Timo Harakka ymmärtää sijoitustilin väärin

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

SDP:n avainpelaajiin kuuluva Timo Harakka arvostelee hallituksen osakesäästötiliä, jossa asiakas maksaa veroa sijoitusten tuotoista vasta siinä vaiheessa, kun hän nostaa tililtä rahaa. Myyntivoittoja ja osinkoja ei verotettaisi kunakin vuonna kuten nyt. Se olisi etenkin osinkosijoittajan kannalta erittäin suuri edistys, koska se mahdollistaisi pitkäjänteisen korkoa korolle -tekijän hyödyntämisen osingot uudelleen sijoittamalla ilman veroleikkurin vaikutusta ennen sijoituksen lopullista kotiutusta.

Siinä kohtaa vero menisi kuten ennenkin. Nyt saman edun saa rahastosijoittajana, koska rahastot eivät maksa väliveroja salkuistaan. Se osaltaan takaa rahastojen suosion, ja samalla tekee sijoittajista passiivisia asiantuntijoiden tai indeksirahastojen orjia.

Harakka tyrmää esityksen, koska pitää sitä hyväosaisten suosimisena ja veropohjan rapauttamisena. Hänen mukaansa, perustuen valtiovarainministeriön laskelmiin, muutos maksaa 160 miljoonaa euroa joka vuosi. Tätä en ymmärrä todeksi kuin lyhyellä aikavälillä, koska sijoitusten veronalainen tuottohan ei katoa minnekään, vaan se kumuloituu odottamaan lunastusta, jolloin verottaja saa osansa. Tulevaisuuden verotuotot ovat siten sitä korkeammat, mitä vähemmän sijoittajat välivuosina veroa maksavat.

Osakesäästötilillä olevien osake-erien määrällä ei ole mitään merkitystä järjestelmän toimivuuteen, kuten Harakka epäilee. Korkoa korolle -tekijä toimii samalla tavalla riippumatta siitä, onko tilillä viittä vai viittäkymmentä yhtiötä. Suomalaisille piensijoittajille ominainen sijoitusten hajauttamisen puute kertoo sinänsä vain sijoituskulttuurin ohkaisuudesta. Siihen auttaa tieto.

Harakka väittää Ruotsin esimerkin perusteella, että osakesäästötili ei lisää niiden kotitalouksien määrää, jotka sijoittavat osakkeisiin. Siitä en osaa mitään varmaa, koska en ole ennustaja, mutta sen tiedän ainakin todeksi, että osakesijoittaminen kiinnostaa nimenomaan tavallisia palkansaajia ja eläkeläisiä. Näen sen sijoituskursseillani, jotka ovat varsin suosittuja, ja ne koostuvat hyvin tavallisista ja yllättävän paljon nuorista ihmisistä.

Kurssilaisillani ei ole isoja tuloja tai rahoja. Juuri heille osakesäästötili tarjoaisi mielekkään säästämisen muodon suorina pitkäaikaisina osakkeenomistajina, kuten kurssilla korostan – osinkosijoittamisen suurta merkitystä painottaessani. Sen yhteydessä joudun toisaalta aina valittamaan, että verottaja ei tätä sinänsä parasta sijoittamisstrategiaa suosi.

Harakka tulkitsee tilin 50 000 euron ylärajan rikkaiden suosimiseksi. Hänen visiossaan tiliä käyttäisivät vain he, joilla on varaa laittaa tilille saman tien 50 000. Heitäkin totta kai löytyisi tilin käyttäjistä, mutta vaikkapa nämä sijoittamisesta kiinnostuneet tavalliset kurssilaiset eivät ole mitään hyväosaisia. Heillä ei ole säästötilin ylärajan mahdollistamaa 50 000 euroa.

Monet aloittaisivat aivan pohjalta, muutamista sadoista ja tuhansista euroista. Alarajaahan tilillä ei ole, eikä ylärajakaan vielä niin korkea ole, että se erityisen hyväosaisen merkki olisi. Kärsivällisellä säästämisellä pienituloinenkin voi kuitenkin tuolle tasolle säästösummissa yltää vuosien mitassa – tiedän asiasta jotain omasta kokemuksesta. Suursijoittajien finanssivarallisuus on taas aivan toista luokkaa.

Tosirikkaalle 50 000 euroa on suolapähkinöitä. Ei se objektiivisesti ottaen ylipäänsä ole sijoittamisessa valtava summa, koska tutkimusten mukaan suomalaisilla makaa kymmeniä tuhansia käyttötileillä perhettä kohti. 50 000:lla ei saa asuntosijoittajana kuin vessan pääkaupunkiseudulta tai puolikkaan yksiön Tampereelta. Eikä niitä myydä osina. Silti Suomessa on jo noin 300 000 asuntosijoittajaa. 

Harakan vastaehdotus pienten osinkotulojen matalammasta verotuksesta ei ole sinänsä huono – minusta pääomatulojen verotuksen pitäisi ylipäänsä olla yhteneväistä muiden henkilöverojen kanssa. Mutta se on toinen asia, eikä oleellista tässä yhteydessä. 

Osakesäästötilin idea on tarjota samat ehdot yksityiselle piensijoittajalle kuin rahastosijoittajana, ja minusta se on ehdottamasti oikea tavoite. Nykyinen lainsäädäntö ajaa sijoittajat rahastoyhtiöiden asiakkaiksi verotuksellisista syistä. Siinä ei ole mitään hyvää piensijoittajan kannalta.

Ja ne verot tulevat kyllä maksuun voittoja lunastettaessa. Kyllä Harakka fiksuna ihmisenä sen tietää, mutta poliitikon tapaan hän painottaa lyhyitä aikaperspektiivejä. Verot pitäisi saada heti eikä kolmen, viiden tai kymmenen vuoden päästä, kun SDP on nyt menossa hallitukseenkin ilman ihmettä pääministeripuolueena. 

Kommentit

Comment: 

Hyvä kirjoitus kaikilta osiltaan. Mielestäni kannattaa kaikin mahdollisin keinoin saamaan läpi viesti siitä, että rahastosijoittamisessa on -ilman kattoa- saatavissa kaikki osakesäästötilissä saadut veronviivästysasiat vain sillä erotuksella, että niistä pitää tahastoyhtiölle maksaa iso- tai vielä isompi korvaus. Samahan koskee vakuutuskuoria, joissa vielä toistaiseksi ainoana hyötynä on juuri veronmaksun siirtäminen nostovaiheeseen, mutta sekin on onnistuttu leimaamaan veronkierto- tai veronvälttelysijoittamiseksi. Ehkä kannattaisi tosissaan jokaisen pyrkiä valistamaan "omaa" kansanedustajaansa tai sellaiseksi pyrkivää. 

Comment: 

Kiitos, Tuomo, se on todellakin tilanne. Ja tuskin se on SDP:nkään ideologian tai käytännön tavoitteiden etu, ottaen huomioon että heitä äänestävät etupäässä tavalliset palkansaajat ja heidän seassaan lukemattomat piensijoittajat, että laki suosii rahastoyhtiöitä suoran omistamisen kustannuksella. 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.