Markkinakatsaus: Nouseva lyhyt trendi ei kestä kauan

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Markkinakatsauksiani säännöllisesti lukeneet tuntevat peruskäsitteeni erimittaisista trendeistä, joista lyhin käyttämäni on lyhyt trendi, kestoltaan viikosta muutamaan (niitä on olemassa paljon lyhyempiäkin päiväkauppiaiden käytössä). Joskus tämä liike on hyvin selkeää, kuten viime viikkoina ja kuukausinakin. Se on tässä markkinatilanteessa helppo havaita ilman teknisiä välineitä paljaalla silmälläkin kurssikäyrästä, tässä tapauksessa SP500:sta.

https://www.tradingview.com/chart/?symbol=SP%3ASPX

Lyhyet trendit ovat kestäneet viikon pari ja sen jälkeen kääntyneet kohtalaisen säännöllisessä rytmissä. Nämä liikkeet eivät koskaan kulje silti kello kaulassa siihen mittaan, että niiden pohjalta olisi helppo käydä nopeaa kauppaa.  Sen verran ennustettavia ne silti normaalisti ovat, että vähänkään markkinointa tuntevan on typerää jättää lyhyet kuten muutkaan trendit huomiotta. Nousuja seuraa aina lasku ja toisinpäin.

Markkinatilanteesta riippuu, miten pitkiä ja syviä nousuja ja pudotuksia kulloinkin toteutuu, mutta markkinoiden perusliikkeet ovat silti samantyyppisiä kaikissa oloissa. Mitä paremmin tunnistaa pitkän trendin luonteen, sen helpompaa on arvioida keskipitkiä ja taas lyhyitä trendejä. Se ei ole helppoa saati virheetöntä kenellekään, muttei myöskään lottoa.

Koska nyt oli takana – ennustamani - reipas pudotus reilun viikon ajalta, vastaliike oli odotettavissa. Samalla on VIX rauhoittunut, sillä se noudattaa samoja rytmejä – tietenkin. Nehän ovat sama asia, sijoittajien toimintaa. Kun rauha on maassa, osakkeet nousevat ja VIX putoaa, ja toisinpäin.

https://www.tradingview.com/chart/?symbol=TVC%3AVIX

Rauha on taas hetken maan päällä eli ylös kavutaan taas vaihteeksi tämä lyhyt trendi. Liike kestää osapuilleen ensi viikon. Koska oletukseni on edelleen, että VIX on nousussa ja tekee tässä syksyn mittaan kunnon loikan, en usko lyhyen nousutrendin kestävän edes kymmentä kauppapäivää. Kun takana on jo viikon verran nousua, odotan jo ensi viikon loppuun mennessä nousun katkeavan.

Jos perusanalyysini on väärä, niin sitten olen aika varmasti väärässä oikein urakalla, eli kurssikehityksestä tuleekin hulppeaa nousua. Tämä siksi, että pitkät indikaattorit ovat erittäin matalalla, lähellä pohjalukemia. Jos olemme nousun kynnyksellä, se alkaa näinä aikoina ja vauhdin pitäisi olla sen mukaista.

Laskevassa markkinassa taas pitkät indikaattorit pysyvät kellarissa kauan, eivätkä matalat lukemat viittaa nopeaan käänteeseen vaan matalapaineen jatkumiseen - siihen asti, kun indikaattorit alkavat kavuta hissukseen ylös, vaikka kurssit eivät sitä vielä tekisi. 

Teknistä analyysia tuntemattomalle tämä kuulostaa höperöltä voodoolta, mutta muistutan osuneeni näillä metodeilla aika usein, joskus todella tarkasti. Esimerkiksi viikkoja sitten ennustin öljyn nousuputken katkenneen huolimatta noin parin vuoden vahvasta rallista ja ilman mitään fundamentaalisia perusteita (joita minulla ei tietysti voi ollakaan karvan vertaa verrattuna energia-alan ammattilaisiin). Arvio on toistaiseksi pitänyt. Kesäkuun lopun jälkeen öljy ei ole tehnyt uusia ennätyksiä, ja tulkintani mukaan nuo huiput tulevat kestämään todella kauan eli alemmas on suunta.

https://www.tradingview.com/chart/?symbol=FX%3AUSOIL

Joten en edelleenkään muuta mitään perusarviostani, semmingin kun eräin osin jo talvella tekemänäni se on pitänyt varsin hyvin kutinsa. Osakemarkkinoiden ylikuumentuminen johti reippaaseen laskuun useissa pörsseissä, vaikka ei kaikissa. Muun muassa globaalien suuryhtiöiden indeksi Global Dow on ollut tuhdissa matalapaineessa tammikuusta asti. Siinä on mukana tietysti iso läjä jenkkijättejäkin, ja kokonaisuutena ao. indeksi antaa paljon paremman kuvan maailman markkinoista ja taloudesta kuin pelkät jenkki-indeksit.

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Global_Dow

https://www.tradingview.com/symbols/DJ-GDOW/

Tietysti senkin osalta problematiikka on sama: jos olen väärässä niin myös Global Dow vain niiasi pannun kiehuttua yli, ja uusi nousu on edessä entistä iloisemmin mielin. Mutta en usko ennenkuin sen näen.

Ja ihan fundapohjalta sanon, että Trumpin elvytyskään ei loputtomiin vedä ilman seurauksia. Kun huippusuhdanteessa lyödään pökköä pesään mm. veroelvytyksillä niin kyllähän vauhti aikansa on haipakkaa, mutta ilman ihmettä inflaatiokin kiihtyy samaa tahtia. USA:n inflaatiolukemat olivat odotettua pehmeämmät, mutta kyllä ne silti reilusti päälle kahden prosentin keikkuvat.

Ja lyhyiden korkojen kiivaan nousun perusteella inflaatio-odotukset eivät todellakaan ole pehmenneet. Sanoin kolme viikkoa sitten, että kahden vuoden korko nousee päälle 2,7 prosentin lokakuun loppuun mennessä. Se hipoo jo 2,8 prosenttia, eikä olla kuin syyskuun puolivälissä.

https://www.tradingview.com/chart/?symbol=TVC%3AUS02Y

Ja teknisen analyysin mukaan nousu jatkuu ripeänä näkyvään tulevaisuuteen. Joten markkinoiden odotuksena ei ole, että Fed jarruttelisi ja inflaatio hidastuisi, jos vain luen TA:tani hitustakaan oikein.

Kommentit

Comment: 

"Rauha on taas hetken maan päällä eli ylös kavutaan taas vaihteeksi tämä lyhyt trendi. Liike kestää osapuilleen ensi viikon. Koska oletukseni on edelleen, että VIX on nousussa ja tekee tässä syksyn mittaan kunnon loikan, en usko lyhyen nousutrendin kestävän edes kymmentä kauppapäivää. Kun takana on jo viikon verran nousua, odotan jo ensi viikon loppuun mennessä nousun katkeavan."

mitään laskua tälle vuodelle ei ole tulossa, joten taitaa tulla alan vaihto kohta eteen ensi viikonloppuna.

p.s. mitä hyötyä on ennustella parin prosentin liikkeitä suuntaan jos toiseen? oletko oikeasti tehnyt tällä rahaa?

Comment: 

Jollekin/joillekin näyttää kehittyneen pakkomielle Heikin blogin ennustevoimasta. Toivottavasti se ajan myötä hellittää, sillä kenenkään ei soisi viettävän elämäänsä pakkomielteen riivaamana.

Comment: 

ystävällisistä sanoistasi, todella jotkut vaikuttavat ottavan kovasti hernettä nenään katsauksistani.

Comment: 

ilmaisu "vitun pahvi" on osoitus eräitten stoalaisesta tyyneydestä

Comment: 

Mä voin vastata anonyymin kyssäreihin:

mitä hyötyä on ennustella parin prosentin liikkeitä suuntaan jos toiseen? - Jos pelaa pikkurahoilla niin ei mitään. Jos käy kauppaa tiuhaan vähä isommalla rahalla, niin pienetkin prossat voi kiinnostaa. Riippuu ihan pelurista.

- Sit toinen vastaus: ihan vaan reenin vuoks. Sitä voi reenata teknistä analyysiä tekemällä ennusteita eri työkaluilla ja kattomalla kuinka osuu maaliin.

- Kolmas vastaus (mist näit oikein tulee?): Tää plokkaaja käyttää kolmee aikajännettä ja ne on lyhyt, keskipitkä ja pitkä. Kun suunta kääntyy, niin ekana varmaan kiinnostaa et onko käänne pitemmän vai lyhyemmän laskun alku. Jos lyhyt indikaattori (tällä taitaa olla viikkotaso) näyttää ylimyytyä mut keskipitkä ja pitkä jotain muuta, niin sit voi vähän arvata et ehkä lasku ei oo kovin pitkä. 1.9. viikkoindi näytti laskun alkua, ja kas kummaa semmonen tuli ainakin hesassa (oliko jotain 3 %?), ja siitä ei alaspäin oo viä jatkettu.

Comment: 

Ylimyyty = yliostettu

Liikaa vauhtia selvästi

Comment: 

Jos olet vitun pahvi niin varma kurssien suunnasta niin pistä nimi alle ja tehdään veto, ei taida onnistua somekuseskelijlta?

Comment: 

jenkit ei tule loppuvuodesta kaymaan alle 10% nykytason. 5% ehka juuri ja juuri.

ja ainoastaan jenkit merkitsee, muut vikisee ja seuraa sita.

Comment: 

jaahas. us10y posautti jo 3.072% eli siina meni sekin ennuste, etta 3% on kattona.

sori heikki, mutta ma lopetan nyt naiden "ennustusten" seuraamisen.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.