Hävittäjät ovat vähitellen jäämässä historiaan

Puolustusvoimien komentaja perusteli hiljattain MTV:n haastatteluissa tarvetta sille että hävittäjiä ostetaan runsaasti, yhtä monta kuin aikoinaan Hornetteja, jotakuinkin seuraavasti:

 1. Uudet hävittäjät eivät ole paljoakaan suorituskykyisempiä kuin aikoinaan Hornetit. Asekuorma, lentösäde ja lentonopeus ovat kutakuinkin samanlaisia.
 2. Tarvitsemme entisenlaisen kapasiteetin torjua esimerkiksi lappiin kohdistuva laaja panssarihyökkäys.
 3. Jotta pystymme torjumaan mahdollisen uhan, tarvitsemme entisenlaisen määrän kalustoa.

Perustelut ovat pätevät, jos puntarissa ovat vain miehitetyt hävittäjät. Miehitetyt hävittäjät eivät tosiaankaan ole viimeisen 30 vuoden aikana kummemmin kehittyneet. Muut asejärjestelmät sen sijaan ovat:

 • Ohjukseet löytävät panssarit ja kuljetusajoneuvot ilman että siihen tarvitaan ihmistä. Ja ohjukset ovat tätä nykyä edullisia, vaikeampia torjua kuin hävittäjät, ketterämpiä ja tekoäly löytää lapin erämaista kohteet jopa ihmissilmää paremmin. Eikä ohjuksissa ole turhaa kuormaa, riittää että on räjähde, rakettipolttoaine, pieni gyro ja muutama mikrosiru ohjaamista varten.
 • Miehittämättömät koneet ovat miehitettyjä parempia ilmasuojan rakentajia. Ne ovat pieniä, ketterämpiä kuin miehitetyt, edullisia ja niiden kantokyky riittää hyvin ilmatorjuntaohjuksiin. Ilmatorjuntaohjuksen räjähde ei paljon paina. Kohteessa, lentokoneessa, kun ei ole panssarointia.

Hävittäjät alkavat olla kohta samanlaisia kuin ratsuväki toisessa maailmansodassa, historiaa.  Suomi tarvitsee raskaan, edullisen ja kotimaassa tarvittaessa valmistettavan kaluston, jolla torjutaan halutut kohteet noin 1000km etäisyydeltä (Suomen mitta). Hävittäjä ei ole tähän tehtävään paras ratkaisu. Hävittäjä on liian monimutkainen ja aivan liian kallis. Ohjus on sen sijaan oiva työkalu.

 

 

Kalliita koneita ostetaan jotta meidän puolustusyhteisömme teollisuudella olisi varaa kehittää uusia asioita, esimerkiksi noita mainitsemiasi ohjuksia ja miehittämättömiä lentokoneita.  Hävittäjät ovat enemmän kehitystyön ostamista kuin puolustuksellisen voiman välitöntä kasvattamista. 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
 • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

 • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt png jpg.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.