänkymmenen vuoden aikana mm. Kaliforniassa lähes puolet halvempaa kuin aurinko- ja tuulienergia. Syitä vähempipäästöisyyteen ovat mm. energian tuottamiseen vaaditun materiaalin energiatiheys ja ylivoimaisuus ydinvoimaloiden rakentamiseen vaadittavien muiden materiaalien, kuten teräksen, sementin tarpeessa verrattuna tuotannossa saatuihin teravattitunteihin. Tuuli- ja aurinkovoimalat vaativat myös paljon enemmän tilaa. Lisäksi on muistettava, että varsinkin aurinkopaneelit ovat täyttä ongelmajätettä käyttöikänsä loppuessa mm. lyijypitoisuutensa vuoksi. Ydinjätteet ovat toki vielä pahempaa tavaraa, mutta ne mahtuvat pieneen tilaan verrattuna muiden energiamuotojen jätteisiin.

 

Kotimaiset poliitikot ovat puhuneet mm. ravinnon verottamisesta hiilidioksidipäästöjen mukaan, mutta tämä asia on monimutkainen. Siihen vaikuttavat mm. ravinnon kasvattamisessa käytettyjen energiamuotojen päästöt, miten ravinto kuljetetaan tuotantopaikalta kuluttajalle, miten ruoka on pakattu, mitä päästöjä tuotantoeläimet aiheuttavat, jne. Kuljetusketjujen ja valmistuksen tuottamat päästöt vaikuttavat myös teollisuuden päästöihin. Monimutkaisimpien tuotteiden valmistuksessa kaikille osille ja niiden kokoonpanolle pitää laskea omat päästöt, jotta tiedetään kokonaispäästöt. Toisin sanoen, tehtävä on helvetin vaikea.

 

Koska auringonvalo on päästötön energiamuoto, sen hyödyntäminen ravinnontuotannossa pitää maksimoida. Suomalaiset tuotantoeläimet ruokitaan vähemmän auringonvaloa saavalla ravinnolla. Niiden ravinto aiheuttaa enemmän fossiilisten polttoaineiden tuottamia päästöjä kuin ulkomaisten tuotantoeläinten. Ulkomaisen lihan kokonaispäästöistä kuljetus vie vain pienen osan varsinkin mikäli kuljetus tapahtuu laivalla. Kysymys kuuluukin, että tuottaako kauempaa tuodun lihan kuljetus Suomeen enemmän hiilidioksidipäästöjä kuin mitä sen tuotanto aiheuttaa kotimaassa. Tähän ei ole helppo löytää vastausta, koska pitää käydä läpi molempien tuotanto- ja kulutusketjujen kaikki vaiheet. Minulla ei ole tästä kotimaista esimerkkiä, mutta esimerkiksi Uudesta seelannista tuotu lampaanliha aiheuttaa vain neljäsosan Englannissa tuotetun lampaanlihan kokonaispäästöistä. Tämä johtuu suuresta fossiilisen polttoaineen käytöstä Englannissa. Uudessa Seelannissa on enemmän aurinkoa ja suuri osa energiasta tuotetaan vesivoimalla. En tiedä mikä on totuus suomalaisen lihan osalta, mutta on lähes varmaa, että tarvitaan vähemmän energiantuotantoa vähemmän ulkomailta tuoduissa elintarvikkeissa.

 

Kuten nähdään niin kovin helppoa ei ole näitä syy-seuraussuhteita ymmärtää, joten tarvitsemme puolueettomia asiantuntijoita ottamaan asioista selvää. Poliitikkojen vaalihuutelut tulisi ehdottomasti sivuuttaa. Ne ovat enemmän ideologisia väittämiä kuin tieteeseen perustuvia faktoja. Vihreiden kanta ydinvoimaan on ehkä pahiten ideologisesti värittynyt mielipide. Faktoilla ei sen kanssa ole mitään tekemistä. Monet muut puolueet eivät ole sen parempia, mutta ei niistä sen enempää.

 

Lähteinä tässä kirjoituksessa olen käyttänyt mm. Tim Harfordin kirjaa Adapt ja Michael Shellenbergering Tedx-puhetta:

 

https://www.youtube.com/watch?v=N-yALPEpV4w

 

-Tommi T

Kommentit

Comment: 

Hyviä pointteja sinänsä. Mutta kuka kirjoittaisi edes joskus meistä ilmastohysteria-ahdistuneista? Koska jos näin jatketaan, on tien päässä täydellä varmuudella totalitäristinen pakkoyhteiskunta ilman vapauksia. Kuka täysjärkinen haluaa elää sellaisessa?

Ulkomaisten tiedotusvälineiden mukaan Intia avaa tänäkin vuonna yli 50 uutta hiilikaivosta perusvoimatuotantonsa tarpeisiin. Ja meillä hingutaan kansalaisvapauksien rankkoja rajoituksia, vaikkei edes suomalaisten totaalinen joukkoitsemurha saisi aikaan MITÄÄN mitattavissa olevia muutoksia mihinkään. Kyse onkin siis täysin järjettömästä hyvesignaloinnista ja moraaliposeerauksesta, jonka pidemmän ajan vaikutuksiin kuuluvat varmuudella mm. kansainvälistymisen ja EU-jäsenyyden romuttuminen, koska miksi olla avoin ja kansainvälinen, jos esimerkiksi matkustamaankaan ei de facto enää pääse?

Ja nämä lihansyöntikiellot sitten. Kuinka Suomi voi väittää enää olevansa vapaa länsimainen yhteiskunta, jos ja kun jopa ihmisten vapaus päättää itse omasta ruokavaliostaan mitätöidään? Ja eikö kukaan tosiaankaan ymmärrä, että tässa on tätä menoa kyse uuden fasismin noususta?

Käyttäjän Tommi Taavila kuva

Comment: 

Fasismi on lainausmerkeissä otsikossa, koska en tiedä miten se määritellään. Nykypäivänä "väärämieliset" joutuvat yleisen lynkkauksen kohteiksi muissakin asioissa kuin ilmastohysteriassa. Olet aivan oikeassa totalitarismin noususta Suomessa. Muissakin länsimaissa se on lisääntymässä. Lohdutukseksesi voin vain sanoa, että tämä menee ohi noin seuraavan 10 vuoden kuluessa. Elämme nyt 1930-luvun lopun kaltaisessa ajassa, jossa seurauksena on vähän ajan kuluttua iso kriisi. En tiedä millainen kriisi on tulossa, mutta Suomi voi selvitä vähemmällä kuin monet muut maat.

Comment: 

--- Uudesta seelannista tuotu lampaanliha aiheuttaa vain neljäsosan Englannissa tuotetun lampaanlihan kokonaispäästöistä. Tämä johtuu suuresta fossiilisen polttoaineen käytöstä Englannissa. Uudessa Seelannissa on enemmän aurinkoa ja suuri osa energiasta tuotetaan vesivoimalla----

Tämä on tärkeä pointti, koska päästöissä ei ole ainoa tekijä lainkaan kuljetus vaikka elintarpeiden kohdalla. Luonnonolot mm vaikuttavat oleellisesti siihen, onko mielekästä tuottaa jotain siellä tai täällä. Ei vain ekologisessa vaan myös taloudellisessa mielessä.

Uusi-Seelannin nurmethan eivät edes sovellu muuhun ruokatuotantoon. Ne ovat niittymaata, jota ei voi viljellä. Senkin takia kannattaa ostaa sikäläistä lihaa, jos sitä halvalla saa. Sikäli kun lihaa syö.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
 • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

 • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.