Jukan osakelistan tekninen analyysi jatkuu

Tuossa jo harmittavasti Jukan osalistasta (esittely alkoi 14.10. 2018) Atlas Copco ja Novo Nordisk jo kävivät käytännössä hänen tavoitehinnoissaan, mutta jäivät nipinnapin päälle. Sen takia ostomääräykset kannattaakin asettaa riittävän väljästi, jos pelkää näin käyvän, samoin tietysti toiseen suuntaan eli myynneissä. Automatisoidussa kaupankäynnissä se on tietysti ongelma sikäli, että rajahinta on aina joku.

Olen muuten 2008 tehnyt tuolloin vielä turhan kokemattomana sijoittajana yhden pahimmista virheistäni, kun en myynyt muutamia liian isoiksi jättämiäni syklisten osakkeiden positioita finanssikriisin puhkeamisen alla, vaikka oletin aikojen muuttuvan vielä kovemmaksi. Voitolla olleet osakkeet jäivät muutaman roposen tavoitehinnastani – ja kaiken kukkuraksi kyttäsin niiden siinä nurkilla heilumista useita päiviä. Takana oli muutaman kuukauden kestänyt laskumarkkinan keskipitkä korjausliike ylös, joka oli juuri hiipumassa. Tilanne oli aika samankaltainen kuin kuukausi sitten, joskin paljon dramaattisempi.

Kun pudotus sitten alkoi, en harmitukseni takia myynyt edelleenkääm osakkeita, vaan odotin seuraavaa nousua. En vielä käsittänyt, ettei nousutrendi tule hetkeen takaisin. Jälkeenpäin katsottuna tekniset indikaattorit olivat tuossa kohtaa aivan järkyttävät, eli romahdus ei sikäli ollut kummoinen yllätys kuin syvyydeltään.

Loppu onkin sitten synkkää taloushistoriaa. Mutta oivalsin tuolloin jotain oleellista trendeistä, joskin valitettavan kalliiseen hintaan. Tapaus oli yksi niitä syitä, miksi TA:ta aloin opiskella.

Mutta siis, otan toisena käsittelyyn ison yhdysvaltalaisen monialayhtiön 3M:n, lähinnä siksi, että tekniseltä kannalta ja vähän muutenkin se muistuttaa tällä hetkellä paljon Atlas Copcoa. Tässäkin on kyse vakaasta ja pitkällä aikavälillä aika tasaisesti joskin hitaasti kasvaneesta yhtiöstä. Liikevaihto, eps ja osinko ovat naputelleet ylöspäin ilman isoja heittoja, mikä on minullekin hyvän yhtiön merkki – 3M on omallakin seurantalistallani.

http://financials.morningstar.com/ratios/r.html?t=MMM

https://www.tradingview.com/symbols/NYSE-MMM/

Tämäkin osake on kulkenut markkinoiden pääimussa finanssikriisistä asti. Laskumarkkinat 2011 ja 2015 osuivat M3:een siinä kuin muihinkin, vaikka yhtiö on hyvin vakaa. Se on tyypillistä osakemarkkinoille, ja kertoo konkreettisesti, ettei markkinoiden pääliikkeitä pääse pakoon yleensä ottaen minkään yhtiön kelkassa. Siinä on hyvät puolensa, jos markkina-analyysit ovat vähänkin kohdallaan.

3M lähti tuhtiin nousumarkkinaan 2016 alussa pohjaten yleismarkkinaa hiukan aiemmin. Osake ylikuumeni viime vuoden lopussa siihen aikaan kun ylikuumentumisesta varoittelin. Hinnoittelu karkasi selvästi käsistä ottaen huomioon, ettei yhtiön kasvutahti ole koskaan ollut raju. Yleensäkään tällaisen ison monialayhtiön kohdalla osakkeen hinnoittelun perustana olevassa tuloskehityksessä harvoin tapahtuu hurjia muutoksia, joten yleensä hype ja sen lopahtaminen ovat aina vain tyypillistä markkinoiden maanisdepressiivistä koikkelehtimista.

Jukan tavoitehinta 190 taalaa on varmasti lähempänä mielekästä hintaa kuin vuodenvaihteen yli 250 taalan piikki. 190 taalan hinnallakin P/E viime vuoden tuloksella on yhä selvästi yli 20 ja osinkotuotto jää alle kolmen prosentin, joten mitään epärealistista halpahallihintaa Jukka ei tavoittele. Itselleni tuokin hinta on fundamenttien puolesta hitusen korkea.

3M:n korjausliike tuli vuodenvaihteen jälkeen kuten kaikissa indekseissäkin. Sen jälkeen osake on liikkunut jostain syystä hyvin samaan tahtiin kuin Eurostoxx 600, vaikka yhtiö ei ole eurooppalainen. Laskeva keskipitkä trendi taittui kesän korvalla loivaksi nousuksi katketakseen ennustamassani markkinapaniikissa vajaa kuukausi sitten.

Tekniseltä kannalta on kaikkea muuta kuin yllättävää, että niin Atlas Copcon kuin 3M:n keskipitkät trendit osuivat samoihin taitteisiin (kts edellinen juttu) ja mittakaavakin on aika sama. Loiva nousu kesti kolmisen kuukautta – kp-trendille jokseenkin maksimi. Teknisissä indikaattoreissa trendi näkyy vielä paljon selvemmin kuin varsinaisessa kurssikäyrässä.

3M:n tilanne on teknisesti jokseenkin identtinen Atlas Copcon ja keskeisten indeksien kanssa. Lyhyt trendi alas taittui muun markkinan mukana jokunen päivä sitten, mutta indikaattorien perusteella odotan kp-trendin painuvan vielä alemmas. Koska niiden kesto on normaalisti ainakin kuukauden ja usein pidempään, pidän varsin todennäköisenä, että Jukan tavoitehinta toteutuu kohtalaisen lyhyelläkin aikavälillä.

Isoja liikkeitä tämä osake ei ole tavannut tehdä, mutta ylikuumentuminenkin oli epätavallista tasoa, ja myös makrotalouden fundamentit ovat nyt korkotason nousun myötä hankalammat kuin vuosiin. Edellisessä laskumarkkinassa 3M putosi 170 taalasta 140:een, vajaat parikymmentä prosenttia. 2011-2012 laskumarkkinassa pudotus oli prosentuaalisesti jonkin verran syvempi. Jos laskumarkkina jatkuu kuten odotan, koskee se ilman suurta ihmettä myös tätä osaketta. Silloin pohja on kenties selvästikin alle 200:ssa. Finanssikriisissähän tämänkin kurssi puolittui, joten kyllä vakaatkin yhtiöt osaavat sukeltaa paikan tullen.

Mitään täsmällisiä hintaennusteita en tee, mutta historian perusteella luokkaa jonkin verran yli 20 prosentin notkahdusta huippuhinnasta on lupa odottaa laskumarkkinan jatkuessa, kuten odotan. Teknisin perustein en siis tähänkään osakkeeseen itse vielä koskisi, vaan odottaisin ainakin siihen, että kp-trendi alas on indikaattorien puolesta ohi. Siihen pitäisi mennä ainakin joitakin viikkoja.

Palaan asiaan siis tuonnempana - ja tietysti siinä tapauksessakin, että analyysi osoittautuu vääräksi. Muutaman viikon lyhyt nousutrendi, joka tässä kohtaa on aivan mahdollinen ja ilmeinenkin, ei siihen riitä. 

Kommentit

Comment: 

artikkeli taas.

atcon osalta pohjat eivät välttämättä olleet tässä. etenki kun maailmantalouden kasvu on hidastumassa.

3m:n osalta ttm luvut näyttävät huonoilta, koska q1:ssa oli kertaluonteisia kuluja; ylimääräisiä veroja ja oikeuskuluja. adjusted eps tälle vuodelle olisi 10.5$ ja adjusted fcf/p 10$. ja ensi vuonna nämä ovat todennäköisesti taas kasvaneet. eli 190$ olisi aika lailla fair value tällä hetkellä. lisäksi osinko nousee muutaman kuukauden päästä melko varmasti ja silloin osinkoprosentti olisi 3.

tekniseltä pohjalta en osaa arvioida yhtään suuntaa tai pohjia. toisin kuin atcon tapauksessa.

Comment: 

Kun TA-analyysista on kyse, en isommin mieti toteutuneita lukuja kuin pitkällä aikavälillä, koska markkinoiden liikkuessa lujaa etenkin laskuissa ne eivät paljoa sijoittajien puntarissa paina. Jos myyntipaniikki painaa päälle niin odotukset ovat silloin aina pohjassa ja riskinotto minimissä. Jos taas itse uskoo hyviin lukuihin niin sitten on aina hyvä olla valmiiksi ostolaidalla, kuten nyt oletkin. 

MMM mielestäni tulee vielä alemmas. Copco on kiintoisa osarinsa takia, tulee kohta. Jos on pettymystä niin voi niiata kovaakin. 

Novoon palaan tarkemmin tuonnemapana. En heittäisi toivoa senkään kanssa. 

Comment: 

tuossa mainita, että novon kohdalla 265dkk targettiin ei todennäköisesti enää päästä.

atcon osalta ehkä jo huomenna.

3m:n kohdalla hiukan kaksijakoinen tunnelma, kun tuli myytyä 200 oct 2 put jokin aika sitten. eli toivottavasti hinta pysyy tuon yläpuolella pari seuraavaa viikkoa ja sitten voisi tulla alas.

Comment: 

Sellainen toivomus, että joko Heikki tai jukka17a voisitte käsitellä parilla sanalla findamentteja, esim. mikä on toimialojen paino 3 M:ssä ja muissa.

Comment: 

Tunnen yhtiöt päällisin puolin, ja kuten tavallista, koska seuraan kymmeniä ja satojakin yhtiöitä, en kovin moneen paneudu suurennuslasin kanssa. Tämä johtuu strategiastani, eli keskityn pitkän aikavälin keskeisiin lukuihin vuositasolla, sekä tekniseen analyysiin. Jos yhtiön 10 v luvut ja muut perusasiat miellyttävät, alan seurata ostopaikkoja TA:n kanssa. Vain tällä strategialla on mahdollista seurata ja omistaa hyvin laajaa salkkua, jollainen itselläni on.

3M:n kaltaisen monialayhtiön osalta tilanne on minusta aina turvallinen siksi, että tuollainen tuotejakauma takaa tasaisen menon:

https://fi.wikipedia.org/wiki/3M

Toimialat jakautuvat siten, että teollisuus on suurin, muttei ratkaiseva. (raportin sivu 12)

https://s2.q4cdn.com/974527301/files/doc_financials/2018/Q2/Q2-2018-Pres...

Oma kokemus tosiaan on, etten etenkään tuollaisen yhtiön kohdalla juuri näe tarpeelliseksi vaivata päätäni toimialojen kehityksellä yms. Kun firma on kyennyt noin tasaisiin lukuihin tuollaisella tuotepaletilla, en tarvitse muita tietoja kuin osakkeen hinnan ja TA:n informaation.

Comment: 

Kaikki tiedothan löytyvät vaivatta ja hetkessä netistä. Atlaksen toimialajakautuma on tuossa:

https://www.atlascopcogroup.com/en/about-us/our-business

Ja numerot löytyvät raporteista, tämän tapauksessa pääluvut s. 3-4, tarkemmat tuloserittelyistä

https://www.atlascopcogroup.com/content/dam/atlas-copco/corporate/docume...

 

Comment: 

Raportti ei ole tullut ainakaan nettiin vielä, mutta osake sukeltaa ja on taas ihan huulilla Jukan targetia. Jos osari ei tuo myönteistä yllätystä niin aika varmasti se puhkeaa kohta. Tosin pidän yhä ilmeisenä, että hinta putoaa vielä sen alle, mutta se on toinen asia.

Comment: 

Atlas B maksaa nyt alle 206 kruunua klo 13.15. Raporttia ei netissä ole vieläkään, ja tosiaan itse odotan kurssin menevän vielä alemmas ennen ensi kesää viimeistään ja luultavasti paljon ennenkin, mutta jos Jukka sitä tuohon hintaan haluaa niin sitten kannattanee ostaa pois ettei jää vaivaamaan.

Eli alas tuli kuten TA:ni ennusti. 

Comment: 

Taisikin raportti pamahtaa pöytään, kurssi sukeltaa hullun lailla!

Nyt ei varmasti ole kiire. Ja siis TA:ni oli erittäin oikeassa, laskutrendi ei todellakaan ollut ohi.

 

Comment: 

tuli sitten alas niin, että rojahti. 205SEK hinnalla tuli ostettua ja nyt näyttää siltä, että lasku myös jatkuu, koska peak earnings oli sitten siinä. huipuilta tultu alas nyt 25% (omalla targetilla 20%) ja saa nähdä miten alas mennään. Seuraavan kerran voisin ostaa hintaan 165-170SEK olettaen, että laatu on pysynyt samana.

Comment: 

Joo luin hätäisesti osarin, hiukan pehmenevää kysyntää odottavat. Tämmöisessä markkinatilanteessa reaktiot ovat usein tuhteja. 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.