Ylettömän innostuksen vaarat: klassinen tapaus Wärtsilä

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Wärtsilän tulos oli kommenttien ja osakekurssin perusteella pettymys. Minulle se ei sitä ollut yhtiötä toistakymmentä vuotta aktiivisesti seuranneena ja sitä useissa jaksoissa omistaneena - en parasta aikaa, möin position pois aikaa sitten kurssin noustua mielestäni liian korkealle. Sitä se todella olikin.

Wärtsilä on sijoituskursseillani jatkuvasti esille tuomani esimerkki markkinapsykologian tuottamasta hinnoittelun tehottomuudesta. Monipuolinen konepajamme on sinänsä laadukas teollisuusyhtiö, mutta alansa mukaisesti syklinen, eikä se myöskään ole vuosiin ollut likikään kasvuyhtiötä vähänkään tiukemmassa merkityksessä.

Päinvastoin liikevaihto on heilahdellut aika kapeassa ja hitaasti nousevassa haarukassa. Kannattavuus on vakaa heikompinankin aikoina, mikä kertoo yhtiön laadusta, mutta tulos ja osinko lopsuttelevat kovin vaatimatonta vauhtia.

http://financials.morningstar.com/ratios/r.html?t=WRTBF

2018 kehitys istuu täysin linjaan. Liikevaihdon, tuloksen ja osingon muutaman prosentin nousu ovat tyypillistä Wärtsilää. Tilauskannan kehitys oli selkeä valopilkku, mutta alan syklisen luonteen takia sitä ei kannata liikoja tuijottaa. Takana on usealla markkina-alueella kohtalaisen hyvä vuosi, joten tilauksia pitääkin kertyä, koska suhdanteen heikentyessä virta vie toiseen suuntaan.

https://www.wartsila.com/docs/default-source/investors/investors-fi/taloudellinen-aineisto/osavuosikatsaukset/tilinp%C3%A4%C3%A4t%C3%B6stiedote-20188179874b7f0f601bb10cff00002d2314.pdf?sfvrsn=dd76e744_2

Vakautensa ansiosta Wärtsilä on sinänsä arvosijoittajan peruspaperi – siinä on vain se ongelma, että osake on melkein kroonisesti ylihinnoiteltu. Ja sitä se on etenkin suhdanteiden huipulla. Erityisen vahvasti markkinoiden arvostelukyky katosi taakse jääneessä markkinahuipussa, kun osake koukki pitkän aikaa 20 euron nurkassa.

https://www.google.com/search?q=w%C3%A4retsil+styokc&oq=w%C3%A4retsil+st...

Tuolla hintatasolla Wärtsilän P/E-luku oli toteutuneen tuloksen perusteella vaatimattomasti 30. Se on kova luku ripeän kasvun yhtiöllekin, saati Wärtsilän kaltaiselle kilpikonnalle. Mikään yhtiön kymmenen viime vuoden historiassa ei puoltanut tuollaista arvostustasoa, etenkin kun kyse ei ole Koneen kaltaisesta poikkeuksellisen kannattavasta teollisuusyhtiöstä, joka voi maksaa ison osan tuloksestaan osinkona – mikä kohentaa osakkeen tuottoa.

Valtavirran analyytikkojen runoilua oli kyllä viihdyttävää seurata, jos nauttii tahattomasta huumorista. Jokaisella Wärtsilän sinänsä hyvistä segmenteistä oli aivan käsittämättömän positiiviset näkymät. Kasvua oli tiedossa ovista ja ikkunoista. Osakkeen hinta ei päätä paleltanut. Nordea nosti osakkeen mallisalkkuunsa kurssirallin huipulla suloisten säkeiden säestyksellä.

Wärtsilän kohdalla hinnoittelua hämärtää globaalien yhtiöiden olematon määrä Helsingin pörssissä. Koska sijoittajien ja analyytikkojen enemmistö juoksee vain suomalaisten yhtiöiden perässä, osaltaan siksi että niiltä ne saavat rahansa, nämä harvat kansainväliset avainyhtiöt hinnoitellaan omassa kastissaan. Se on typerää. Kalaa riittää meressä, jos katsoo vähän Itämeren rantaa kauemmas.

Nyt on sitten pettymysten aika. Ei tämä mennytkään kuin Strömsössä. Väkeä vähennetään kuusi prosenttia. Wärtsilän täytyy muuttua. Kasvun ajureita on kehitettävä. Maailmantalouden usvatkin yllätys yllätys sumentavat näkymiä – ikään kuin se olisi uutinen syklisen yhtiön kohdalla. Tai se, että vahvat suhdanteet eivät kestä koskaan paria vuotta kauemmin.

Mutta suhdanteen huipulla tämä kaikki unohtuu autuaasti. Kun kaikki näyttää ja varsinkin tuntuu nousumarkkinan parhaassa huumassa hyvältä, rohkeasti tulta päin!

Mutta rohkeus on vaarallinen ominaisuus sijoittajalle, ellei sitä osaa annostella oikealla tavalla. Hinnoittelu on sinänsä hyvien yhtiöiden kohdalla se elementti, jossa laskutaitonsa innostuksella korvaava rohkea syö pahasti hapantunutta rokkaa. Wärtsilä on siitä klassinen esimerkki, ja aika varmasti sellaisena pysyy taas seuraavassa huippusuhdanteessa.

Eikä osake ole minusta vieläkään ostokelpoinen. Tuollaisella statistiikalla varustetun yhtiön P/E-luvun on oltava selvästi alle 20 ja osinkotuoton selvästi päälle kolme prosenttia, että se olisi verrokkiensa suhteen kilpailukykyinen. Neljän prosentin reaaliosingolla se alkaa sitä olla ongelmitta.

Se tarkoittaa noin 12 euron hintaa. Sinne on osakekurssilla vielä matkaa, mutta kyllä se sinne seudulle tavan mukaan luultavasti koukkaakin. Sitä odotusta puoltaa tekninen analyysi.

Sijoituspalveluni Pörssihaukka on nyt yritysrekisterissä, ja sivuston ulkoasun rakennus on hyvässä vauhdissa. Materiaalia olen sinne tuottanut jo kymmeniä liuskoja. Wärtsilänkin ostokelpoisuudesta ilmestyy arvio heti, jos ja aika varmasti kun sen aika on.

Artikkeli: 

Kommentit

Comment: 

on ihan perushyvä osake. Laatuosakkeeksi sitä en kyllä todellakaan kutsuisi. Marginaalit melko alhaiset.

Wärre ei ole kasvanut viimeisen 10v aikana yhtään. Toistan, ei yhtään.

Jenkeillä on termi tälle: dead money.

Lisäksi osake edelleen kuplahinnoiteltu. FCF/share about 50c. Jokainen voi laskea miten kallis osake on. Esim. Alphabet ja Mastercard ovat halvempia ja ne sentään kasvavat voimakkaasti.

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Comment: 

Tuohon hintaan saa tosiaan paljon paremmin kasvavia yhtiöitä.

Wärre kuvaa ennen kaikkea Suomen pörssin olematonta valikoimaa tämäntyyppisissä isoissa kv-yhtiöissä. Paremman puutteessa siitä maksetaan liikaa, ja sitä hypetetään rajusti noususuhdanteissa, koska globaaleista yhtiöistä saa vetäviä stooreja.

Osinkohan Wärrellä on varma ja tasaisesti kasvava, mutta hitaasti se kasvaa. Suomessakin on läjä parempia yhtiötä, kun hintaan suhteuttaa. Ne eivät kuitenkaan ole yhtä runollisia ja seksikkäitä kuin kautta maailman toimivat Marine Segment ja Energy Segment jne. Tämä on mielikuvien valta, ja se tehoaa ihmeen hyvin ammattilaisiinkin.

Comment: 

olen ihmetellyt kauan aikaa nimenomaan kurssia. Firmassa ei ole mitään vikaa. se on kuitenkin syklinen konepaja kilpailluilla markkinoilla. minun mielestä P/E vahvataseiseisuuskin huomioituna ei voi olla yli 14.

Comment: 

Joo ei tuolla kasvulla saa kallis olla ja wärre usein on mainituista syistä 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.