Yrityksiä tulee ja menee

Käyttäjän Tommi Taavila kuva

On tunnettu tosiasia, että suurin osa yrityksistä menee konkurssiin ensimmäisten elinvuosien aikana. On vähemmän tunnettu tosiasia kuinka hyvin pörssiin listautuneet yritykset pärjäävät. Kirjoituksessa keskityn enimmäkseen pörssiin listattujen yritysten kohtaloihin, mutta lopussa selvitän mitä yhteistä on yli 200 vuotta selviytyneillä yrityksillä. Tiedot ovat enimmäkseen Yhdysvalloista ja perustuvat Geoffrey Westin kirjan ”Scale” tietoihin, jotka on saatu Compustat tietokannasta. Osa tiedoista ovat hieman vanhentuneet ja ne perustuvat vuosien 1950 ja 2009 välisiin julkisesti noteerattuihin yrityksiin. Yrityksiä tietokannassa oli noin 28500. Tarkkoja tilastoja ei ole muista maista kuin Yhdysvalloista saatu pitkältä aikaväliltä.

 

Pörssistä on ”hävinnyt” vuosien 1950 ja 2009 välisenä aikana listatuista yrityksistä peräti 78%:ia. Häviämiseen on monia syitä:

 

 • 45%:ia kadonneista yrityksistä on seurauksia fuusioista tai ostotarjouksista.

 • 9%:ia meni konkurssiin tai likvidoitiin

 • 3%:ia yksityistettiin

 • 0.5%:ia meni pääomasijoittajille

 • 0.5%:ia divestoitiin

 • Loput hävisivät muista syistä, kuten nimenvaihtamisista. Tämä on merkittävä osa. Kirjassa ei valitettavasti käsitelty muita syitä tarkemmin.

 

Tilastoissa ei ole ennen vuotta 1950 listattuja yrityksiä, joten täysin kattava lista ei ole kyseessä. Itse olin yllättynyt siitä kuinka vähän yrityksiä meni konkurssiin. Edelliset tilastot eivät vielä kerro kaikkea, joten lisätään muutama tilastotieto. Noin puolet listatuista yrityksistä lähtee ensimmäisten kymmenen vuoden aikana pörssistä ja äärimmäisen harva selviää viisikymmentä vuotta. Parinkymmenen vuoden päästä listautumisesta ei ole kuin noin neljäsosa jäljellä. Tämä dynamiikka on pysynyt lähes samana jokaisena tilastoituna vuotena. Toimialakohtaisia vaihteluja ei myöskään ole. Ei ole merkitystä toimiiko yritys perusteollisuudessa tai teknologiateollisuudessa, kuluttajapalveluissa, jne. Nämä tilastot viittaisivat yhtäläisiin lainalaisuuksiin.

 

Edellisten tilastojen lisäksi Richard Foster McKinseylta on tutkinut vaihtuvuutta S&P 500-indeksissä pitkällä aikavälillä. Suurten yritysten pysymisaika indeksissä on lyhentynyt jatkuvasti vuosien 1958 ja 2014 välillä. Kun vuonna 1958 indeksissä olleen yrityksen odotettiin olevan listalla keskimäärin peräti 61 vuotta niin vuonna 2014 odotusarvo oli enää 18 vuotta. Se miten näihin lukuihin on päädytty on epäselvää. Kirjassa mainittiin vain, että näihin arvioihin on käytetty ”selviytymisanalyysia”. En tiedä mitä se tarkalleen ottaen tarkoittaa. Todennäköisesti odotusarvot pienenevät entisestään nykyisessä maailmassa. Nämä luvut kertovat siitä kuinka vaikeaa on tehdä pitkän aikavälin sijoituksia. Yritysten keskimääräinen elinikä on matala sijoittajan näkökulmasta. Äärimmäisen harvat yritykset selviävät satavuotiaiksi. Elinikäisiä sijoituksia on vaikea tehdä. Yritys voidaan ostaa pörssistä pois ennen kuin se ehtii lunastaa antamiaan lupauksia. Toisaalta ne kertovat, että yritysostot ovat yleisiä. Listattujakin yrityksiä ostetaan tai fuusioidaan jatkuvasti.

 

Minkälaiset yritykset ovat todella pitkäikäisiä eli yli 200 vuotiaita? Yllättäen suurin osa niistä ovat pieniä kooltaan ja toimivat enimmäkseen paikallisilla markkinoilla, kuten majataloina, viinitarhoina, panimoina, ja ravintoloina. Nämä yritykset ovat selvinneet tarjoamalla korkealaatuisilta tuntuvia tai oikeasti hyvälaatuisia tuotteita pienille, omistuneille asiakasryhmille. Tämä on pitänyt niinsanotut ”ylläpitokustannukset” eli mm. byrokratian matalana. Monet suuryritykset kaatuvat tämän epäonnistuessa. Lisäksi niiden panostukset toiminnan ja tuotteiden kehittämiseen pienenevät keskimäärin suhteessa liikevaihtoon yritysten kasvaessa. Skaalaedut voivat hävitä ja muuttua ennen pitkää rasitteiksi. Nämä pienet yritykset eivät ole kasvattaneet paljon toimintaansa. Etelä-Korean keskuspankin mukaan vuonna 2008 yli 200 vuotta toimineita yrityksiä oli vajaa 5600. Näistä jopa yli puolet eli noin 3100 oli Japanista, hieman yli 800 Saksasta, yli 200 Alankomaista ja hieman vajaa 200 oli Ranskasta.

 

Jos jollakulla on lisää dataa mm. Suomesta niin kertokaa ihmeessä lisää.

 

Eipä muuta,

 

-Tommi T

Artikkeli: 

Kommentit

Comment: 

Näköjään 9% kaatuu näyttävästi fanfaarit soiden "last stand" tyyliin ja tekee konkurssin. Minun karvaan kokemukseni mukaan muitakin huonoja tapauksia on.

Sanot: " Suurten yritysten pysymisaika indeksissä on lyhentynyt jatkuvasti vuosien 1958 ja 2014 välillä. Kun vuonna 1958 indeksissä olleen yrityksen odotettiin olevan listalla keskimäärin peräti 61 vuotta niin vuonna 2014 odotusarvo oli enää 18 vuotta "

Tämä hätkähdytti. Ilmeisesti 50 luvulla talous oli vähemmän dynaamista ja muuttuvaa kuin tänä päivänä. En olisi uskonut että ero on noin suuri. Jos tuotteet ja liiketoiminnan luonne muuttuu niin yriyksiä kaatuu ja uusia syntyy tiheään tahtiin. Minun on vaikea uskoa että syy olisi siinä että yriykset olisivat tänä päivänä velkaisempia. Luulen että selittävä tekijä löytyy yhteiskunnan rakenteiden ja kulutustottumusten muuttumisnopeudesta. Tuo mainitsemasi lause antaa mitan muuttumisnopeudelle - se on noin kolme kertaa suurempi kuin 50-luvulla. (Kuulostaa liian suurelta luvulta ??)

 

 

Käyttäjän Tommi Taavila kuva

Comment: 

En tiedä onko liian suuri luku. Epäilen ettei ole, koska esimerkiksi Facebook kasvoi markkina-arvoltaan yli 100 miljardin dollarin arvoiseksi käytännössä vuosikymmenessä. Vauhti on vain kiihtymässä mikä selittyy mm. Internetillä. Kirjan mukaan vauhdin kiihtyminen on käytännön pakko tai tulee rankka romahdus jossain vaiheessa. Romahdus on todennäköisesti väliaikainen ilmiö ja niitä tulee useampia, koska vauhdin jatkuva kiihtyminen ei ole mahdollinen. Tulevaisuus näyttäköön miten käy. Tähän asti ollaan selvitty ilman romahduksia, mutta kyllä niitä tulevaisuudessa tulee tai sitten vauhti hiljenee.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
 • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

 • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.